Sóska: Tápanyagok, előnyök, hátrányok, és receptek

A sóska savanykás ízéről és erőteljes pozitív egészségügyi hatásairól ismert növény.

Ezt az élénk levelét és gyümölcsét használják arra, hogy levesek, mártások, saláták és italok ízét éles, citrusos ízzel gazdagítsák. Bizonyos fajtáit gyógyteák, tinktúrák és étrend-kiegészítők készítésére is használják.

Mi a sóska?

A sóska egyfajta leveles zöld növény, amelyet gyógynövényként és zöldségként is használnak.

Európában, Közép-Ázsiában, valamint Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland egyes részein termesztik.

Savanyú, citromos íze van, és gyakran szerepel olyan ételekben, mint a levesek, pörköltek és curryk. Gyógyászati célokra is használják, mivel állítólag elősegíti az egészséges emésztést, csökkenti a gyulladást és kezeli a szájfekélyt.

A két leggyakrabban termesztett típus a francia és a közönséges sóska. A közönséges fajtához képest a francia változat kevésbé keserű, magasabbra nő, levelei kisebbek és kerekebbek.

További fajták a következők lehetnek:

  • juhsóska
  • angol sóska
  • széleslevelű sóska
  • vörösvércse sóska

Bizonyos növények és élelmiszerek hasonló nevet viselnek, de nem nincsenek rokoni kapcsolatba. Például a fás sóska egyfajta ehető gyomnövény, amely egész Észak-Amerikában megtalálható. Hasonlóképpen, Jamaikában a sóska kifejezés a hibiszkuszvirág egy fajtájára, a rozellára utal.

Tápanyagok

A sóska rendkívül tápláló. Amellett, hogy kalóriaszegény, magas a rosttartalma és az olyan mikrotápanyagokban, mint a magnézium, valamint a C- és A-vitamin.

Egy csésze (kb. 133 gramm) nyers növény a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 29
  • Fehérje: 2,5 gramm
  • Zsír: 1 gramm
  • Szénhidrát: 4 gramm
  • Rost: 4 gramm
  • C-vitamin: a napi beviteli érték 71%-a.
  • Magnézium: 33%-a az ajánlott mennyiségnek
  • A-vitamin: az ajánlott mennyiség 30%-a
  • Mangán: az ajánlott mennyiség 20%-a
  • Réz: a napi adag 19%-a
  • Vas: az INBÉ 18%-a
  • Kálium: az INBÉ 11%-a
  • Riboflavin: az INBÉ 10%-a
  • B6-vitamin: az INBÉ 10%-a
  • Foszfor: az INBÉ 7%-a

A sóska különösen sok C-vitamint tartalmaz, ami egy olyan vízben oldódó vitamin, amely küzd a gyulladások ellen, és kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében.

Magas a rosttartalma is, ami elősegíti a rendszerességet, növeli a teltségérzetet, és segít stabilizálni a vércukorszintet.

Ezenkívül tele van magnéziummal, amely ásványi anyag nélkülözhetetlen a csontok és a szív egészségéhez.

Potenciális előnyök

A sóska számos erőteljes pozitív egészségügyi hatással bírhat.

Gazdag antioxidánsokban

A sóska nagyszerű forrása az antioxidánsoknak, melyek olyan jótékony vegyületek, amik a káros szabad gyökök semlegesítésével védik a sejteket a károsodástól.

Az antioxidánsok számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében segíthetnek.

A vizsgálatok szerint különösen a következő antioxidánsokban gazdag:

  • fenolsavak
  • flavonoidok
  • triterpének
  • karotinoidok
  • antrakinonok
  • naftalinok
  • stilbenoidok

Egy laboratóriumi vizsgálat 10 növényi kivonat antioxidáns tulajdonságait hasonlította össze, és megállapította, hogy a vörös sóska mutatta a legmagasabb antioxidáns aktivitást.

Egy másik kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a Rumex hastatus, a sóska egy bizonyos faja, elpusztítja a káros szabad gyököket. Ez arra utal, hogy hasznos lehet a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében.

Csökkentheti a rákos sejtek növekedését

Bár embereken végzett kutatások hiányoznak, néhány kémcsőben és állatkísérletben végzett vizsgálat megállapította, hogy a sóska gátolhatja a rákos sejtek bizonyos típusainak növekedését és terjedését.

Egy vizsgálat például kimutatta, hogy a ez a növény több fajtája elpusztította a mell-, méhnyak- és bőrrákos sejteket.

Továbbá egy leukémiás patkányokon végzett vizsgálatban egy sóska kivonatot és más összetevőket, például nagyobb bojtorjánt, csúszós szilvát és kínai rebarbarát tartalmazó keverék megakadályozta a fogyást és javította a fehérvérsejtszámot.

Azonban még mindig több vizsgálatra van szükség annak meghatározására, hogy a ez a növény hogyan befolyásolhatja a rák növekedését az emberekben, ha kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják.

Támogatja a szív egészségét

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a sóska a szív egészségének számos aspektusát javíthatja.

Egy patkányokon végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a sóska kivonat módosítja a vérlemezkék aggregációjában – a vérlemezkék vérében történő összecsapódásának folyamatában – szerepet játszó bizonyos útvonalakat, és ezáltal csökkenti a vérrögképződést.

Más állatkísérletek azt is megállapították, hogy a kivonat segíthet az erek tágításában a magas vérnyomás megelőzése érdekében.

Végül ez a növény rostokban és antioxidánsokban gazdag, mely tulajdonságok pozitívan hatnak a szív egészségére.

Mindazonáltal a sóska és a szív egészségével kapcsolatos humán vizsgálatok hiányoznak. További kutatásokra van szükség, hogy feltárják ennek a zöldnek növénynek az emberi szív egészségére gyakorolt hatását.

Potenciális hátrányok

A legtöbb egészséges felnőtt a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend részeként mértékkel fogyaszthatja a sóskát.

Egyesek azonban allergiásak lehetnek a sóskafűre. Ha fogyasztása után bármilyen káros tünetet tapasztal, vagy allergiás más, ugyanabba a családba tartozó növényekre, például a rebarbarára, a hajdinára és a csomófűre, akkor kerülnie kell ezt a növényt is.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a sóska oxalátot tartalmaz, egy olyan gyakori növényi vegyületet, amely blokkolhatja az ásványi anyagok, például a kalcium felszívódását.

A kalcium és az oxalát azonban össze is kapcsolódhat. Ami pedig hozzájárulhat a kalcium-oxalát vesekövek kialakulásához, melyek kemény ásványi lerakódások a vesében, és olyan tüneteket okozhatnak, mint a fájdalom, hányinger és hányás.

Az oxalátban gazdag élelmiszerek, például a sóska kiiktatása helyett azonban próbálja meg növelni a kalciumbevitelt, korlátozza a sófogyasztást, és igyon sok vizet, hogy megelőzze a kalcium-oxalátos veseköveket.

sóska
A sóska kellemes savanykás ízzel rendelkezik

A sóska gyógyászati felhasználása

A sóska frissen és szárítva is kapható számos szaküzletben és online kiskereskedésben.

A juhsólyom egyes gyógyteakeverékekben is megtalálható, beleértve az Essiac teát, amelyet gyakran a rák természetes gyógymódjaként reklámoznak.

A sóska tinktúra vagy kapszula formájában is megvásárolható, a legtöbb étrend-kiegészítő 400-800 mg-os adagokat kínál.

Bár ezek a termékek állítólag fokozzák a méregtelenítést, támogatják az immunrendszer működését és csökkentik a gyulladást, hatékonyságukról, biztonságosságukról és mellékhatásaikról nem állnak rendelkezésre kutatások.

Ha bármilyen alapbetegsége van, vagy gyógyszereket szed, a legjobb, ha megbeszéli orvosával, mielőtt bármilyen gyógynövény-kiegészítőt használna.

Recept ötletek

A sóska savanykás, citromos íze számos receptben jól használható.

Különösen népszerű levesekben és pörköltekben, és gyakran párosítják olyan összetevőkkel, mint a burgonya, a sárgarépa, a csirke és a tejföl.

A sóska zöldjét saláták fűszerezésére is használhatja, vagy keverheti vinaigrette öntetekbe, hogy extra ízélményt nyújtson.

A belőle készül mártás egy másik népszerű recept, amely ezeket a zöldeket használja. Általában tenger gyümölcsei, például lazac mellé tálalják.

A legtöbb recept a növény savanykás ízét olyan összetevőkkel kombinálja, mint a metélőhagyma, a tejszín, a vaj és a cseresznye – a petrezselyemmel rokon fűszernövény.

Összefoglaló

A sóska egy leveles zöld növény, amely gyógynövényként és zöldségként is használható. A Karib-térség egyes részein gyümölcsét italok készítésére használják.

Gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban, például rostokban, C-vitaminban és magnéziumban. Támogathatja a szív egészségét és küzdhet a rák ellen, bár ezzel kapcsolatban több humán kutatásra van szükség.

Használható gyógytea készítéséhez, szedhető kiegészítőként, vagy olyan ételekbe tehető, mint a levesek, saláták és mártások.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A káposzta 9 lenyűgöző egészségügyi hatása

vas jan 22 , 2023
A káposzta rendkívül tápláló és gazdag C-vitaminban, rostban és K-vitaminban. Sőt, egyes kutatások szerint támogatja az emésztést, javítja a szív egészségét és csökkenti a gyulladást. Lenyűgöző tápanyagtartalma ellenére a káposztát gyakran figyelmen kívül hagyják. Bár nagyon hasonlít a fejes salátára, […]
káposzta

Ez is érdekelheti