A máriatövis 7 tudományosan bizonyított hatása

A máriatövis egy tüskés növény, amelynek jellegzetes lila virága van. A máriatövis hatóanyagai a szilimarin néven ismert növényi vegyületek egy csoportja. A máriatövis kivonatot világszerte alkalmazzák: nagy mennyiségű (65-80%) szilimarint tartalmaz, amelyet a máriatövis növényből nyernek ki.

A máriatövisből kivont szilimarinról ismert, hogy antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A legtöbb esetben máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére, az anyatejtermelés elősegítésére, a rák megelőzésére és kezelésére, sőt, a máj alkoholtól és más környezeti mérgektől való védelmére is használják.

Cikkünkben a máriatövis 7 tudományosan megalapozott előnyét mutatjuk be.

1. Védi a májat

A máriatövis egyik legnépszerűbb tulajdonsága, hogy védi a májat. Rendszeresen használják kiegészítő terápiaként olyan betegeknél, akiknek májkárosodása van olyan állapotok miatt, mint például alkoholos májbetegség, nem alkoholos zsírmájbetegség, hepatitis, de még a májrák ellen is szívesen alkalmazzák.

Emellett olyan méreganyagok ellen is hatékony lehet, mint az amatoxin, amelyet a döggomba termel, amely lenyelés esetén halált okozhat.

A máriatövist tartalmazó táplálékkiegészítőről bebizonyították, hogy rendszeres szedésével a májműködés javítható. Ez a tulajdonsága arra enged utalni, hogy segíthet csökkenteni a májgyulladást és a májkárosodást.

A kutatások egyelőre nem bizonyítják 100%-osan, de a máriatövisről azt gondolják, hogy csökkenti a májban a szabad gyökök által okozott károsodást, amelyek akkor keletkeznek, amikor a máj mérgező anyagokat metabolizál.

Sőt, több tanulmány is utalt arra, hogy kismértékben meghosszabbíthatja az alkoholos májbetegség miatti májcirrózisban szenvedők várható élettartamát.

A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy nem minden résztvevő tapasztalta ugyanazokat a jótékony hatásokat, így további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy milyen dózis és milyen hosszúságú kezelés szükséges bizonyos májbetegségek esetén.

Habár sok esetben alkalmazzák a máriatövis-kivonatot, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy megakadályozhatja a fent említett állapotok kialakulását, különösen, ha egészségtelen életmódot folytat.

2. Segíthet megelőzni az agyműködés életkorral összefüggő hanyatlását

A máriatövist több ezer éve használják olyan neurológiai állapotok kezelésére, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt feltételezhető, hogy neuroprotektív, ezáltal pedig segíthet megelőzni az agyműködés öregedésével tapasztalható hanyatlását.

A máriatövis 7 tudományosan bizonyított hatása
1. kép – A máriatövis jótékony hatással lehet az agyunk működésére

Állatkísérletek során kiderült, hogy a máriatövisben megtalálható szilimarin megakadályozza az agysejtek oxidatív károsodását, ami segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást.

Jelenleg nincs olyan ismert embereken végzett tanulmány, amely a máriatövis hatásait vizsgálná Alzheimer-kórban vagy más neurológiai betegségben, például demenciában és Parkinson-kórban szenvedőknél.

3. Megvédheti a csontokat

A csontritkulás progresszív csontvesztés által okozott betegség. Általában lassú lefolyású, több év alatt fejlődik ki. Hatására a csontok gyengék és törékenyek lesznek, amelyek még kisebb hatások révén is könnyedén eltörhetnek.

Az állatkísérletek azonban bebizonyították, hogy a máriatövis serkenti a csontok mineralizációját, és potenciálisan védelmet nyújt csontritkulás ellen.

Ennek hatására a kutatók szerint a máriatövis hasznos terápia lehet a posztmenopauzás nők csontritkulásának megelőzésére vagy késleltetésére.

Jelenleg azonban az embereken végzett tanulmányok hiányosak, így a máriatövis ezen hatékonysága emberekre nézve egyelőre tisztázatlan.

4. Javíthatja a rákkezelést

Feltételezhető, hogy a máriatövisben megtalálható szilimarin antioxidáns hatásai a rákellenes kezelésben is hasznos lehet.

Ezzel kapcsolatban született néhány állatokon végzett tanulmány, amely kimutatta, hogy a máriatövis hasznos lehet a rákkezelések mellékhatásainak csökkentésében.

Sőt, hatékonyabbá teheti a kemoterápiát bizonyos rákos megbetegedések ellen, és bizonyos körülmények között akár el is pusztíthatja a rákos sejteket.

Az embereken végzett vizsgálatok azonban korlátozottak, valamint még nem mutattak ki jelentős klinikai hatást ránk nézve. Az okokat még vizsgálják, ám úgy tűnik, hogy az emberek nem tudnak annyi hasznos hatóanyagot felszívni, hogy gyógyhatást érjenek el.

A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok nem elegendők, ezért még további tanulmányokra lesz szükségi, hogy meghatározzák, hogyan lehet a szilimarint a rákkezelés alatt álló emberek támogatására használni.

5. Fokozza az anyatejtermelést

A máriatövis egyik legismertebb hatása, hogy fokozhatja az anyatejtermelést szoptató kismamák esetében. Feltételezik, hogy ennek oka az, hogy többet termel a prolaktin tejtermelő hormonból.

Sajnos a kutatások jelenleg korlátozottak ezzel kapcsolatban, azonban azt már megvizsgálták, hogy azok az anyák, akik 63 napon keresztül 420 mg szilimarint szedtek, 64%-kal több tejet termeltek, mint a placebót szedők.

Azonban ez az egyetlen elérhető klinikai vizsgálat, amely rendelkezésre áll, ezért szükséges megvizsgálni a máriatövis hatását a szoptató anyákra.

6. Segíthet a pattanások kezelésében

Az akne egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely nem veszélyes jelenség, de hegeket okozhat a bőrön. Emellett néhányuk fájdalmas is lehet, sőt, a külső megjelenésre is hatással lehet.

A kutatók úgy gondolják, hogy a szervezetben fellépő oxidatív stressz szerepet játszhat az akne kialakulásában, ezért antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a máriatövis hasznos kiegészítő lehet a pattanások ellen.

Egy tanulmány során vizsgálták, milyen hatással van a máriatövis a pattanás kialakulására hajlamos emberekre. Azok az alanyok, akik napi 210 milligramm szilimarint szedtek 8 héten keresztül, azt tapasztalták, hogy 53%-kal csökkent az aknés elváltozás a bőrön.

7. Csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét

A máriatövis hasznos kiegészítő terápia lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, mivel felfedezték, hogy a máriatövisben lévő egyik vegyület hasonlóan működhet, mint egyes diabetikus gyógyszerek.

A máriatövis javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet, sőt, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai szintén hasznosak lehetnek a cukorbetegség szövődményei ellen, például a vesebetegség kialakulásának kockázatának csökkentésében hasznos szerepet játszik.

Összegzés

Összegzésként elmondható, hogy a máriatövis biztonságos táplálékkiegészítő, amely különféle állapotok kiegészítő terápiájaként szolgálhat, beleértve a májbetegséget, a rákot és a cukorbetegséget.

Számos tanulmány áll rendelkezésre, azonban az embereken végzett kísérletek még limitáltak, így nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy a máriatövis hatékony gyógymód lehet egyes betegségekkel szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szilva és aszalt szilva - 7 pozitív hatás az egészségre

szo jan 7 , 2023
A szilva rendkívül tápláló, és fogyasztásának számos pozitív hatása van az egészségre. Számos vitamint és ásványi anyagot, valamint rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni számos krónikus betegség kockázatát. A szilvát frissen vagy aszaltan is fogyaszthatja. Az aszalt szilva számos […]
szilva

Ez is érdekelheti