Vesekő megelőzés – 9 hatásos mód

A vesekövek olyan kemény ásványi lerakódások, amelyek a vesében képződnek. Továbbá kínzó fájdalmat okoznak, amikor áthaladnak a húgyutakon, éppen ezért, a vesekő megelőzés fontos szerepet játszhat abban, hogy a kellemetlen távozás nem következzen be.

Nincs egyetlen biztos módszer a vesekő megelőzésére, különösen akkor, ha a családban előfordult már ilyen betegség. Az étrend és az életmód megváltoztatásának kombinációja, valamint néhány gyógyszer segíthet csökkenteni a kockázatot.

Vesekő megelőzés természetesen

Az étrendvaló változtatás apró módosításai nagyban hozzájárulhatnak a vesekövek megelőzéséhez.

1. Maradjon hidratált

A vesekő megelőzésének legjobb módja a nagyobb mennyiségű víz fogyasztása. Ha nem iszik eleget, a vizeletkibocsátás alacsony lesz. Az alacsony vizelettermelés azt jelenti, hogy a vizelete koncentráltabb, és kevésbé valószínű, hogy feloldja a köveket okozó vizeletsókat.

A limonádé és a narancslé szintén jó választás, mivel mindkettő tartalmaz citrátot, amely megakadályozhatja a kövek kialakulását.

Próbáljon meg naponta körülbelül nyolc pohár folyadékot inni, vagy annyit, hogy két liter vizeletet ürítsen. Ha sokat sportol vagy izzad, vagy ha a kórtörténetében már előfordult cisztinkő, további folyadékbevitelre lesz szüksége.

A vizelet színe alapján megállapíthatja, hogy jól hidratált-e. A vizelet színének világosnak vagy halványsárgának kell lennie. Ha sötét, akkor többet kell innia.

2. Egyen több kalciumban gazdag ételt

A vesekő leggyakoribb típusa a kalcium-oxalátkő, ami sokakat arra késztet, hogy azt higgyék, kerülniük kell a kalcium fogyasztását. Ennek az ellenkezője igaz. A kalciumszegény étrend növelheti a vesekövesség és a csontritkulás kockázatát.

A kalcium-kiegészítők azonban növelhetik a kövek kialakulásának kockázatát. A kalcium-kiegészítők étkezés melletti szedése segíthet csökkenteni ezt a kockázatot.

Az alacsony zsírtartalmú tej, sajt és joghurt mind jó kalciumban gazdag élelmiszerek.

3. Egyen kevesebb nátriumot

A magas sótartalmú étrend növeli a kalciumos vesekő kialakulásának kockázatát. Az Urology Care Foundation szerint a vizeletben lévő túl sok só megakadályozza a kalcium visszaszívódását a vizeletből a vérbe. Ez magas vizeletkalciumszintet okoz, ami vesekövekhez vezethet.

A kevesebb só fogyasztása segít a vizelet kalciumszintjének alacsonyan tartásában. Minél alacsonyabb a vizelet kalciumszintje, annál kisebb a vesekő kialakulásának kockázata.

A nátriumbevitel csökkentése érdekében olvassa el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét.

A magas nátriumtartalmukról hírhedt élelmiszerek közé a következők tartoznak:

 • feldolgozott élelmiszerek, például chipsek és kekszek
 • levesek konzervek
 • zöldségkonzervek
 • ebédre szánt hús
 • fűszerek
 • mononátrium-glutamátot tartalmazó élelmiszerek
 • nátrium-nitrátot tartalmazó élelmiszerek
 • nátrium-bikarbonátot (szódabikarbónát) tartalmazó élelmiszerek

Ha só nélkül szeretné ízesíteni az ételeket, próbálkozzon friss fűszernövényekkel vagy sómentes, gyógynövényes fűszerkeverékkel.

vesekő megelőzés
A vesekő megelőzés szempontjából fontos a hidratáltság

4. Egyen kevesebb oxalátban gazdag élelmiszert

Egyes vesekövek oxalátból, az élelmiszerekben található természetes vegyületből állnak, amely a vizeletben lévő kalciummal kötődve vesekövet képez. Az oxalátban gazdag élelmiszerek korlátozása segíthet megelőzni a kövek kialakulását.

Az oxalátokban gazdag élelmiszerek a következők:

Az oxalát és a kalcium összekapcsolódik az emésztőrendszerben, mielőtt a vesébe jutna, ezért nehezebben alakul ki kő, ha egyszerre fogyaszt magas oxalát tartalmú és kalciumban gazdag ételeket.

5. Egyél kevesebb állati fehérjét

A magas állati fehérjetartalmú élelmiszerek savasak, és növelhetik a vizelet savasságát. A magas vizeletsavtartalom húgysav- és kalcium-oxalát vesekövet is okozhat.

Meg kell próbálnia korlátozni vagy elkerülni a következő ételek fogyasztsását:

 • marhahús
 • baromfi
 • hal
 • sertéshús

6. Kerülje a C-vitamin-kiegészítőket

A C-vitamin (aszkorbinsav) pótlása vesekövet okozhat, különösen férfiaknál.

Egy 2013-as tanulmány szerint, a nagy dózisú C-vitamin-kiegészítőket szedő férfiaknál megduplázódott a vesekő kialakulásának kockázata. A kutatók nem hiszik, hogy az ételekből származó C-vitamin ugyanilyen kockázatot hordoz.

7. Próbálja ki a gyógynövényes gyógymódokat

A Chanca Piedra, más néven „kőtörő” használata, a vesekövek ellen népszerű népi gyógymódnak számít. A gyógynövényről úgy gondolják, hogy segít megelőzni a kalcium-oxalát kövek kialakulását. Úgy vélik, hogy a meglévő kövek méretét is csökkenti.

A gyógynövényeket azonban óvatosan használja. Ezek nem jól szabályozottak és nem jól kutatottak a vesekő megelőzésére vagy kezelésére.

Vesekő megelőzés gyógyszeres kezeléssel

Bizonyos esetekben az étrend megváltoztatása nem biztos, hogy elegendő a vesekő kialakulásának megelőzéséhez. Ha visszatérő kövei vannak, beszéljen orvosával arról, hogy a gyógyszeres kezelés milyen szerepet játszhat a megelőzési tervben.

8. Beszéljen orvosával a jelenleg szedett gyógyszereiről.

Bizonyos vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerek szedése vesekövet okozhat.

Néhány ilyen gyógyszer:

 • dekongesztánsok
 • vízhajtók
 • proteáz gátlók
 • görcsoldók
 • szteroidok
 • kemoterápiás gyógyszerek
 • urikozurikus gyógyszerek

Minél tovább szedi ezeket a gyógyszereket, annál nagyobb a vesekő kialakulásának kockázata. Ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, beszéljen kezelőorvosával más gyógyszeres kezelési lehetőségekről. Fontos, hogy orvosa jóváhagyása nélkül nem szabad abbahagynia az előírt gyógyszerek szedését.

9. Beszéljen orvosával a megelőző gyógyszerekről

Ha hajlamos bizonyos típusú vesekövekre, bizonyos gyógyszerek segíthetnek a vizeletben lévő anyag mennyiségének szabályozásában. A felírt gyógyszer típusa attól függ, hogy általában milyen típusú kövei vannak.

Például:

 • Ha kalciumkövei vannak, a tiazid vízhajtó vagy a foszfát előnyös lehet.
 • Ha húgysavkövei vannak, az allopurinol segíthet csökkenteni a vérében vagy vizeletében lévő húgysavat.
 • Ha struvitkövei vannak, hosszú távú antibiotikumokat lehet alkalmazni a vizeletben lévő baktériumok mennyiségének csökkentésére.
 • Ha cisztinkövei vannak, a capoten (kaptopril) segíthet csökkenteni a vizeletben lévő cisztin szintjét.

A vesekő megelőzés – Összefoglaló

A vesekövek gyakoriak. Nincs garancia arra, hogy a megelőzési módszerek működnek, de csökkenthetik a kockázatot. A vesekő megelőzés érdekében tett legjobb lépések közé tartozik a hidratáltság megőrzése és bizonyos étrendi változtatások elvégzése.

Ha olyan betegségben szenved, amely növeli a vesekövek kockázatát, például gyulladásos bélbetegségben, tartós húgyúti fertőzésben vagy elhízásban, beszélje meg orvosával, hogyan kezelheti ezt a betegséget, hogy csökkentse a vesekövesség kockázatát.

Ha korábban már volt veseköve, kérje meg orvosát, hogy vizsgáltassa meg. Ha már tudja, milyen típusú köve volt, célzott lépéseket tehet az újabb kövek kialakulásának megelőzésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vesekő diéta: Élelmiszerek fogyasztása és kerülése

vas márc 26 , 2023
A húgyúti vesekövek többféleképpen alakulnak ki. A kalcium egyesülhet a vizeletben lévő vegyi anyagokkal, például oxaláttal vagy foszforral. Ez akkor történhet meg, ha ezek az anyagok annyira koncentrálódnak, hogy megszilárdulnak. Vesekövet okozhat a húgysav felhalmozódása is. A húgysav felhalmozódását a […]
vesekő diéta

Ez is érdekelheti