Kiszáradás jelei – 8 dolog, amire figyelni kell!

Víz nélkül a sejtek működésképtelenek, ezért az ember csak néhány napot tud folyadék nélkül túlélni. A megfelelő hidratáció fenntartása kulcsfontosságú az általános jó egészség elérésében. Ennek ellenére rengeteg felnőtt és gyermek nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot. Ennek hatására jelentkezhetnek a kiszáradás jelei.

Ezenkívül számos egyéb állapot előidézheti a kiszáradást, mint például a hasmenés, hányás és túlzott izzadás.

A kiszáradás negatívan befolyásolhatja az egyén egészségügyi állapotát, sőt, súlyos esetekben életveszélyes is lehet, ezért fontos figyelni a kiszáradás jeleire felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.

Cikkünkben a kiszáradás jelei kerülnek előtérbe, ezen belül is a felnőttek kiszáradásának 8 tünete.

8 jele annak, hogy kiszáradt

Mielőtt a kiszáradás jeleit vizsgálnánk fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek a kiszáradással nem összefüggő egészségi állapotra is utalhatnak. Ha ezen tünetek közül egyet vagy többet tapasztal keresse fel orvosát a megfelelő ellátás érdekében.

1. Fáradtság

Kiszáradás során az érintett fáradtabbnak érezheti magát. Ennek oka az, hogy a kiszáradás az egészség minden aspektusát érinti, beleértve az alvás-ébrenlét ciklusait is.

Egy tanulmány során kiderült, hogy hogy a rövidebb alvási időtartam szignifikánsan összefügg a nem megfelelő folyadékbevitellel, valamint azt is megfigyelték, hogy a megfelelően hidratált emberek tovább aludtak.

Edzés közben is fáradtabban érezheti magát, ha dehidratált.

2. Sötét színű vizelet és kevés vizeletürítés

Ha kevesebb folyadékot visz a szervezetébe, a vizelet színe sötétebb lehet, valamint kevesebbszer fog kijárni a mosdóba.

Sötétebb színű vizelet akkor fordulhat elő, ha szervezete több vizet takarít meg, és nem engedi ki a vizeletbe. Emiatt a vizelet koncentráltabbá válik a szervezetből származó salakanyagokkal.

A vizelet ideális színe halványsárga, mint a világos szalma színe.

Azonban sok esetben más is befolyásolhatja a vizelet színét, mint például különféle gyógyszerek és a B-vitaminok használata.

3. Száraz bőr, csökkent bőrrugalmasság és repedezett ajkak

A kiszáradás jelei közé sorolható még a száraz bőr és a repedezett ajkak. Ilyen esetben szintén megfigyelhető a bőr rugalmasságának csökkenése.

Ha száraz bőrt és szájszárazságot tapasztal előfordulhat, hogy a kiszáradás jeleit észlelte magán.

Kiszáradás jelei - 8 dolog, amire figyelni kell
1. kép – Kiszáradás jelei – 8 dolog, amire figyelni kell

Nem árt tudni, hogy a bőrszárazság és az ajkak repedezettsége más egészségügyi állapot jele is lehet.

Ahhoz, hogy a hidratáltsági állapotot ellenőrizni tudja, egy nagyon egyszerű módszert kell alkalmaznia: a két ujja között meg kell ragadni a bőrt a kar alsó részén vagy a hason, majd néhány másodperc múlva el kell engedni. A hidratált bőr gyorsan visszaáll normál helyzetébe, míg a dehidratált bőr szinte úgy marad, és sokkal tovább tart visszaállnia az eredeti állapotába.

4. Fejfájás

Ha nem kap elég folyadékot a szervezete, az érintett gyakran panaszkodhat fejfájásra.

Habár a kiszáradás szorosan összefügg a fejfájással, a kutatók még nem tudták bebizonyítani, hogy pontosan hogyan okoz fejfájást a kiszáradás.

Természetesen számos elmélettel álltak elő, hogy ennek mi lehet az oka. Az egyik szerint a szervezetben a folyadékhiány az agy vércsatornáinak megnyúlásához vezet, melynek eredménye a fejfájás.

Egy dolog szinte bizonyos: a kiszáradással összefüggő fejfájás mögött valószínűleg többféle mechanizmus áll, valamint egyes emberek hajlamosabbak lehetnek a kiszáradással összefüggő fejfájásra, mint mások.

Tanulmányok során az is bebizonyosodott, hogy a vízbevitel növelése segíthet csökkenteni a fejfájás tüneteit.

5. Feszültség és szédülés

Kiszáradás hatására nem ritka, ha az érintett beteg szédül, főként, ha épp felállni készül.

Az ortosztatikus hipotenzió orvosi kifejezés a vérnyomás csökkenésére, amikor feláll vagy felül. Ez különösen gyakori az idősebb felnőtteknél, akiknél nagyobb a kiszáradás és az alacsony vérmennyiség kialakulásának kockázata.

A súlyos kiszáradás akár ájuláshoz is vezethet, különösen idősebb felnőttek esetében.

6. Szívdobogás

A kiszáradás jelei közé sorolható a szívdobogásérzés, lüktetés vagy szabálytalan szívverés.

A kevés folyadékfogyasztás negatívan befolyásolhatja az általános egészséget, beleértve a szív egészségét is.

A kiszáradás a vérerek működésének negatív hatását és a vérnyomás szabályozásának megváltoztatását okozhatja. Emellett károsíthatja a szívműködést azoknál az embereknél, akik intenzív edzést végeznek a hőségben.

7. Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás kiszáradás esetén csak akkor jelenik meg, ha egy személy jelentősen kiszárad.

Említettük, hogy a kiszáradás rontja a vérerek működését és a vérnyomás szabályozását. Ha a vér mennyisége csökken, a szervezet a pulzusszám és a légzésszám növelésével, valamint a vérnyomás csökkentésével kompenzálja ezt

Az alacsony vérnyomás a súlyos kiszáradás jele is lehet, amely életveszélyes. A súlyos kiszáradás jelentősen alacsony vérnyomáshoz, sokkhoz és akár halálhoz is vezethet.

8. Dekoncentráció és megváltozott mentális állapot

A dehidratáltság káros hatással lehet az agyra, és csökkentheti a koncentrációs képességet. Tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a kiszáradás káros lehet a rövid távú memóriára, a koncentrációra és a hangulatra.

Számos más tanulmány is kimutatta a kognitív teljesítmény romlását is, ha az egyén dehidratált.

A súlyos kiszáradás megváltozott mentális állapothoz vezethet.

Kiszáradás jelei csecsemőknél és gyerekeknél

Számos esetben a kiszáradt csecsemő vagy gyermek nem ugyanazokat a jeleket tapasztalja, mint a felnőttek, így a szülők és a gondozók nehezen tudják azonosítani a lehetséges kiszáradást.

A csecsemők és a gyerekek hajlamosabbak a hasmenés, láz és hányás okozta kiszáradásra. Ennek oka a magasabb anyagcsere: több vizet veszítenek naponta, mint a felnőttek.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél az enyhe vagy közepes kiszáradás jelei lehetnek:

 • ritkább vizelés (napi hatnál kevesebb nedves pelenka csecsemők esetében)
 • ritkábban játszik
 • kevesebb könny sírás közben
 • száraz nyelv és ajkak
 • a kutacs a csecsemő fején besüllyedt
 • hasmenés vagy székrekedés, a folyadékvesztés okától függően

A fenti jelek és tünetek mellett a súlyos kiszáradásban szenvedő gyermekek a következőket mutathatják:

 • rendkívüli izgatottság
 • rendkívüli fáradtság
 • beesett szemek
 • hideg érzés, elszíneződött kezek és lábak
 • ráncos bőr
 • minimális vizelés (kevesebb, mint napi 2)
 • alacsony vérnyomás
 • fokozott szívverés
 • megváltozott mentális állapot

Beteg gyermekeknél ugyan gyakori lehet az enyhe vagy közepes kiszáradás, bármilyen kiszáradás rendkívül veszélyes lehet gyermeke egészségére. A súlyos kiszáradás életveszélyes lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A chia mag hatása: 7 lenyűgöző tulajdonsága

sze aug 24 , 2022
A chia mag lehet hogy kicsi, de az egészségügyi hatása annál nagyobb! Ezeket az ősi magokat már az azték és maja étkezések is előszeretettel alkalmazták, hatása már évszázadok óta elismert. A chia magban szinte minden megtalálható, amire egy egészséges szervezetnek […]
A chia mag hatása 7 lenyűgöző tulajdonsága

Ez is érdekelheti