Teniszkönyök: Tények és mítoszok erről a gyakori sérülésről

A teniszkönyök gyakori sérülés, amely világszerte emberek millióit érinti. A neve ellenére ez az állapot nem csak a teniszezőkre korlátozódik, és bárkit érinthet, aki ismételten használja a karját és a kezét. Az állapotot az alkar izmainak és inainak túlterhelése okozza, ami a könyök, a csukló és az alkar fájdalmához és kellemetlenségéhez vezet.

A teniszkönyököt azonban számos mítosz és tévhit övezi, amelyek megnehezíthetik a betegség megértését és kezelését. Ebben a cikkben feltárjuk ezzel az állapottal kapcsolatos tényeket és mítoszokat, és megadjuk Önnek azokat az információkat, amelyekre szüksége van e gyakori sérülés megelőzéséhez, kezeléséhez és gyógyulásához.

Akár sportoló, akár irodai dolgozó, vagy bárki, aki rendszeresen használja a karját és a kezét, a teniszkönyök megértése elengedhetetlen az egészség és a jólét megőrzéséhez.

Mi a teniszkönyök és hogyan alakul ki?

A teniszkönyök az alkar külső részén található Epicondylitis nevű terület gyulladásos állapota. Az Epicondylitis a könyökcsont felső részén található csontnyúlvány, amelynek a feladata, hogy a csuklóban és kézben lévő izmokat és inakat rögzítse. Az állandó túlterhelés hatására az inak károsodnak, ami gyulladásos állapotot okoz. Bár ez az állapot leggyakrabban teniszezők között fordul elő, bármilyen tevékenység, amely ismételt kézmozgást igényel, például fűnyírás vagy irodai munka, szintén okozhatja.

Az inak és az izmok károsodása általában a következő okok miatt következik be:

 • Ismétlődő mozdulatok: A teniszkönyök kialakulásáért felelős ismétlődő mozdulatok lehetnek például a teniszütés, a fűnyírás, az irodai munka, a cipekedés vagy a fizikai munka.
 • Rossz testtartás: A rossz testtartás szintén okozhatja ezt az állapotot. A rossz testtartás miatt az izmok és inak a túlzott terhelésnek vannak kitéve.
 • Zsugorodó izmok: Az izmok zsugorodása miatt az inak és az izmok rossz helyzetben vannak, ezért a teniszkönyök kialakulásának esélye magasabb.

A teniszkönyök tünetei

Az erre az állapotra vonatkozó tünetek általában a következők:

 • Fájdalom: Az első tünet a fájdalom az alkar külső részén, amely a könyök felé sugárzik. A fájdalom a kar használata után jelentkezik, és az idő múlásával súlyossá válhat.
 • Gyengeség: A betegség okozhat izomgyengeséget az alkarban és a kézben.
 • Csökkent mozgékonyság: Csökkenhet az alkar és a kéz mozgékonysága, ami megnehezíti az egyszerű mozdulatok elvégzését.

A teniszkönyökkel kapcsolatos általános tévhitek

Több tévhit is kering a teniszkönyökkel kapcsolatban, amelyek közül néhány a következők:

 • A teniszkönyök csak teniszezőket érinti: Bár a neve teniszkönyök, a betegséget bármilyen tevékenység, amely ismételt kar- és kézmozgást igényel, okozhatja.
 • Csak sportolókat érinti: A sportolók körében a leggyakoribb ez a betegség, de bárki érintett lehet, aki ismétlődő kézmozgást végez.
Teniszkönyök: Tények és mítoszok erről a gyakori sérülésről
1. kép – Teniszkönyök – sok mítosz és tévhit kering körülette…
 • A teniszkönyök csak akkor fordul elő, ha túlságosan erősen használjuk a karunkat: Nem csak a túlzott erőkifejtés miatt alakulhat ki, hanem az ismétlődő mozdulatok miatt is.
 • Csak az idősebb korosztályt érinti: Bár az idősebb korosztály is érintett lehet, a betegség bármely korosztályt érinthet.

A teniszkönyök kezelési lehetőségei

Az állapot kezelésének célja a fájdalom enyhítése, az izmok és inak gyógyítása és az alkar mozgékonyságának helyreállítása. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 • Pihentetés: A pihentetés az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a teniszkönyök kezelése érdekében. Meg kell szüntetni azokat a tevékenységeket, amelyek fájdalmat okoznak.
 • Jeges borogatás: Az érintett terület hideg borogatása enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot.
 • Gyulladáscsökkentők: A gyulladáscsökkentők enyhíthetik a fájdalmat és csökkenthetik a gyulladást.
 • Fizikoterápia: A fizikoterápia szintén segíthet a fájdalom enyhítésében, valamint az izmok és inak gyógyításában.
 • Injekciós kezelés: A kortikoszteroid injekciók enyhíthetik a fájdalmat és csökkenthetik a gyulladást.

Házi gyógymódok teniszkönyökre

Több házi gyógymód is létezik, amelyek segíthetnek a teniszkönyök kezelésében. Ezek közé sorolható:

 • Meleg és hideg kezelés: A meleg és hideg kezelés enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot.
 • Masszázs: A masszázs csökkentheti a fájdalmat és javíthatja az izmok és inak állapotát. Alternatívaként használható otthonodban masszázspizstoly.
 • Nyújtó gyakorlatok: A nyújtó gyakorlatok a fájdalom enyhítésében segíthetnek, valamint javíthatják az izmok és inak állapotát.
 • Pihenés: A pihenés az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a teniszkönyök kezelése érdekében. Meg kell szüntetni azon tevékenységeket, amelyek fájdalommal járnak.

Hogyan lehet megelőzni ezt az állapotot?

A teniszkönyök megelőzése érdekében fontos betartani a következő tippeket:

 • Felkészülés: Az izmok és inak megerősítése segíthet megelőzni a teniszkönyököt. Kérjen tanácsot edzőjétől vagy orvosától, hogy milyen gyakorlatokat végezhet.
 • Testtartás: A helyes testtartás segíthet csökkenteni az izmok és inak terhelését.
 • Felszerelés: A megfelelő felszerelés használata segíthet elkerülni a betegség kialakulását.
 • Pihenés: A túlzott gyakoriságú tevékenységek és a kar terhelése szintén a teniszkönyök kialakulásához vezethet. Az időnkénti pihenés és az izmok és inak nyújtása csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Gyakorlatok az alkar megerősítéséhez és nyújtásához

Az alkar megerősítése és nyújtása segíthet a teniszkönyök kialakulásának megelőzésében és kezelésében. Az alábbi gyakorlatokat elvégezheti akár otthon is:

 • Alkarhajlítás: Az alkarhajlítás segíthet megerősíteni az alkarizmokat. Üljön egy székre, és tegye az alkart egy karfára. Fogjon meg egy súlyzót a kezében, és hajlítsa meg az alkarját úgy, hogy a keze a tenyerével felfelé nézzen. Lassan engedje vissza a súlyzót a kezében. Ismételje meg ezt a gyakorlatot 10-szer.
 • Alkarhajlítás tenyérrel lefelé: Ez a gyakorlat szintén segíthet erősíteni az alkarizmokat. Üljön egy székre, és tegye az alkart egy karfára. Fogjon meg egy súlyzót a kezében, és hajlítsa meg az alkart úgy, hogy a keze a tenyerével lefelé nézzen. Lassan engedje vissza a súlyzót a kezében. Ismételje meg ezt a gyakorlatot 10-szer.
 • Alkarnyújtás: Az alkarnyújtás segíthet nyújtani az alkarizmokat. Nyújtsa ki a karját a test mellett, és hajlítsa a csuklóját lefelé. A másik kezével nyomja le a hajlított kezét, hogy a csuklója még jobban nyúljon. Tartsa ezt a pozíciót 30 másodpercig. Ismételje meg ezt a gyakorlatot a másik kezével is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bélflóra helyreállítása - így kezdj hozzá!

csü jún 22 , 2023
Mi az a bélflóra? Hogyan történik a bélflóra helyreállítása? Miért is fontos ez az egész? A kérdések megválaszolásához fontos, hogy megértsük a bélrendszerünk működését. A bélrendszer egészsége az általános jó közérzet alapeleme, és egyre több kutatás utal arra, hogy a […]
Bélflóra helyreállítása - így kezdj hozzá!

Ez is érdekelheti