6 tünet, ami a magnézium hiány tünetei között is megjelenhet

A magnézium hiány tünetei szinte bárhol megjelenhetnek testünkön, azonban nagyon gyakran fordul elő, hogy nem diagnosztizálják, mint a probléma lehetséges forrása.

Egy amerikai kutatás szerint a megkérdezettek közel 2%-a tapasztal rendszeresen magnézium hiány okozta tüneteket, azonban a kutatásban résztvevők közel 75%-nál nem volt elégséges a magnézium szint értéke.

Az alul diagnosztizálás nem ritka, hiszen a tünetek akkor erősödnek fel igazán, amikor a beteg szervezetében a magnézium szint már a kritikus szinten van.

A magnézium hiány tünetei gyakran összefüggésbe hozhatók az alábbi egészségügyi problémákkal:

  • cukorbetegség
  • krónikus hasmenés
  • gyenge alapanyag felszívódás a gyomorban
  • liszt érzékenység

Cikkünkben most a magnézium hiány 6 legjellemzőbb tünetét soroljuk fel.

1. Izomrángások és görcsök

A rángások, remegések és izomgörcsök a magnézium hiány legismertebb tünetei közé sorolhatók. A legrosszabb esetekben a hiány akár rohamokat is okozhat. A tudósok úgy vélik, hogy az említett tüneteket az idegsejtekbe áramló nagyobb mennyiségű kalcium okozza, amely hiperstimulálja az izomidegeket.

Egyes embereknél a különböző magnézium készítmények igen jó eredményekhez vezethetnek az említett tünetekkel kapcsolatosan, azonban egy újabb kutatás szerint az idősebb korosztály esetében már nem ilyen egyszerű a kezelési lehetőség.

Fontos megjegyezni, hogy az izomrángások és görcsök hátterében nem kizárólag a magnézium hiány tünetei állhatnak, hanem például a túlzott koffein bevitel vagy a stressz.

2. Mentális zavarok

A magnézium hiány másik lehetséges következménye a különböző mentális rendellenességek lehetnek. Ide tartozik az apátia, amelyet mentális zsibbadás vagy érzelemhiány jellemezhet. Nagyon súlyos esetekben akár kómához is vezethet.

6 tünet, ami a magnézium hiány tünetei között is megjelenhet
1. kép – A magnézium hiány tünetei között akár a mentális zavarok is megjelenhetnek

Ezenkívül bizonyos megfigyelési tanulmányok szerint, a magnézium hiány akár szerepet játszhat a depresszió kialakulásában is.

Összességében elmondható, hogy bizonyos egyének esetében a magnézium hiány idegi diszfunkciókat és mentális problémákat okozhat, azonban ezzel kapcsolatban jelenleg nem áll rendelkezésre átfogó kutatás.

3. Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) olyan rendellenség, aminek következtében a csontok gyengesége és a csonttörések fokozott kockázattal jelentkeznek. A csontritkulás kialakulásának kockázati tényezői között megjelenhet az öregedés, a testmozgás hiánya valamint a D-vitamin alacsony szintjei is.

Patkányokon végzett kutatások alapján a magnézium mennyiség kiürülése a szervezetben csökkent csonttömeget eredményezhet. Bár ilyen kísérletet emberek között nem végeztek a kutatók, azonban abban egész biztosak, hogy a magnézium hiány és a gyengébb csontsűrűség között valóban létezik kapcsolat.

4. Fáradtság és izomgyengeség

A magnézium hiány tünetei között akár megjelenhet a fáradtság és az izomgyengeség is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy időről-időre mindenki elfárad, ami nem arányos azzal, hogy bármilyen gond lenne a háttérben. A súlyos vagy tartós fáradtság azonban valóban lehet egészségügyi probléma jele.

Mivel a fáradtság nem specifikus tünet, így az okát szinte lehetetlen azonosítani, kivéve, ha más tünetek is kísérik. Ilyen másik tünet lehet az izomgyengeség, ami a fáradtsággal társulva már árulkodó jele lehet a magnéziumhiánynak.

Amennyiben Ön tartósan tapasztal fáradtságot és izomgyengeséget, úgy mindenképpen érdemes háziorvosához fordulnia.

5. Magas vérnyomás

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a magnéziumhiány növelheti a vérnyomást, aminek következében megnövekedhet a különböző szívbetegségek kockázata.

Igaz az emberek esetében nem állnak rendelkezésre ilyen kutatások, azonban egyre több megfigyelés igazolja, hogy az alacsony magnézium szint valóban magas vérnyomást eredményezhet.

6. Asztma

A súlyos asztmától szenvedők esetében gyakran megfigyelhető az alacsony magnéziumszint. A kutatók úgy vélik, hogy a magnézium hiány a kalcium felhalmozódását okozhatja a tüdő légutakat bélelő izmokban, ami az asztma tüneteihez vezethet.

Összeségében a tudósok úgy vélik, hogy a súlyos asztma és a magnéziumhiány között valóban létezik logikai kapcsolat, azonban további vizsgálatokra lenne szükség ennek bizonyítására.

Ahogy Ön is láthatja, a magnézium hiány tünetei igen változatosak lehetnek. Ha Ön úgy gondolja, hogy a listán szereplő tünetek valamelyikét rendszeresen tapasztalja, úgy mindenképpen érdemes lehet elmennie egy vérvételre és ellenőriznie szervezete magnézium szintjét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vena cava superior szindróma - Mikor kell komolyan venni?

hét márc 29 , 2021
Áttekintés A superior vena cava a testünk egyik elsődleges vénája. Vért szállít karunkból, mellkasunkból, nyakunkból és fejünkből a szívünkbe. A superior vena cava szindróma (SVCS) esetében ez a véna bizonyos mértékben elzáródott vagy összenyomódott. Az SVCS egyik fő oka a […]
vena cava superior szindróma

Ez is érdekelheti