Ételmérgezés tünetei – ezek lehetnek az árulkodó jelek!

Mi az az ételmérgezés?

Az élelmiszer eredetű betegségek vagy másnéven ételmérgezés szennyezett, romlott vagy mérgező ételek elfogyasztásának a következménye. Az ételmérgezés tünetei lehetnek a hasmenés, hányás vagy a hányinger.

Mik lehetnek az ételmérgezés tünetei?

Amennyiben Önnek ételmérgezése van, úgy igen nagy valószínűséggel fog valamilyen tünetet tapasztalni. A tünetek intenzitása a fertőzés forrásától függően változhat és gyakori tünetek lehetnek:

  • hasi görcsök
  • hasmenés
  • hányinger
  • hányás
  • étvágytalanság
  • enyhe láz
  • gyengeség
  • fejfájás
  • kiszáradás

Nagyon ritka esetekben az ételmérgezés tünetei akár életveszélyesek is lehetnek! Erre figyelemeztető jelek lehetnek:

  • 3 napon túl tartó hasmenés
  • 39 °C-nál magasabb láz
  • látási vagy beszéddel kapcsolatos nehézségek
  • súlyos kiszáradás
  • véres vizelet

Amennyiben a leírt tüneteket tapasztalja, úgy azonnal forduljon orvoshoz!

Mennyi ideig tart az ételmérgezés?

Az ételmérgezés tünetei a fertőzés forrásától függnek, 30 perctől akár 8 héten át is tarthatnak. Az esetek túlnyomó többségében a tünetek 1 hét alatt elmúlnak önmaguktól, alkalmanként kezelési lehetőségek mellett.

Mik lehetnek az ételmérgezés forrásai?

A legtöbb ételmérgezés az alábbi három fő okra vezethető vissza: baktériumok, paraziták és vírusok. Ezek a kórokozók szinte mindegyike megtalálható azokban az élelmiszerekben, amiket naponta elfogyasztunk. Szerencsére a megfelelő hőkezelési folyamatok során az említett kórokozók elpusztulnak, így az ételmérgezés esélye jelentősen visszaesik.

Ételmérgezés tünetei – ezek lehetnek az árulkodó jelek
1. kép – Ételmérgezés tünetei – ezek lehetnek az árulkodó jelek

Pontosan emiatt, a nyersen fogyasztott ételek gyakori ételmérgezés források, hiszen nem mennek át az említett főzési és sütési folyamatokon. Minden esetben figyeljünk oda az ilyen élelmiszerek fogyasztása előtt a megfelelő higiéniai körülményekre.

Baktériumok

A baktériumok messze a legnagyobb forrásai a különböző ételmérgezéseknek. Az ételmérgezés tüneteinek kialakulásához köthető baktériumok lehetnek:

  • E. coli, különösen a Shiga toxint termelő E. coli (STEC)
  • Listeria monocytogenes
  • Salmonella
  • Campylobacter
  • Clostridium botulinum
  • Staphylococcus aureus
  • Shigella
  • Vibrio vulnificus

Az egyik legismertebb ételbaktérium, amit gyakran az ételmérgezéshez kötnek az a szalmonella. Nem véletlenül, hiszen csak az Amerikai Egyesült Államokban a szalmonella évente közel 1.3 millió ember életét érinti átmenetileg, amiből 26.500 eset kórházi ellátással végződik.

Paraziták

A paraziták által okozott ételmérgezés nem olyan gyakori, mint a baktériumok általi, azonban ezek is nagyon veszélyesek lehetnek. Ilyen paraziták lehetnek:

  • Toxoplasma gondii
  • Giardia lamblia
  • különféle galandférgek, mint pl.
  • Taenia saginata (marha galandféreg)
  • Taenia solium (sertés galandféreg)
  • Diphyllobothrium latum (hal galandféreg)
  • Cryptosporidium
  • Ascaris lumbricoides, egyfajta orsóféreg
  • mételyek (laposférgek), például Opisthorchiidae (májmétely) és Paragonimus (tüdőmétely)

A paraziták az emésztőrendszerben élhetnek, akár évekig is képesek észrevétlenek maradni. Többnyire legyengült immunrendszerű emberek esetében jelennek meg illetve a terhes nők esetében is nagyobb a kialakulás veszélye.

Vírusok

Az ételmérgezés tünetei akár vírusok miatt is megjelenhetnek. Ilyen vírusok lehetnek:

  • norovírus, amelyet néha Norwalk vírusnak is neveznek
  • rotavírus
  • asztrovírus
  • sapovírus
  • hepatitis A vírus

Hogyan történik az ételmérgezés tüneteinek kezelése?

A tünetek önmaguktól is elmúlnak az esetek túlnyomó többségében a jól ismert házi praktikák segítségével. Pihenés, könnyen emészthető ételek fogyasztása illetve a folyamatos hidratáció már önmagukban is elengedők lehetnek. Azonban ha úgy érzi, hogy ezek nem válnak be, úgy keresse fel háziorvosát, aki különböző gyógyszereket írhat fel a tünetek mérséklésére.

Milyen ételeket érdemes fogyasztani ételmérgezést követően?

A legjobb megoldás, ha fokozaton elhagyja a szilárd ételeket, amíg a hasmenés és a hányás el nem múlik. Célszerű lehet egyszerűen emészthető, könnyű ételek és italok fogyasztása, amelyek alacsony zsírtartalmúak. Az alábbi ételek és italok mindegyike jó választás lehet az ételmérgezés tüneteinek enyhítésére:

  • sós keksz
  • pirítós
  • rizs
  • banán
  • zabpehely
  • főtt burgonya
  • húsleves főtt zöldségekkel
  • sportitalok

Milyen ételeket érdemes elkerülni ételmérgezést követően?

Az alábbi nehezebben emészthető ételeket és italokat mindenképpen érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk, hogy az ételmérgezés tünetei erősödjenek, illetve tovább tartsanak:

  • tejtermékek, különösen tejek és sajtok
  • zsíros ételek
  • sült ételek
  • erőszen fűszerezett ételek
  • magas cukor tartalmú élelmiszerek
  • koffein, alkohol és nikotin

Összegzés

Az ételmérgezés tünetei nagyon kellemetlenek lehetnek, a jó hír azonban, hogy néhány napon belül önmaguktól elmúlnak az esetek túlnyomó többségében. Figyeljen oda a megfelelő higiéniai szokások betartására illetve kerülje a nyers élelmiszerek fogyasztását – ezen szokások betartása jelentősen csökkentheti az ételmérgezés kialakulásának kockázatát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

8 egyedülálló előny, amit a kávé hatása eredményezhet

csü szept 1 , 2022
A kávé talán a világon az egyik legpopulárisabb ital és közismert róla, hogy a kávé hatása rövidtávon képes fokozni az energiaszintet és az éberséget. Való igaz, hogy rengeteg ember minden reggel előszeretettel fogyasztja a kávét, annak érdekében, hogy jobban induljon […]
8 egyedülálló előny, amit a kávé hatása eredményezhet