8 bizonyított egészségügyi előny, amit a kurkuma hatása adhat

A kurkuma hatása elképesztően jelentős, az egyik leghatékonyabb és legegészségesebb fűszerként van számon tartva világszerte. Már egy tucat kutatási anyag áll rendelkezésre, ami egybehangzóan kijelenti, hogy a kurkuma hatása elképesztően előnyes agyunk és testünk számára. Az előnyök legnagyobb része a kurkumában megtalálható kurkuminból származik, ami a fűszer fő hatóanyaga.

Cikkünkben, most a 8 egészégügyi előnyt gyűjtöttünk össze, amit neked is nyújthat a kurkuma hatása.

1. Bioaktív vegyületeket tartalmaz

A kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír, ami segíthet a szervezetnek leküzdeni az oxidatív stressznek nevezett állapotot. Ez az állapot felelős többek között számtalan krónikus megbetegedésért illetve a rákos betegségek bizonyos fajtáiért.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a kurkumában megtalálható kurkumin megfelelő mennyiségű bevitele igen nehézkes kizárólag csak a fűszeren keresztül. Pontosan ezért, a legtöbb kutatás is leginkább olyan esetekre támaszkodik, ahol a kurkumin bevitele különböző táplékékkiegészítőkön keresztül történt meg.

2. Természetes gyulladáscsökkentő

A kurkumin hatása elképesztő a szervezetre nézve, többek között segít leküzdeni az immunrendszernek az idegen betolakodókat, sőt még a szervezet károsodásának helyreállításában is aktív szerepe lehet.

Igaz, hogy az akkut, rövid távú gyulladás előnyös a testünkre számára, azonban ha ez az állapot hosszabb távon fennáll, úgy már krónikus gyulladásról beszélhetünk, ami viszont komoly egészségügyi károkat okozhat. A kutatók úgy gondolják, hogy a krónikus gyulladás állapota olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint:

Összességében elmondható, ha egy természetes gyulladáscsökkentőt szeretnék alkalmazni, akkor bátran válasszuk a kurkumát!

3. Növelheti a szervezet antioxidáns kapacitását

Az oxidatív stressz vagy károsodás számos betegség alapja lehet, illetve felgyorsíthatja az öregedés folyamatát is. Az antioxidánsok viszont segíthetnek megvédeni a testünket az oxidatív állapottól, amennyiben rendszeresen fogyasztunk olyan ételeket, amelyek gazdagok ezekben a vegyületekben.

A kurkumáról már több kutatás is bebizonyította, hogy erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, sőt akár a szervezet antioxidáns kapacitását is képes megnövelni. Azonban a hatás eléréséhez itt is fontos, hogy megfelelő mennyiség kerüljön elfogyasztásra.

4. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A kurkumin hatása akár képes lehet visszafordítani a különböző szívbetegségek kialakulásának folyamatát. Szívvel kapcsolatos előnye leginkább abból származik, hogy képes fokozni az endotélium hatékonyságát, ami a vér és a nyirokerek belső felszínét borító speciális hámszövet.  Amennyiben az endotélium nem funkcionál megfelelően, úgy nem lesz képes szabályozni a vérnyomást illetve a véralvadás különböző tényezőit.

8 bizonyított egészségügyi előny, amit a kurkuma hatása adhat
1. kép – 8 bizonyított egészségügyi előny, amit a kurkuma hatása adhat

Ezen kívül a kurkumin még képes lehet csökkenteni a szívbetegségekhez vezető gyulladásos állapotok kialakulását is.

5. Segíthet a rákos betegségek megelőzésében

A rákos megbetegedések során a rossz sejtek ellenőrizhetetlen módon kezdenek szaporodni. A kutatók jelenleg úgy gondolják, hogy megfelelő mennyiségű kurkumin segíthet bizonyos rák típusok kezelésében.

Többek között hozzájárulhat a rákos sejtek pusztulásához, csökkentheti az új növekedést a daganatban illetve annak terjedését is. Sőt, már olyan tanulmányok is rendelkezésre állnak, amelyek egyértelműen kijelentették, hogy a kurkuma hatása akár segíthet megelőzni a vastagbélrák kialakulását is.

6. Hasznos lehet az Alzheimer-kór kezelésében

Az Alzheimer-kór a demencia egyik formája, a demenciás esetetek nagyjából 70%-át teszi ki. Jelenleg úgy gondolják a kutatóvilágban, hogy a kurkumin segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását köszönhetően bioaktív vegyületeinek, azonban azzal kapcsolatban még nem született eredmény, hogy képes lehet-e esetleg lelassítani vagy visszafordítani a betegség progresszióját.

7. Enyhítheti a depresszió okozta tüneteket

Egy 60 depressziós főből álló kutatás bebizonyította, hogy a kurkumin rendszeres hatása valóban segíthet a depresszió különböző tüneteinek enyhítésében, sőt legalább annyira hatékony lehet, mint bizonyos antidepresszáns gyógyszerek.

A depresszió nagy valószínűséggel összefügg az agy egy bizonyos területével, amely fontos szerepet játszik a tanulásban és a memóriában. A kurkumin többek között ezt a területet képes stimulálni, ami egyben jótékony hatással lehet a depresszió tüneteire is.

8. Segíthet az öregedés folyamatában lassításában

Az oxidáció illetve a gyulladásos állapotok megléte jelentősen felgyorsíthatják a szervezet öregedésének folyamatát. Köszönhetően a kurkuma gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásának, már több kutatás is bebizonyította, hogy valóban képes lehet lelassítani az öregedési folyamatot.

Összegzés

A kurkuma hatása leginkább a kurkumin vegyületből származik, ami képes lehet javítani a szív egészségét, illetve megelőzni a különböző rákos betegségeket vagy az Alzheimer-kórt. Bizonyos esetekben még akár a depresszió vagy az ízületi problémák kezelésében is aktív szerepet játszhat. Akár mi is legyen a célunk a kurkuma rendszeres fogyasztásával, az biztos, hogy a szervezetünk számára csak előnyökkel járhat!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mire jó a kollagén? A kollagén egészségügyi előnyei

pén szept 23 , 2022
A kollagén egy olyan fehérje, amely az egészséges ízületekért és a bőr rugalmasságáért felelős. A csontokban, izmokban és a vérben található, valamint a bőr háromnegyedét és a test fehérjéinek egyharmadát teszi ki. Ahogy öregszik, a meglévő kollagén lebomlik, és a […]
mire jó a kollagén

Ez is érdekelheti