Buteyko légzés – ezért érdemes kipróbálnod!

A Buteyko légzés egyfajta légzőgyakorlat, amelyet Konstantin Buteyko orosz fiziológus fejlesztett ki az 1950-es években. A Buteyko légzés célja a belélegzett levegő mennyiségének csökkentése az általános egészségi állapot javításának érdekében.

A technika azon az elgondoláson alapul, hogy sok egészségügyi problémát, beleértve az asztmát, allergiát, szorongást és alvási apnoét vagy a krónikus hiperventilációt nem más, mint a túl sok levegő belégzése okozza. Röviden, ha megtanulod, hogy hogyan lélegezz kevesebbet, úgy Buteyko szerint javíthatod az egészséged és megelőzheted a felsorolt egészségügyi állapotok megjelenését.

A Buteyko légzés előnyei

A Buteyko légzésnek számos egészségügyi előnye lehet, mind például:

 • Csökkentett szorongás és stressz: A lassú, felületes légzés segíthet megnyugtatni az idegrendszert, és csökkenti a szorongás és a stressz érzését.
 • Javult az asztmás tünetek: A Buteyko légzésről kimutatták, hogy javítja az asztma tüneteit azáltal, hogy csökkenti a gyógyszeres kezelés szükségességét és javítja a tüdőfunkciót.
 • Pihentetőbb alvás: A hiperventiláció csökkentésével és az oxigénellátás javításával a Buteyko légzés javíthatja alvásaink minőségét. Ez különösen fontos lehet akkor, ha krónikus fáradtságtól szenvedünk és rendszeresen érezzük úgy, hogy nincs energiánk semmire.
 • Javult sportteljesítmény: Az izmok oxigénellátásának javításával a Buteyko légzés javíthatja az állóképességet és csökkentheti a fáradtságot edzés közben.
Buteyko légzés - ezért érdemes kipróbálnod!
1. kép – A Buteyko légzés még a stressz csökkentésében is a segítségünkre lehet

Hogyan végezzük a Buteyko légzést?

A légzéstechnikai gyakorlásához az alábbi lépéseket kell követned:

 • Ülj kényelmes helyzetben egyenes háttal.
 • Vegyél néhány mély lélegzetet, hogy ellazulj.
 • Lélegezz be az orrodon 2-3 másodpercig. Kis lélegzeteket vegyél.
 • Tartsd vissza a lélegzeted 2-3 másodpercig.
 • Lassan és finoman lélegezz ki az orrodon keresztül 4-5 másodpercig.
 • Tartsd vissza a lélegzeted 2-3 másodpercig, mielőtt újabb lélegzetet veszel.
 • Ismételd az alábbi lépéseket 5-10 percig.

Fontos megjegyezni, hogy a Buteyko légzést képzett szakember irányítása mellett érdemes gyakorolni a kezdetekben. Semmiképpen sem érdemes rá úgy tekinteni, mint egyfajta csodaszer. Amennyiben már meglévő tüneteidet szeretnéd kezelni vele, úgy ez a technika arra nem lesz alkalmas!

Kinek ajánlott Buteyko légzés rendszeres alkalmazása?

A Buteyko légzés mindenki számára hasznos lehet, aki általános egészségi állapotát és közérzetét kívánja javítani. Különösen ajánlott asztmában, allergiában, szorongásban, alvási apnoében és egyéb légzési rendellenességben szenvedőknek.

Ezenkívül ez a légzéstechnika hasznos lehet sportolóknak, zenészeknek és bárkinek, aki javítani szeretne tüdeje teljesítményén vagy csökkenteni szeretné a stressz szintjét.

Összefoglaló

A Buteyko légzés egy egyszerű, hatékony technika az egészség javítására és a stressz csökkentésére. Ha megtanulod, hogy hogyan kell lassabban és kontrolláltabban lélegezned, úgy csökkentheted a belélegzett levegő mennyiségét és javíthatod az általános közérzeted. Ha cikkünk meghozta a kedved a Buteyko technika kipróbálásához, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy keresd fel a hozzád legközelebb megtalálható szakembert, aki segíthet a kezdeti lépések elsajátításában.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A B12 vitamin hiány lelki okai

ked máj 9 , 2023
Mik lehetnek a B12 vitamin hiány lelki okai? Egyáltalán mi az a B12 vitamin? A B12-vitamin, más néven kobalamin, alapvető tápanyag, amely az idegrendszer megfelelő működéséhez, a vörösvértestek képződéséhez és a DNS szintéziséhez szükséges. A B12-vitamin-hiánynak azonban van egy lelki […]
A B12 vitamin hiány lelki okai

Ez is érdekelheti