8 intő jel, ami akár a vesekő tünetei között is megjelenhet!

Mi az a vesekő? Hogyan alakulnak ki a vesekő tünetei?

A vesekövek só és ásványi anyagok megkeményedett gyűjteményei, amelyek gyakran kalciumból vagy húgysavból állnak. A vesekövek a vesék belsejében képződnek, amik a húgyutak más részein keresztül utazhatnak a szervezetben.

A vesekövek méretei igen változatosak lehetnek. Egyes kövek annyira picik, hogy szinte alig láthatók, néhány vesekő pedig olyan nagyméretűvé válhat, hogy szinte a teljes vese méretét felveheti. A vesekövek akkor képződnek a szervezetben, ha túl sok ásványi anyag halmozódik fel a vizeletben.

A nem megfelelő hidratáltság következtében a vizelet koncentráltabbá, sűrűbbé válhat, aminek sok esetben következménye lehet a vesekő tüneteinek megjelenése. A vesekő tünetei nem ritkák a lakosság körében, csak az USA-ban minden 1/11 ember érintett a tünetekben. A vesekő tünetei gyakrabban jelentkeznek a férfiaknál illetve az elhízott, cukorbeteg embereknél.

A vesekő megjelenésének 8 intő jele a következők lehetnek:

1. Fájdalom a hátban, hasban vagy az oldalakon

A vesekő fájdalom vagy más néven vese kólika az egyik legsúlyosabb fájdalom típus. A fájdalom hirtelen jelentkezik, szúró-éles lehet, akik már tapasztalták gyakran hasonlítják egy késsel történő szúráshoz. A fájdalom akár olyan erős is lehet, hogy az érintetteket azonnal sürgősségi osztályra kell szállítani.

8 intő jel, ami akár a vesekő tünetei között is megjelenhet!
1. kép – A vesekő tünetei igen erős, intenzív fájdalmakkal járhat

A fájdalom általában akkor jelentkezik, amikor a vesekő befészkeli magát a szűk ureterbe, ami elzáródást okozhat, és nagyobb nyomást helyezhet a vesére. A legtöbb esetben a fájdalom hullámokban jelenik meg, amik akár néhány percig is eltarthatnak.

Az említett hullámok során továbbá fájdalmat érezhet hátában, hasában vagy az oldalaiban – attól függően, hogy a vesekövek épp milyen irányban mozognak.

2. Fájó-égő érzés vizelés közben

Amikor a vesekő eléri az ureter és a hólyag találkozási pontját, úgy megjelenhet a vizelés közbeni fájdalom is. A fájdalom lehet éles vagy égető, és ha az érintett nem tud róla, hogy veseköve van, úgy tévesen húgyúti fertőzésre gondolhat.

3. Sürgős vizelés inger

A vesekő tünetei között megjelenhet a sürgős vizelési inger is. Amennyiben Önnek sürgősebben és gyakrabban kell járni mosdóba, úgy ez utalhat arra, hogy a vesekő már a húgyúti alsó részbe költözött.

4. Véres vizelet

A véres vizelet gyakori tünete a veseköveknek és a vesecisztáknak. Ilyen esetben a vizelet vörössé, rózsaszínné vagy barnássá válhat.

5. Zavaros, kellemetlen szagú vizelet

Az egészséges vizelet minden esetben tiszta és nincs erős szaga. A zavaros, kellemetlen szagú vizelet akár a fertőzés jele is lehet a vesékben vagy a húgyutak más részeiben.

6. Kevés vizelési mennyiség

A nagyobb vesekövek néha elakadhatnak az ureterben, aminek következében a vizelési mennyiség lecsökkenhet vagy akár teljesen elapadhat. Amennyiben a vizelési áramlás teljesen leáll úgy sürgősségi helyzet áll fenn, azonnal mentőt kell hívnia!

7. Hányinger és hányás

Gyakran előfordul, hogy a vesekővel rendelkező embereknél hányinger és hányás jelentkezik. Ezek a tünetek a vesék és a gyomor-bél közötti idegkapcsolatok miatt következnek be, gyakran válaszként jelennek meg az intenzív fájdalomra.

8. Láz és hidegrázás

A láz és hidegrázás annak a jele, hogy valamilyen fertőzés van a vesében vagy a húgyutakban. Ez az állapot már a vesekövek súlyos szövődménye lehet. A vesekövön kívül más egészségügyi problémák is állhatnak a láz és hidegrázás hátterében, így minden esetben keresse fel háziorvosát a pontosabb diagnózis érdekében.

A fertőzéssel fellépő lázak esetében a hőmérséklet magasabb, mint 38˚C.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Turner-szindróma - Minden kétezredik nő érintett!

vas jún 13 , 2021
Mi a Turner-szindróma? Az emberi test 46 (vagy 23 párosított) kromoszómával rendelkezik, amelyek genetikai anyagot tárolnak. Az X és Y kromoszómák meghatározzák a nemét. A férfi nemnek egy X és egy Y kromoszómája van. A női nemnek két X kromoszómája […]
tuner-szindróma

Ez is érdekelheti