Fogkő eltávolítás – mit csinálok rosszul?

A fogkő kialakulásának megakadályozása érdekében fontos, hogy alapos fogmosással, fogselyemmel, valamint szájvízzel való öblögetéssel ápoljuk fogainkat. Mindannyian félünk a fogkő kialakulásától, ám tudjuk, hogy valójában mi is az a fogkő? És ha megtörtént a baj, vajon a fogkő eltávolítás házilag is működhet, vagy csakis a fogorvos segíthet?

A probléma megértése érdekében szükséges tudni, hogy mi is az a fogkő? Miért fontos megelőzni a bajt a lehetséges fogfájás előtt?

A baktériumok akkor is jelen vannak az ember szájában, ha alaposan gondozza fogait. Különféle fehérjékkel és élelmiszer-melléktermékekkel keveredve egy bizonyos ragacsos felületet képeznek a fogfelszínen, amit lepedéknek nevezünk.

Ez a ragacsos anyag bevonja fogait, bejuthat az íny alá, ami akár fogszuvasodást, vagy egyéb problémát okozhat. A lepedék olyan baktériumokat hordoz, amelyek károsíthatják a fogzománcot, ezért alakulhat ki a fogszuvasodás. Azonban, ha rendszeresen eltávolítja a lepedéket, megelőzheti a maradandó fogszuvasodást és az ínybetegségeket.

A probléma akkor kezdődik, ha a lepedék a fogakon marad és fogkővé keményedik. A fogkő az ínyvonal alatt és felett képződik. Anyaga durva és porózus, és később visszahúzódó ínyhez és ínybetegségekhez vezethet. A fogkövet a fogorvosi rendelőkben speciális eszközökkel lehet eltávolítani. Léteznek különféle fogkő eltávolító készülékek is, amelyeket az otthoni, kényelmes körülmények között is alkalmazhatunk, ám fontos megjegyezni, hogy az alapos fogkő eltávolítás mindig a fogorvosnál zajlik.

Hogyan hat a fogkő a fogakra és az ínyre?

A fogkő megnehezítheti a helyes fogmosási folyamatot és a fogselymezést. Ez, mint említettük fogszuvasodáshoz vezethet, ha nem kezelik időben a probléma forrását. Bármely fogkő, amely az ínyvonal felett képződik, árthat az egészségének. Az oka, hogy a benne megtalálható baktériumok irritálhatják és károsíthatják az ínyt, ami idővel progresszív ínybetegséghez vezethet.

Az ínybetegség legenyhébb formáját ínygyulladásnak nevezik. A folyamat általában le- és visszafordítható, ha megfelelően és rendszeresen mossák a fogat, fogselymet, valamint antiszeptikus szájvizet használ. Nem utolsó sorban érdemes évente kétszer fogtisztítást igénybe venni fogorvosától.

Ha a fogkő eltávolítás nem történik meg, oly mértékben súlyosbodhat a probléma, hogy az íny és a fogak között baktériumok telepednek meg. Az immunrendszer különféle vegyi anyagokat küld a probléma megoldására, melyek keveredhetnek a baktériumokkal. Ez a vegyület pedig károsíthatja a fogakat helyén tartó csontokat és szöveteket. Néhány tanulmány azt is bebizonyította, hogy akár szívbetegségeket is okozhat ez a fajta egészségügyi probléma.

1. kép – a fogselymezés a fogkő megakadályozásában kulcsfontosságú lépés

Fogkő eltávolítás / kezelés

Mint mindig, a legjobb megoldás, ha nem hagyja, hogy a fogkő kialakuljon. Tehát a megelőzés kulcsfontosságú lehet.

Hogyan teheti ezt meg?

  • Mosson fogat rendszeresen, naponta kétszer, 2 percig. Itt az időtartam rendkívül fontos, hiszen egy gyors, 30 másodperces fogmosás nem távolítja el megfelelően a lepedéket, és nem akadályozza meg a fogkő kialakulását. Használjon puha sörtés kefét, amely elég kicsi ahhoz, hogy beleférjen a szájába. Ne felejtse el a nehezen elérhető felületeket sem a hátsó őrlőfogakon.
  • Tanulmányok bebizonyították, hogy az elektromos fogkefék hatékonyabbak, mint a manuális társaik. Általában mindegy, hogy az elektromos fogkefék közül melyiket használja, csak arról kell meggyőződnie, hogy szigorú minőség-ellenőrzési és biztonsági teszteken esett át a készülék.
  • Válassza ki a legmegfelelőbb fogkrémet a fogkő eltávolítása érdekében. A fluor segít helyreállítani a zománckárosodást, valamint egyes termékek tartalmaznak egy bizonyos triklozán nevű anyagot, amely a baktériumokkal veszi fel a harcot.
  • Fogselyemhasználat. Nem számít, hogy mennyire alaposan is mosta meg a fogát fogkefével, a fogselyem az egyetlen módja a fogak közötti lepedék eltávolításának és a fogkőnek a nehezen hozzáférhető területeken való tartásának megakadályozására.
  • Öblögessen naponta. Használjon antiszeptikus szájvizet, hogy elpusztítsa a lepedéket okozó baktériumokat.
  • Figyeljen a megfelelő táplálkozásra. A cukros és keményítőtartalmú ételek káros savakat bocsátanak ki. Próbáljon egészségesebben táplálkozni, korlátozza a cukros ételek fogyasztását. Sajnos a nassolás a fogkő eltávolítás nagy ellensége: minden alkalommal, amikor eszik, a szájban lévő baktériumokat is táplálja. Nem feltétlenül kell lemondania az édességekről vagy az étkezések közötti nassolásról, ám ügyeljen arra, hogy milyen gyakorisággal teszi azt. Étkezés közben és után figyeljen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre (víz).
  • A dohányzás elkerülése. Szintén bebizonyosodott az is, hogy aki dohányzik, nagyobb eséllyel fog küzdeni fogkő és ínybetegségekkel.

A fogkő kialakulása után csakis a szakember fogja tudni eltávolítani a fogairól. Így ha teheti, fél évente keresse fel fogorvosát az esetlegesen kialakult lepedék és fogkő eltávolítása és a további problémák megelőzése érdekében.

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítás?

A folyamat első szakasza magába foglalja a „kaparást”, amely a lepedék és a fogkő lerakódásait távolítja el. Gyakran először egy ultrahangos kaparót használnak a fogkő nagy részének eltávolítására, majd speciális kézi műszerekkel a makacs maradványok kikaparására.

A következő lépés a fogak polírozása, hogy a felület sima legyen. Ezzel akár a foltoktól is megszabadulhatunk, valamint kisimítja a kisebb hibákat és a durva textúrájú foltokat, hogy megvédje a lepedék további felhalmozódásától.

Fontos megjegyezni, hogy a professzionális tisztítás a napi jó szájüregi rutin kiegészítése, és soha nem helyettesítheti a napi kétszeri fogmosást fluoridos fogkrémmel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Reflux tünetei - Mikor hívjunk mentőt súlyos esetben?

pén okt 16 , 2020
Mi a reflux? Mik lehetnek a reflux tünetei? A savas reflux egy meglehetősen gyakori betegség, amely akkor fordul elő, amikor a gyomorsavak és más gyomortartalmak az alsó nyelőcső záróizomzaton (LES) keresztül visszajönnek a nyelőcsőbe. A LES egy izomgyűrű, amely az […]
reflux tünetei

Ez is érdekelheti