Koffein allergia – Ezek a tünetek

Veszélyes a koffein? Mi az a koffein allergia?

A koffein erőteljes hatással van a szervezetre. Fokozza az energiát és az éberséget, ami megmagyarázza, hogy egyesek miért nem tudják a napjukat egy csésze kávé nélkül kezdeni.

Amíg mértékkel fogyasztja, a koffein nem veszélyes. A legtöbb ember naponta legfeljebb 400 milligramm koffeint fogyaszthat biztonságosan. (Ez körülbelül négy csésze kávé.) Más emberek azonban érzékenyebbek a koffeinre. Ha túl sokat fogyasztanak belőle, előfordulhatnak a következők:

 • nyugtalanság
 • álmatlanság
 • fejfájás
 • rendellenes szívritmus

A koffeinérzékenység hatásai zavaróak, de viszonylag csekélyek. Nem így van ez azoknál, akik koffeinallergiában szenvednek. Ha ezzel az allergiával él, a legkisebb mennyiségű koffein fogyasztása is negatív hatással lehet a fizikai és mentális egészségére.

Milyen tünetei vannak a koffeinallergiának?

A koffeinallergia fizikai tünetei hasonlóak az egyéb ételallergiák által okozott tünetekhez. Például:

 • száj, nyelv vagy ajak viszketés
 • duzzadt ajkak vagy nyelv
 • csalánkiütés

Ezek a tünetek röviddel a koffeinfogyasztás után kezdődhetnek, vagy órákkal az expozíció után alakulhatnak ki. Mivel a koffeinallergia nem annyira ismert, előfordulhat, hogy a tüneteket más típusú allergiával azonosítja.

A súlyos koffeinallergia anafilaxiás tüneteket is produkálhat. Az anafilaxia tünetei a következők:

 • légzési nehézség a megduzzadt torok vagy nyelv miatt
 • ziháló légzés
 • köhögés

Mi okozza a koffein allergiát?

A koffeinérzékenység tüneteit a hirtelen felgyülemlett adrenalin váltja ki. A koffeinérzékeny emberek lassan metabolizálják a koffeint.

A koffein allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a koffeint káros betolakodóként érzékeli. Az immunrendszer az immunglobulin E antitestet termel. Az antitest ezután az Ön sejtjeihez jut, és allergiás tüneteket okoz.

Kell-e orvoshoz fordulni a koffein allergiával?

A koffein allergiát nehéz diagnosztizálni, mert olyan ritka.

A koffein allergia diagnosztizálására bőrpróbát lehet végezni. A vizsgálat során orvosa az allergén nyomokban az Ön karjára juttatja, majd figyeli a karját, hogy nem reagál-e rá. Ha a teszt helyén bőrpír, viszketés vagy fájdalom jelentkezik, az megerősítheti a koffein allergiát.

Hogyan kezelhető a koffein allergia?

Ha a koffeinallergia fizikai tüneteit tapasztalja, hagyja abba minden olyan étel vagy ital fogyasztását, amely koffeint tartalmazhat, és azonnal forduljon orvosához. Orvosa azt tanácsolhatja, hogy szedjen vény nélkül kapható antihisztamint, amely csökkentheti az olyan tüneteket, mint a viszketés, duzzanat és csalánkiütés. A koffeinallergia megelőzésének egyetlen módja azonban a koffeintartalmú ételek és italok kerülése.

Fontos, hogy elolvassa az élelmiszerek és italok címkéjét.

Kerülje a koffeines termékeket

 • kávé (még a koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes)
 • tea
 • üdítőitalok
 • csokoládé
 • fagyasztott desszertek
 • energiaitalok
 • vitamin-kiegészítők
 • bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek
koffein allergia
A koffein allergia a kávéfogyasztásból is eredeztethető

Ha a koffeinre támaszkodik az energiabomba miatt, fontoljon meg más módokat is, hogy természetes módon növelje energiáját és éber maradjon. Például:

A fizikai aktivitás növelése

Kezdjen el edzésprogramot, és hetente legalább 150 percet sportoljon. Kocogjon, sétáljon, kerékpározzon, vagy járjon edzésórára.

Aludjon sokat

Az éjszakánként hét-kilenc óránál kevesebbet alvás reggeli fáradtságot okozhat. Teremtsen kényelmes alvási környezetet, és alakítson ki rendszeres lefekvési rutint. Kapcsolja ki a tévét és más elektronikus eszközöket, és gondoskodjon arról, hogy szobája kellemes hőmérsékletű és sötét legyen.

Vegyen be vitaminkiegészítőket

Egyes vitaminok idővel természetes módon növelhetik az energiaszintet. Ezek közé tartoznak a B-vitaminok, a tirozin és a rhodiola rosea. Beszéljen orvosával, mielőtt vitaminkúrát kezdene, különösen, ha vényköteles gyógyszert szed.

Okozhat-e komplikációkat a koffein allergia?

Ha koffeinallergiája van, és továbbra is koffeint fogyaszt, a tünetek súlyosbodhatnak. A reakció súlyosságától függően pedig anafilaxia tünetei alakulhatnak ki, ami életveszélyes lehet.

Milyenek a koffein allergia kilátásai?

Ha megfelelő diagnózist kap és kerüli a koffeint, a tünetei javulni fognak. A koffein elhagyása elvonási tüneteket, például fejfájást, fáradtságot és remegést válthat ki. Ezek a tünetek azonban rövid távúak, és általában egy héten belül megszűnnek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Prosztata gyulladás tünetei és kezelése

ked máj 17 , 2022
A prosztata gyulladás csakis férfiaknál fordul elő. A prosztata felelős az ondófolyadék termeléséért, amely a spermát szállítja. Bár a prosztatagyulladás a prosztata mirigyében kezdődik, a gyulladás átterjedhet a prosztata körüli területre, ezért a prosztata gyulladás tünetei intő jelek lehetnek arra, […]
Prosztata gyulladás tünetei és kezelése

Ez is érdekelheti