6 furcsa tünet, amik akár a kollagén káros hatásai is lehetnek

A kollagén káros hatásai ritkán kerülnek szóba, széleskörű felhasználásának köszönhetően inkább a szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságai ismertek. Természtesen a kollagén esetében is igaz az az általános szabály, hogy aminek van előnye, úgy annak van hátránya is. Cikkünkben most 6 tünetet mutatunk be, amelyek akár a kollagén káros hatásaiként is megjelenhetnek.

1. A kollagén befolyásolhatja a bélrendszer működését

A kollagén rendszeres fogyasztása akár a bélrendszer működésére is hatással lehet és nem pozitív értelemben. A kollagén peptidek alkalmazása egyre népszerűbb, azonban a használatuk előnyeit és lehetséges mellékhatásaikat még jelenleg is tanulmányozzák a kutatók.

6 furcsa tünet, amik akár a kollagén káros hatásai is lehetnek
1. kép – 6 furcsa tünet, amik akár a kollagén káros hatásai is lehetnek

Egyre több dietetikus és táplálkozásszakértő számol be arról, hogy a kollagén káros hatásai között megjelenhetnek a székrekedéssel összefüggő tünetek illetve ritkábban az étvágy csökkenése is. Ezért is különösen fontos minden esetben orvosával egyeztetni, amikor úgy dönt, hogy valamilyen új táplálékkiegészítőt szeretne étrendjébe bevonni.

2. Egyesek érzékenyek lehetnek a kollagén fehérjére

Bár sok ember inkább a kollagén pozitív hatásáról számol be, azonban előfordulhatnak olyan felhasználók is, akik nem ilyen szerencsések. Egyesek a kollagénben megtalálható fehérjére érzékeny reagálhatnak, ami túlzott fogyasztások esetén fejfájással vagy alvási nehézségekkel járhat abban az esetben, ha a napi adag inkább az esti órákban kerül bevitelre.

3. Akár vesekövet is okozhat

A vesekövek só és ásványi anyagok megkeményedett gyűjteményei, amelyek gyakran kalciumból vagy húgysavból állnak. A vesekövek a vesék belsejében képződnek, amik a húgyutak más részein keresztül utazhatnak a szervezetben.

A vesekövek méretei igen változatosak lehetnek. Egyes kövek annyira picik, hogy szinte alig láthatók, néhány vesekő pedig olyan nagyméretűvé válhat, hogy szinte a teljes vese méretét felveheti. A vesekövek akkor képződnek a szervezetben, ha túl sok ásványi anyag halmozódik fel a vizeletben.

A kollagén fogyasztás egyik legveszélyesebb mellékhatása a vesekövek képződése lehet. Fontos, hogy amennyiben Önnek vesekővel kapcsolatos körtörténete van, úgy mindenképpen javasolt kis adagokban, napi 5-6 gramm mennyiségekben fogyasztani a kollagént. Továbbá figyeljen arra is, hogy a kollagén bevitele során mindig igyon sok vizet, mivel a nagy mennyiségű vízfogyasztás segíthet a szervezetnek és a veséknek, hogy hamarabb kiürítsék a feleslegesen képződő anyagokat.

4. A kollagénfogyasztás megemelheti a kalcium szintet

A kollagén káros hatásai között akár a megemelkedett kalciumszint is megjelenhet, amit hiperkalcémiához is vezethet. Első körben a megemelkedett kalciumszintet észre sem veszi, azonban ha rendszeresen tapasztal székrekedést, fáradtságot, hányingert vagy csontfájdalmakat úgy mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia.

Ezek a mellékhatások akkor jelentkezhetnek, ha a kollagén készítmény magas kalcium tartalmú tengeri forrásokból – azaz kagylóból – származó termékeket tartalmaz. Minden esetben figyeljen testére az ilyen típusú táplálékkiegészítők szedése esetén – ha úgy érzi, hogy bizonyos tünetek megjelenése kapcsolatba hozható a kollagén fogyasztásával úgy mindenképpen érdemes lehet egy másik készítmény után néznie.

5. Allergiás reakciókat válthat ki

Az allergiás reakciók szinte bármilyen étel-ital elfogyasztása után megjelenhetnek és személyenként nagyon eltérőek. Egyesek akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek a szervezetük túlzott allergiás reakciója miatt. A kollagén káros hatásai között megjelenő allergiás reakciók lehetnek:

  • viszketés
  • bizsergés a szájban vagy az alkalmazott bőrterületeken
  • nyelv duzzanata
  • sípoló légzés
  • hányinger és hányás

Ha a felsorolt tüneteket azt követően kezdi tapasztalni, hogy kollagént fogyasztott úgy mindenképpen hagyja abba az alkalmazását és keresse fel orvosát!

6. Hangulatingadozások is jelentkezhetnek

A kollagén rendszeres fogyasztása ritkább esetekben akár a hangulatra is kihatással lehet. Extra kollagénfehérje hozzáadása az étrendszer triptofánhiányhoz vezethet, a triptofánszint csökkenése pedig a szerotoninszint csökkenését okozhatja, ami végső soron szorongáshoz, idegességhez vagy depresszióhoz is vezethet.

Amennyiben Ön rendszeresen szenved hangulatingadozásoktól, úgy mindenképpen érdemes orvosával egyeztetnie, mielőtt a kollagén rendszeres fogyasztása mellett dönt.

Összegzés

A kollagén káros hatásai ritkán jelentkeznek, azonban a tünetek annál kellemetlenebbek lehetnek. A piacon megtalálható kollagénkészítmények száma szinte végtelen, azonban előállítási módjuk igen eltérő lehet, ezért is különösen fontos, hogy az ilyen típusú táplálékkiegészítők fogyasztása előtt mindenképpen konzultáljon orvosával a lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Ananászallergia áldozata? Ismerje meg a tüneteket!

vas jún 26 , 2022
Mi az ananászallergia? Az ananászra allergiás reakciót válthat ki akár egy kis mennyiségű gyümölcs vagy ananászlé elfogyasztása. Még az ananász megérintése is okozhat allergiás reakciót. A gyümölcsökkel, köztük az ananásszal szembeni allergiás reakciók ritkábbak, mint más élelmiszerekkel szembeni allergiák, de […]
ananászallergia

Ez is érdekelheti