6 meglepő jelenség, amit a sáfrány hatása eredményez

A sáfrány hatása akár kiterjedhet a rák elleni küzdelemre is? Kutatások során kiderült, hogy a sáfránynak valóban lehetnek antioxidáns és rákellenes hatásai, azonban néhány esetben kerülni kell a nagyobb adagok elfogyasztását.

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, mivel a betakarítási módja rendkívül munkaigényes, ez pedig költségessé teszi a termelést is.

Nagy valószínűséggel állítható, hogy a sáfrány Iránból származik, ám eredetéről még mindig vita folyik. Az biztos, hogy kezdetben az emberek sáfrányt ettek a libidó fokozása, valamint a hangulat és a memória javítása érdekében.

Lássuk, hogy a sáfrány hatása valóban olyan pozitív-e, mint ahogy azt emberek millió állítják.

1. Erőteljes antioxidáns

A sáfrány lenyűgöző növényi vegyületeket tartalmaz, melyek antioxidánsként működnek. Ennek köszönhetően számos jótékony hatása lehet, mivel:

  • antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik
  • megvédi az agysejteket a progresszív károsodástól
  • javítja a gyulladást
  • csökkenti az étvágyat
  • segíti a fogyást

Kutatások során az is kiderült, hogy a sáfrány javíthatja hangulatát, memóriáját és tanulási képességét, valamint megvédheti agysejtjeit az oxidatív stressztől.

6 meglepő jelenség, amit a sáfrány hatása eredményez
1. kép – A sáfránya hatása erőteljes antioxidáns tulajdonságaiból fakad

Olyan vegyületet is tartalmaz, amely nemcsak a gyulladás csökkentésében segíthet, de még a rák elleni küzdelemben is részt vehet.

2. Javíthatja a hangulatot és kezelheti a depressziós tüneteket

A sáfrányt sokan nevezik napfényfűszernek is, ám ez nem csak a különleges színének köszönhető, hanem annak is, mert segíthet javítani a kedélyállapotot.

Számos vizsgálat áttekintése szerint a sáfrány-kiegészítők szignifikánsan hatékonyabban részt vettek az enyhe vagy közepes depresszió tüneteinek kezelésében.

Egyéb tanulmányok azt találták, hogy napi 30 mg sáfrány elfogyasztása ugyanolyan hatékonysággal bír, mint az egyes depresszió ellen használatos készítmények. Sőt, a sáfránytól kevesebb ember tapasztalt mellékhatásokat, mint más kezelésektől.

Habár az említett eredmények ígéretesek, további embereken végzett vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a szakértők megértsék a sáfrány kedélyállapotra gyakorolt hatását.

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Ahogy korábban említésre került, a sáfrányban magas az antioxidánstartalom, így segíthet semlegesíteni a káros szabad gyököket. A szabad gyökök okozta károkat krónikus betegségekkel, például rákkal hozták összefüggésbe.

Kémcsövekben végzett kutatások során kiderült, hogy a sáfrány és vegyületei szelektíven elpusztítják a vastagbélráksejteket vagy elnyomják növekedésüket, miközben az egészséges sejteket sértetlenül hagyják.

Sőt, ez a hatás a bőrre, a csontvelőre, a prosztatára, a tüdőre, a mellre, a méhnyakra és számos más rákos sejtre is vonatkozik.

Szintén kémcsöves vizsgálatok mutattak rá arra a tényre is, hogy a sáfrány fő antioxidánsa érzékenyebbé teheti a rákos sejteket a kemoterápiás gyógyszerekre.

Habár ezek a vizsgálatok csak kémcsövekben zajlottak, mégis igen ígéretesek. Azonban a sáfrány rákellenes hatásait kevéssé vizsgálták embereken, így további vizsgálatokra van szükség.

4. Csökkentheti a PMS tüneteit

A premenstruációs szindróma a menstruációs időszak kezdete előtt jelentkező fizikai, érzelmi és pszichológiai tüneteket írja le.

Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a sáfrány segíthet a PMS tüneteinek kezelésében.

Ezen tanulmányok során 20-45 éves nőket vizsgáltak, és megállapították, hogy napi 30 mg sáfrány bevétele hatékonyan orvosolta az ingerlékenységet, a fejfájást, a sóvárgást és a menstruációval járó fájdalmakat.

Egy másik kutatás pedig kimutatta, hogy a sáfrány 20 perces szaglása csökkentette a PMS tüneteit, például a szorongást, és csökkentette a stresszhormon kortizol szintjét.

5. Afrodiziákumként hathat

Az afrodiziákumok olyan élelmiszerek vagy kiegészítők, amelyek elősegítik a libidó fokozását. Számos tanulmány vizsgálta, hogy a sáfrány hatása kiterjedhet-e a libidóra, és a válasz meglepő.

Napi 30 mg sáfrány 4 héten át tartó bevétele jelentősen javította az erekciós funkciót a placebóhoz képest az antidepresszánsokkal összefüggő merevedési zavarban szenvedő férfiaknál.

Sőt, hat tanulmány elemzése kimutatta, hogy a sáfrány szignifikánsan javította az erekciós funkciót, a libidót és az általános elégedettséget.

Azokat a nőket is vizsgálták, akik antidepresszánsokat szednek, mivel az antidepresszánsok szedése miatt alacsony a szexuális vágy. Ezen vizsgálat során kiderült, hogy napi 30 mg sáfrány 4 héten keresztül fokozta a szexuális vágyat.

6. Csökkentheti az étvágyat és elősegítheti a fogyást

A kutatók arra is rájöttek, hogy a sáfrány segíthet megelőzni a nassolást az étvágy visszaszorításával.

Egy 8 hetes vizsgálatban a sáfrány-kiegészítőket szedő nők szignifikánsan jóllakottabbnak érezték magukat, ritkábban nassoltak, és lényegesen többet fogytak, ellenben a placebó csoporttal.

Egy másik 8 hetes vizsgálatban a sáfránykivonat-kiegészítő bevétele jelentősen csökkentette az étvágyat, a testtömeg-indexet, a derékbőséget és a teljes zsírtömeget.

Egyelőre az még tisztázatlan, hogy a sáfrány pontosan hogyan képes csökkenti az étvágyat és segíteni a fogyást. Egy elmélet szerint mivel a sáfrány javítja a hangulatot, képes csökkenteni a nassolás iránti vágyat.

Kockázatok, óvintézkedések és adagolás

A sáfrány hatása a szervezetre általában véve biztonságos, és egyáltalán nem, vagy csak kevés mellékhatása lehet.

Étrend-kiegészítőként az emberek akár 1,5 gramm sáfrányt is nyugodtan fogyaszthatnak naponta, azonban csupán 30 mg sáfrány bizonyítottan elegendő az egészségügyi előnyök kihasználásához.

Fontos megjegyezni, hogy a nagy, 5 grammos vagy az ennél is nagyobb dózisok mérgező hatásúak lehetnek. Terhes nőknek kerülniük kell a nagy adagokat, mivel vetélést okozhatnak.

Mint minden táplálékkiegészítő esetében, beszéljen orvosával, mielőtt a sáfrányt kiegészítő formában szedné.

Egy másik probléma a sáfránnyal, hogy keverhető más összetevőkkel, például céklával, vörösre festett selyemszálakkal, kurkumával és paprikával, mivel ez csökkentheti a gyártók költségeit.

Fontos, hogy mindig megbízható márkát vásároljon.

Összegzésként elmondható, hogy a sáfrány egy erős, antioxidánsokban gazdag fűszer.

A sáfrány hatása kiterjedhet egészen a PMS tüneteinek javítására is, de fogyasztásának köszönhetően a libidó és a szexuális funkció javulása is tapasztalható.

A legtöbb ember számára a fogyasztása biztonságos, illetve könnyedén hozzáadható az étrendhez.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Kvercetin vagy Quercetin – így támogatja az egészséged!</strong>

csü máj 18 , 2023
Mi az a kvercetin (quercetin)? A kvercetin egy pigment, amely a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjába tartozik. A flavonoidok többek között megtalálhatóak: A kvercetin (quercetin) egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai leginkább abból fakadnak, hogy antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek olyan vegyületek, amelyek […]
Kvercetin vagy Quercetin – így támogatja az egészséged!

Ez is érdekelheti