Tüdőgyulladás – mire érdemes odafigyelnie?

A tüdőgyulladás egy olyan jelenség, amely vagy az egyik, vagy akár mindkét tüdőt érintheti egyszerre. A tüdő ilyen esetben megtelik folyadékkal vagy gennyes váladékkal, ami miatt a beteg köhögni kezd, emellett még a láz, hidegrázás és légzési nehézségek is az alapvető tünetek közé sorolhatók. Vajon mi válthatja ki a tüneteket? Nos, az okozója lehetnek a különböző fajta organizmusok, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat.

A tüdőgyulladás lefolyása lehet gyenge vagy akár nagyon súlyos, életveszélyes is. A legnagyobb veszélyben a csecsemők, kisgyermekek és a 65 évnél idősebbek vannak, hiszen a gyenge immunrendszer miatt szövődmények alakulhatnak ki.

A tüdőgyulladás tünetei

A tünetek súlyossága függhet a fertőzést okozó csíra típusától, valamint az életkortól és az általános egészségi állapottól. Enyhe tünetnek mondható, ha a megfázás vagy influenza jeleit tapasztaljuk, azonban ebben az esetben a tünetek gyakran tovább fennmaradnak.

A tüdőgyulladás jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Mellkasi fájdalom légzés vagy köhögés esetén
 • Zavartság (65 éves vagy annál idősebb felnőtteknél)
 • Váladékkal járó köhögés
 • Fáradtság
 • Láz, izzadás és hidegrázás
 • A normálnál alacsonyabb testhőmérséklet (65 évnél idősebb felnőtteknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél)
 • Hányinger, hányás vagy hasmenés
 • Légszomj

Az újszülöttek és a csecsemők esetén előfordulhat, hogy nem mutatják a fertőzés jeleit. Azonban vannak árulkodó jelek, mint például hányás, láz, köhögés, nyugtalanság, fáradékonyság.

Mi okozhat tüdőgyulladást?

Számos baktérium okozhat tüdőgyulladást, de ezen belül is a leggyakoribb az a baktérium vagy vírus a levegőben, amit belélegzünk. Testünk alapvetően megakadályozza, hogy ezek a baktériumok fertőzést okozzanak a tüdőn, azonban, ha az említett baktériumok túlterhelik az immunrendszert (még akkor is, ha egészségi állapota általában véve jónak mondható), akkor előfordulhat a betegség kialakulása.

A tüdőgyulladást az azt okozó baktériumok típusa és a fertőzés helye szerint csoportosítják.

Közösségben szerzett tüdőgyulladás

Ez az egyik leggyakoribb fajta tüdőgyulladás, melyet kórházakon vagy más egészségügyi intézményeken kívül kaphatunk el. Főbb okozója lehet:

 • Baktériumok: Ez a típus önmagában, vagy megfázás/influenza után jelentkezhet. Ez befolyásolhatja a tüdő egy részét (a lebenyét).
 • Baktériumszerű organizmusok: Általában enyhébb tüneteket okoz, mint más típusú tüdőgyulladás. Ennél a fajtánál előfordulhat, hogy lábon is kihordja a beteg.
 • Gombák: Az ilyen típusú tüdőgyulladás leggyakrabban a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő vagy gyengült immunrendszerrel rendelkezőkkel fordul elő, valamint azokkal az emberekkel, akik az organizmust nagy mértékben lélegezték be. Ezek a gombák megtalálhatók a talajban vagy a madár ürülékében is.
 • Vírusok: Néhány vírus, amely megfázást és influenzát okoz, tüdőgyulladást is okozhat. 5 évnél fiatalabb gyermekeknél a tüdőgyulladás kialakulásának leggyakoribb oka a vírusok. A vírusos tüdőgyulladás általában enyhe lefolyású, ám bizonyos esetekben súlyos is lehet.

Kórházban szerzett tüdőgyulladás

Sok esetben előfordulhat, hogy egy páciens a kórházi tartózkodása során kap tüdőgyulladást, függetlenül attól, hogy milyen betegséggel tartózkodott kórházban. A kórházban szerzett tüdőgyulladás súlyos lehet, mivel az azt okozó baktériumok rezisztensebbek lehetnek az antibiotikumokkal szemben, valamint azért, mert akik már elkapták, alapjában véve is betegek voltak.

Egészségügyben szerzett tüdőgyulladás

Az egészségügyben szerzett tüdőgyulladás olyan bakteriális fertőzés, amely olyan embereknél fordul elő, akik hosszú távú gondozási létesítményekben élnek, vagy akiket ambulancián, beleértve a vese-dialízis-központokat kezelnek.

Aspirációs tüdőgyulladás

Aspirációs tüdőgyulladás akkor fordul elő, ha étel, ital, hányadék vagy nyál kerül a tüdőbe. A betegség jelentkező valószínűbb, ha valami zavarja a normális garat reflexet, például agyi sérülés vagy nyelési probléma vagy túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás.

Mi jelenthet még veszélyt?

A tüdőgyulladás bárkit érinthet, viszont vannak magasabb kockázatú korcsoportok:

 • 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekek
 • 65 éves vagy annál idősebb emberek
1. kép – A 65 év feletti korcsoport különösen veszélyeztetett

Ezen kívül az alábbi tényezők jelenthetnek még kockázatot:

 • Kórházban tartózkodás: Nagyobb a tüdőgyulladás kockázata, ha egy kórházi intenzív osztályon tartózkodik, különösen, ha olyan gépen van, amely segít a légzésben (lélegeztetőgép).
 • Krónikus betegség: A tüdőgyulladás előfordulása valószínűbb, ha Ön asztmás, krónikus obstruktív tüdőbetegsége (COPD) vagy szívbetegsége van.
 • Dohányzás: A dohányzás károsítja a szervezet természetes védekezését a tüdőgyulladást okozó baktériumok és vírusok ellen.
 • Legyengült vagy elnyomott immunrendszer: Azok az emberek, akik HIV/AIDS-ben szenvednek, akiken szervátültetést végeztek, vagy akik kemoterápiás kezelésen vesznek részt vagy hosszú távú szteroidokat kapnak, nagyobb veszélyben vannak.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Keresse fel orvosát, ha légzési nehézségei, mellkasi fájdalma, 39 °C vagy annál magasabb tartós láz, vagy tartós köhögés jelentkezik, főként, ha a köhögés váladékozással jár.

Emellett az alábbi esetekben mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha:

 • Ön 65 évnél idősebb,
 • 2 évesnél fiatalabb gyermekek mutatják a fent említett tüneteket,
 • gyenge az immunrendszere,
 • kemoterápiás kezelésen vesz részt, vagy az immunrendszert elnyomó gyógyszert szed.

A tüdőgyulladás megelőzése

 • Védőoltás felvétele: bizonyos típusú tüdőgyulladás és influenza megelőzésére rendelkezésre állnak vakcinák. Mielőtt a védőoltás beadatását fontolgatná, mindenképpen egyeztessen háziorvosával!
 • Védőoltás felvétele gyermekek esetében: Az orvosok más tüdőgyulladás elleni oltást javasolhatnak 2 évesnél fiatalabb gyermekek és a 2–5 éves gyermekek számára, akiknek különösen fennáll a tüdőgyulladás kockázata. Az orvosok azt is javasolják, hogy 6 hónaposnál idősebb gyermekek esetén az influenza elleni védőoltást vegyék fel, ám az előzetes konzultációra mindenképp kerüljön sor!
 • Megfelelő higiénikus környezet: Figyeljen a rendszeres kézmosásra, vagy használjon alkoholos fertőtlenítőszert, hogy megvédje magát a légúti fertőzésektől.
 • Dohányzás mellőzése: A dohányzás károsítja a tüdő természetes védekező képességét a légzőszervi fertőzések ellen.
 • Erősítse immunrendszerét: Pihenjen eleget, rendszeresen mozogjon, és kövesse az egészséges étrendeket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mandulagyulladás? Legyen Ön is képbe a tünetekkel!

pén jún 5 , 2020
Mandulagyulladás? Legyen Ön is képbe a tünetekkel! Mi a mandulagyulladás? A mandula két nyirokcsomót foglal magában, amelyek a torok mindkét oldalának hátsó részében találhatók meg. Védelmi mechanizmusként funkcionálnak szervezetünkben, a céljuk, hogy megvédjenek minket a különböző fertőzésektől. Amikor a mandulák […]
Mandulagyulladás? Legyen Ön is képbe a tünetekkel!

Ez is érdekelheti