A cink hatása a szervezetünk számára megkérdőjelezhetetlen. Számos létfontosságú folyamatban játszik aktív szerepet, azonban a szervezet önmagában nem képes természetesen úton előállítani ezért igazán fontos táplálék vagy étrendkiegészítők formájában bevinni a szükséges mennyiséget.
De mi is az a cink? A cink esszenciális tápanyagnak számít, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani vagy tárolni. Olyan folyamatokban játszik szerepet, mint:
- enzimatikus reakciók
- immunfunkciók
- protein szintézis
- DNS szintézis
- sebgyógyulás
- növekedés és fejlődés
A cink a második legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben a vas után és minden sejtben jelen van, ezért is érdemes figyelni a napi ajánlott mennyiség bevitelére.
Cikkünkben most megmutatjuk hogyan is érvényesül a cink hatása.
1. Erősíti az immunrendszert
A cink hatása segíthet megőrizni az immunrendszer erősségét. Mivel szükséges az immunsejtek működéséhez és a sejtátvitelhez, így a cink hiánya a szervezetben már rövidtávon is legyengült immunrendszert eredményezhet.
A cink-kiegészítők bizonyos immunsejteket stimulálnak és csökkentik az oxidatív stresszt. Több tanulmány is kimutatta, hogy a napi 80-100 mg között elfogyasztott cink akár 33%-al csökkentheti a megfázás időtartamát. Sőt, a rendszeres cink fogyasztás akár a fertőzések kockázatát is csökkentheti és javítja az immunválaszt a különböző betegségekre.
2. Felgyorsítja a sebgyógyulást
A cink hatása jellemzően a kórházi kezelése során is megjelenik – gyakran alkalmazzák égési sérülések, bizonyos fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére. Mivel ez az ásványi anyag kritikus szerepet játszik a kollagénszintézisben, az immunműködésben és a gyulladásos reakcióban így kétségtelenül szükséges a megfelelő gyógyulási folyamathoz.

Az emberi bőr viszonylag nagy mennyiségben képes tárolni a rendelkezésre álló cinket – nagyjából a teljes cinktartalom 5%-a itt raktározódik el.
3. Csökkentheti bizonyos életkorra összefüggő betegségek kockázatát
A cink rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti az életkor előre haladásával kialakuló betegségek kockázatát. Ilyen betegségek lehetnek a tüdőgyulladás, különböző fertőzések vagy az időskori makuladegeneráció.
A cink enyhítheti az oxidatív stresszt és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a T-sejtek és a természetes gyilkos sejtek aktivitását és termelését. Ezek a sejtek felelősek azért, hogy megvédjék a szervezetet a különböző fertőzésektől is.
Kutatások kimutatták, hogy azok az idősek, akik rendszeresen fogyasztottak cinket több egészségügyi előnyt is élveztek – javult az influenza elleni védőoltásuk reakciója, csökkent a tüdőgyulladás kockázata és a mentális teljesítmény területén is pozitív hatások jelentkeztek.
4. Segíthet a pattanások kezelésében
A pattanások kialakulását az olajtermelő mirigyek elzáródása okozza, ami végül gyulladást okoz az érintett területre jutó baktériumok miatt. A jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok azt sugallják, hogy a cink helyi illetve orálisan történő alkalmazása jelentősen csökkentheti a pattanások kialakulását, azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, gátolja a baktériumok szaporodását és elnyomja a zsírmirigyek aktivitását.
5. Csökkenti a gyulladásokat
A cink hatása megnyilvánul a szervezetben a gyulladások kezelésében is. Képes csökkenteni az oxidatív stresszt és bizonyos gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben. Az oxidatív stressz hosszútávon krónikus gyulladásokhoz vezethet, amely számos betegség kialakulásához hozzájárulhat, mint a szívbetegségek vagy a rákos megbetegedések.
Hogyan pótolható a cink?
A leírt egészségügyi előnyök tökéletesen bizonyítják, hogy a cink hatása igen jelentős a szervezetben, ezért is érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiség pótlására. Az étrendkiegészítők piacán számtalan cink kiegészítő létezik, azonban lehetőségünk van a szükséges mennyiséget ételekből is pótolni. Cinkben gazdag ételek lehetnek:
- Kagylók: Osztriga, rák, kagyló, homár és kagyló
- Hús: marha, sertés, bárány és bölény
- Baromfi: pulyka és csirke
- Hal: lepényhal, szardínia, lazac és nyelvhal
- Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, feketebab, vesebab
- Diófélék és magvak: tökmag, kesudió, kendermag
- Tejtermékek: Tej, joghurt és sajt
- Tojás
- Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs stb.
- Bizonyos zöldségek: gomba, kelkáposzta, borsó, spárga és répa zöldje
Összegzés
A cink hatása a szervezetünkben kritikus szerepet játszik, így mindenképpen érdemes odafigyelni rendszeres bevitelére. Szerencsére számtalan finom és egészséges ételben áll rendelkezésre ez az esszenciális tápanyag, így akár táplálékkiegészítők nélkül is elérhetjük a napi ajánlott bevitelt, ha kicsit tudatosabban válogatjuk meg étkezéseinket.