Prick teszt – Mi az a bőrszúrásos teszt?

Hogyan működik a Prick teszt (bőrszúrásos teszt)?

Az allergiatesztek alapvető sztenderdje az, hogy egyszerűen megszúrják a bőrünket, kis mennyiségű anyagot juttatnak be, és várakozás után ellenőrzik, hogy mi is történik pontosan rekacióként. Ha allergiás az anyagra, akkor egy vöröses, emelkedett dudor jelenik meg, amelyet egy piros gyűrű vesz körül. Ez a dudor erősen viszkethet.

Mi az allergén?

Az allergén minden olyan anyag, amely allergiás reakciót vált ki. Amikor egy allergént a bőr egy rétege alá juttatunk egy bőrszúrásos teszt során, az immunrendszerünk túlhajtásba kezd. Antitesteket bocsát ki, hogy védekezzen a károsnak vélt anyag ellen.

Amikor az allergén egy bizonyos típusú ellenanyaghoz kötődik, az vegyi anyagok, például hisztamin felszabadulását váltja ki. A hisztamin hozzájárul az allergiás reakcióhoz. E reakció során bizonyos dolgok történnek a szervezetben:

 • Az erek kitágulnak és porózusabbá válnak.
 • Az erekből folyadék távozik, ami bőrpírt és duzzanatot okoz.
 • A szervezete több nyálkát termel, ami orrdugulást, orrfolyást és könnyező szemeket eredményez.
 • Az idegvégződések ingerlékenyek, ami viszketést, kiütést vagy csalánkiütést okoz.
 • A gyomor több savat termel.

Súlyosabb esetekben két másik dolog is előfordulhat:

 • A kitágult erek miatt csökken a vérnyomás.
 • A légutak megduzzadnak és a hörgők összeszűkülnek, ami megnehezíti a légzést.

Mire számíthat a vizsgálat során

Mielőtt bőrszúrásos tesztet végezne, orvosa beszélni fog Önnel. Megbeszéli az egészségügyi kórtörténetét, a tüneteit és azokat a kiváltó okokat, amelyek az allergiáját kiváltják. Orvosa ezeket az információkat fogja felhasználni annak meghatározásához, hogy mely allergéneket használja a vizsgálat során. Lehet, hogy akár csak három-négy anyagra, de akár 40 anyagra is vizsgálhatja Önt.

A vizsgálatot általában a karja belső oldalán vagy a hátán végzik. Általában egy nővér végzi a vizsgálatot, majd orvosa megvizsgálja az Ön reakcióit. A tesztelés és az eredmények értelmezése általában kevesebb mint egy órát vesz igénybe, de az idő függ a vizsgált allergének számától.

Prick teszt – Hogyan készüljünk fel rá?

Az Ön fő feladata a vizsgálat előtt az, hogy részletesen beszámoljon az allergiájáról, például arról, hogy mikor és hol lép fel az allergiája, és hogyan reagál rá a szervezete.

A vizsgálat előtt nem szabad antihisztaminokat szednie. Tudassa allergológusával, hogy általában milyen antihisztamint szokott szedni. Attól függően, hogy hogyan hat, előfordulhat, hogy több mint egy hétig nem szabad szednie. Ez vonatkozik a más anyagokkal kombinált antihisztamint tartalmazó megfázás- vagy allergiagyógyszerekre is.

Más gyógyszerek is megváltoztathatják a bőrszúrásos teszt eredményét, ezért ezt meg kell beszélnie az allergológussal, ha a vizsgálatot megelőzően egy ideig nem kell szednie ezeket a gyógyszereket. A vizsgálat napján ne használjon testápolót vagy parfümöt azon a bőrfelületen, ahol a vizsgálatot végzik.

Előfordulhat, hogy a tesztje pozitív egy allergénre, de soha nem jelentkeznek az allergia tünetei. Előfordulhat hamis pozitív vagy hamis negatív eredmény is. A hamis negatív eredmény veszélyes lehet, mert nem jelzi, hogy melyik anyagra allergiás, és nem tudja elkerülni azt. Még mindig jó ötlet elvégeztetni a vizsgálatot, mert az allergiát kiváltó anyagok azonosítása lehetővé teszi, hogy orvosával együtt kidolgozzon egy kezelési tervet a tünetek enyhítésére.

A Prick teszt folyamata

A Prick teszt (bőrszúrásos teszt) a következőképpen zajlik:

 1. A vizsgálandó bőrfelületet alkohollal megtisztítják.
 2. A nővér egy sor jelet készít a bőrén. Ezeket a jeleket arra fogják használni, hogy nyomon kövessék a különböző allergéneket és azt, hogy a bőre hogyan reagál rájuk.
 3. Minden egyes allergénből egy kis cseppet helyeznek a bőrére.
 4. Az ápoló minden egyes csepp alatt enyhén megszúrja a bőrfelszínt, így az allergén egy kis mennyisége beszivárog a bőrbe. Az eljárás általában nem fájdalmas, de egyesek kissé irritálónak találják.
 5. Miután a vizsgálatnak ez a része befejeződött, megvárják az esetleges reakciókat, amelyek általában 15-20 percen belül tetőznek. Ha allergiás egy anyagra, akkor egy piros, viszkető dudor fog kialakulni. Az a terület, ahová az allergén került, úgy fog kinézni, mint egy szúnyogcsípés, amelyet piros gyűrű vesz körül.
 6. Az Ön reakcióit kiértékelik és mérik. A bőrreakcióból származó dudorok általában néhány órán belül eltűnnek.
prick teszt
A prick teszt jelölései

A bőrszúrásos vizsgálat minden korosztályon elvégezhető, még csecsemőkön is, ha 6 hónaposnál idősebbek. Széles körben használják, és a legtöbb esetben biztonságos. Ritkán a bőrszúrásos teszt súlyosabb típusú allergiás reakciót válthat ki. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan embereknél, akiknek a kórtörténetében már előfordultak súlyos reakciók. Élelmiszerallergiák esetében is gyakoribb. Kezelőorvosa fel lesz készülve ezeknek a reakcióknak a felismerésére és kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A levendula 7 elképesztő hatása – Sokkal több, mint gondolnád…

ked szept 6 , 2022
A levendulával kapcsolatban az emberek többségének két dolog ugrik be azonnal: kellemes illata és elragadó színe. Azonban a levendula hatása nem csupán szép megjelenésére korlátozódik, de egészségügyi előnyöket is biztosít azok számára, akik rendszeresen alkalmazzák a mindennapjaikban. A levendula szó […]
A levendula 7 elképesztő hatása – Sokkal több, mint gondolnád…

Ez is érdekelheti