Keszon betegség – Dekompressziós betegség – Mit érdemes tudni róla?

A keszon betegség akkor fordul elő, amikor a test körül a viszonylagos nyomás gyorsan csökken.

Általában mélytengeri búvároknál fordul elő, akik túl gyorsan emelkednek a felszínre. De előfordulhat a nagy magasságból ereszkedő túrázók esetében is, a Földre visszatérő úrhajósoknál, vagy az alagútmunkásoknál, akik sűrített levegővel telített környezetben dolgoznak.

A dekompressziós betegség (DB) esetén gázbuborékok alakulhatnak ki a vérben és a szövetekben. Ha úgy gondolja, hogy dekompressziós betegségben szenved, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz. Ez az állapot végzetes lehet, ha nem kezelik gyorsan, megfelelően és időben.

Kik tapasztalhatják gyakori esetekben?

Amíg a DB hatással lehet mindenkire, elsősorban azokra lehet veszélyes akik a magas tengerszint feletti magasságról alacsony szintre változtatják pozíciójukat, például a túrázókra és az űr- és magas repülési magasságban dolgozókra, de a leggyakrabban a búvárok vannak ennek kitéve.

A dekompressziós betegség kockázata növekszik, ha Ön:

 • szívproblémával küszködik
 • dehidratált
 • búvárkodás után repül
 • túlságosan magas
 • fáradt
 • elhízott
 • idős
 • hideg vízben merült

Általában véve a dekompressziós betegségnek annál nagyobb a kockázata, minél mélyebbre hajtják végre a merülést. De bármilyen mélységű merülés után is előfordulhat. Ezért fontos lassan és fokozatosan felmenni a felszínre, a merülés után.

Ha még nem ismeri a búvárkodást, mindig menjen egy tapasztalt merülési oktatóval, aki irányítja a merülés utáni felszínre jutást. Az ilyen szakképzett oktatók tudják biztosítani a felszínre való kilépést biztonságosan.

keszon betegség
A keszon betegség akkor alakul ki, amikor mélyebb szinttől hirtelen emelkedünk felfelé

A keszon betegség tünetei

Az általános tünetei a dekompressziós szindrómának a következők lehetnek:

 • fáradtság
 • gyengeség
 • izmok és ízületek fájdalma
 • fejfájás
 • könnyű érzet a fejben vagy szédülés
 • zavar
 • látási problémák, például kettős látás
 • gyomorfájdalom
 • mellkasi fájdalom vagy köhögés
 • sokk
 • vertigo

Ritkább esetekben a következők tapasztalhatók:

 • izomgyulladás
 • viszkető kiütés
 • duzzadt nyirokcsomók
 • extrém fáradtság

A szakértők a dekompressziós betegséget a bőrt, az izom-csontrendszert és a nyirokrendszert érintő tünetekkel az 1. típusba sorolják.

A 2. típusú eseteknél az idegrendszert befolyásoló tünetek tapasztalhatók. Időnként a 2. típust fojtónak, fojtogatónak hívják.

Mennyi ideig tart a keszon betegség?

A dekompressziós betegség tünetei gyorsan megjelenhetnek. A búvárok számára a merülés után egy órán belül elindulhatnak a tüneteket megjelenései. Ha Ön vagy társa láthatóan betegnek tűnhet, abban az esetben a következő tünetekre figyeljen

 • szédülés
 • járásváltozás mozgás közben
 • gyengeség
 • eszméletvesztés, súlyosabb esetekben

Ezek a tünetek orvosi sürgősséget jeleznek. Ha ezek bármelyikét észleli, azonnal vegye fel a kapcsolatot a helyi sürgősségi orvosi szolgálattal.

Amennyiben külföldön hajt végre merülést, akár nyaralás vagy kikapcsolódás végett, és a fentebbi tüneteket észleli magán vagy társán, vegye fel a kapcsolatot a Diver Alert Network-szel (DAN) is, ahol a sürgősségi telefonvonalat a nap 24 órájában üzemeltetik és felveszik hívás esetén. Ők segíthetnek az evakuálásban, és irányt mutatnak a közelben lévő kompressziós kamrák megtalálásában.

Enyhébb esetekben a merülés után néhány órával vagy akár néhány nappal a tünetek nem észlelhetők. Ilyen esetekben továbbra is orvoshoz kell fordulnia.

Hogyan alakul ki a keszon betegség?

Ha nagy nyomású szintről alacsony nyomású szintre helyezi át a szervezetét akkor, nitrogénbuborékok képződhetnek a vérben vagy a szövetekben. A gáz ezután bejut a testbe, ha a külső nyomás túl gyorsan csökken. Ez akadályozhatja a véráramlást és más nyomáskülönbségbeli hatásokat okozhat.

Mit tegyünk keszon betegség esetén?

Azonnal értesítsük a sürgősségi ellátásért felelős intézményt

Vigyázzon amennyiben dekompressziós betegség tüneteit véli felfedezni. Ezek ugyanis komoly esetek, ezért azonnal sürgősségi orvoshoz kell fordulni.

Vegye fel a kapcsolat a DAN szervezettel

Felveheti a kapcsolatot a DAN-szervezettel is amennyiben külföldön tartózkodik. Ők a nap 24 órájában üzemeltetik sürgősségi telefonvonalukat. Segíthetnek az evakuálásban, és segíthetnek a közelben található hiperbárikus kamra megkeresésében. Vegye fel velük a kapcsolatot a + 1-919-684-9111 telefonszámon.

Koncentrált oxigén

Könnyebb esetekben a merülés után néhány órával vagy akár néhány nappal a tünetek nem észlelhetők. De ennek ellenére még mindig szükséges orvoshoz fordulnia. Az enyhébb esetekben a kezelés magában foglalhatja a a 100-os oxigén ellátást biztosító maszk viselését.

Rekompressziós terápia

A keszon betegség súlyosabb eseteinek kezelése rekompressziós terápiát foglal magában, amelyet hiperbár oxigénterápiának is hívnak.

Ezzel a kezeléssel egy zárt kamrába kerül, ahol a légnyomás háromszor magasabb, mint a normál körülmények között. Ez az egység egy ember számára alkalmas. Néhány hiperbár kamra nagyobb, és egyszerre több ember is elfér benne. Orvosa MRI vagy CT-vizsgálatot is elrendelhet.

Ha a rekompressziós terápiát azonnal diagnosztizálás után megkezdik, akkor utólag a keszon betegség jelei nem észlelhetőek.

Vannak azonban hosszú távú fizikai hatások, például fájdalom az ízületek körül.

Súlyos esetekben lehetnek hosszú távú neurológiai hatások is. Ebben az esetben fizikoterápiára lehet szükség. Működjön együtt orvosával, és tájékoztassa őt a tartós mellékhatásokról. Együttesen tudják megállapítani az Ön számára a legmegfelelőbb felgyógyulási tervet.

Keszon betegség megelőzési tanácsok a búvárkodáshoz

Végezzen biztonsági megállásokat

A keszon betegség megelőzése érdekében a legtöbb búvár néhány percre biztonsági megállást végez, mielőtt a felszínre emelkedik. Ezt általában 4,5 méterenként végzik, ahogy haladnak a felszín felé.

Ha nagyon mélyre merülni érdemes lehet néhányszor megállni a felszínre való feljutás folyamatában, annak érdekében, hogy a teste alkalmazkodni tudjon.

Beszéljen egy merülésben jártas szakértővel

Ha Ön nem tapasztalt búvár, akkor a merülés során mindenképpen egy szakemberrel kell mennie, aki ismeri a biztonságos emelkedési szinteket. Az ő szakértelme adhat megfelelő biztonságot, annak érdekében, hogy megfelelő szinteken és megfelelő időben várjon a felszínre való felemelkedéssel.

Mielőtt merülne, beszéljen a merülésekre szakosodott szakemberrel a a tervről és arról, hogy milyen lassan kell felfelé emelkednie.

Kerülje el a repülést azon a napon

A búvárkodást követő 24 órában kerülje a repülést vagy a magas tenger feletti szintre való emelkedést . Ez ugyanis időt ad a testnek, hogy alkalmazkodjon a különböző és szélsőséges magasság változásoknak.

További megelőző intézkedések

 • Kerülje az alkohol fogyasztását 24 órával a búvárkodás előtt és után
 • Kerülje a búvárkodást, ha elhízott, terhes vagy egészségügyi problémái vannak
 • Kerülje a búvárkodást 2 hétig vagy havonta, ha a keszon betegség betegség tüneteit tapasztalta. Csak akkor térjen vissza, miután orvosi vizsgálaton ment keresztül.

Keszon betegség – Kitekintő

A keszon betegség egy veszélyes állapot lehet, és azonnal kezelni kell. Szerencsére a legtöbb esetben a betegség kialakulása megelőzhető, amennyiben a biztonsági intézkedéseket betartjuk.

A búvárok számára protokollt vezettek be a keszon betegség megelőzésére. Ezért fontos, hogy mindig úgy búvárkodjunk, hogy egy merülésben tapasztal búvárral tesszük mindezt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kullancs csípés - valós az aggodalom?

csü máj 21 , 2020
Az első kérdés, ami felmerülhet az emberben kullancs csípés esetén, hogy vajon veszélyes-e, és ha esetleg igen, milyen problémák merülhetnek fel? A kullancsokat főleg a természetben találhatjuk meg, mint például: Főleg az emberek és a négylábúak a főbb célpontjaik, de […]
Kullancs csípés

Ez is érdekelheti