Hagymaallergia – Ritka, de létezik!

A hagyma a főtt ételek és a hidegen elkészített receptek széles skálájának népszerű kiegészítője. A hagymaallergia vagy az arra való érzékenység esetén igen nehezen lehet kihagyni a mindennapos étrendekből.

Egyeseknél a nyers hagyma fogyasztása, megérintése vagy szaglása is reakciót vált ki. Másoknál mind a nyers, mind a főtt hagyma okoz tüneteket.

A hagyma a fokhagymával, mogyoróhagymával és metélőhagymával együtt az allium nemzetségbe tartozik. A hagymára allergiás vagy érzékeny emberek gyakran allergiásak vagy érzékenyek más alliumokra is. Egyeseknél a dísznövények (ehetetlen növények) is kiválthatnak reakciót.

Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a hagymaallergiáról, beleértve a tüneteket, okokat, diagnózist és kezeléseket. Megosztunk egy listát a hagyma alternatíváiról is, amelyeket használhat a hagyma helyettesítésére.

Mi a különbség az allergia és az érzékenység között?

A valódi hagymaallergia ritka. Ha allergiás a hagymára, az immunrendszere veszélyes anyagként azonosítja az és esetleg más hagymaféléket is.

A szervezet ekkor védekező intézkedéseket tesz, többek között olyan vegyi anyagokat szabadít fel, mint a hisztamin. Ezek a vegyi anyagok a kellemetlen tünetektől kezdve a potenciálisan életveszélyes tünetekig terjedő tüneteket okozhatnak.

A hagymaérzékenység (vagy -intolerancia) sokkal gyakoribb. Az ételintoleranciát (nem allergiás étel-túlérzékenységet) az okozza, hogy a szervezet nem képes feldolgozni és megemészteni bizonyos élelmiszereket, nem pedig az immunrendszer reakciója.

Az ételintoleranciák általában kevésbé súlyos reakciókat okoznak, mint az ételallergiák. Ha Önnek hagyma intoleranciája van, az immunrendszere nem lép rekacióba, de előfordulhat, hogy ugyanolyan tüneteket tapasztal, mintha allergiás lenne.

Emiatt gyakran nehéz lehet különbséget tenni a két állapot között.

Milyen tünetei vannak a hagymaallergiának?

Ha allergiás a hagymára, egy vagy több belső vagy külső tünetet tapasztalhat. Ezek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tünetek kialakulása is eltérő lehet.

Egyeseknél a hagyma fogyasztása, érintése vagy szaglása után azonnal jelentkeznek a tünetek. Másoknál előfordulhat, hogy néhány óráig vagy még tovább nem jelentkeznek a tünetek.

A hagymaallergia tünetei a következők:

  • csalánkiütés vagy kiütés bárhol a testen
  • bizsergés vagy viszketés a szájban
  • az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata
  • orrdugulás
  • légzési nehézség
  • hányinger és hányás
  • hasmenés
  • gyomorfájdalom
  • görcsök
  • gázok
  • szédülés vagy szédülés
  • anafilaxia, bár ez ritka.

Az enyhe tünetek gyakran megszűnnek, amint a hagyma már nincs a szervezetében. Általában jól reagálnak az otthoni kezelésekre is.

Ha súlyos reakciókat tapasztal, például nem szűnő hányást vagy gyomorpanaszokat, szédülést vagy légzési nehézségeket, azonnal forduljon orvoshoz.

Egyes esetekben a hagymaallergia tünetei még napokkal az expozíció után is jelentkezhetnek. Ebben az esetben is szükséges lehet az orvosi ellátás.

Anafilaxiás reakció

Bár ritkán, de előfordulhat anafilaxiás reakció a hagymára, ha valaki súlyosan allergiás rá. Ez azonban nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, ha a hagyma nyers vagy enyhén főtt.

Az anafilaxia olyan orvosi vészhelyzet, amely azonnali ellátást igényel. Tünetei a következők:

  • szédülés
  • zavartság
  • izzadás
  • légzési nehézség
  • duzzanat a szájban és a torokban
  • eszméletvesztés

Élelmiszerek, amelyek hagymaallergiát okozhatnak

Ha allergiás a hagymára, akkor hasonló típusú fehérjéket tartalmazó élelmiszerekre, növényekre és anyagokra is allergiás lehet. Az ilyen jellegű allergiás reakciókat keresztreaktivitásnak nevezik.

Az ebbe a kategóriába tartozó élelmiszerek közé tartoznak az ehető hagymafélék, például a fokhagyma, a metélőhagyma és a mogyoróhagyma. Ide tartozhat még a bögölyfű is, amelyet néha teaként és az ázsiai konyhában használnak főzéshez.

Az ehető alliumok elkerülése kihívást jelenthet, de nem lehetetlen. Mindenképpen olvassa el a címkéket, különösen a kész, feldolgozott és csomagolt élelmiszereken. A címkéken az alliumokat néha fűszerként említik.

Ha kétségei vannak, evés előtt hívja fel a gyártót, vagy kerülje a nem egyértelmű címkével ellátott élelmiszereket. A következő élelmiszerek kerülése javasolt az ehető alliumok elkerülésének érdekében:

  • salátabár vagy csemegepult saláták, beleértve a tojássalátát, tonhalas salátát és szakácssalátát is.
  • csemegehúsok
  • salsák, például pico de gallo
  • fagyasztott ételek
  • fagyasztott vagy előre elkészített pizzatészta
  • kekszek
  • előre elkészített levesek és szószok
  • ízesítő csomagok
  • csirke-, hús-, csont- vagy zöldséglevesek
  • ízesített sajtok

Az allium nemzetség az Amaryllidaceae (amaryllis) növénycsaládba tartozik. A hagymaallergiás emberek allergiásak vagy érzékenyek lehetnek a virágzó amarillisz növényekre is, amelyek közé tartoznak a díszalmák és a liliom számos fajtája.

Az amarillisz növények gyakran hagymákból nőnek. Több száz virágzó növény tartozik ebbe a kategóriába. A következő növényekre lehet allergiás ebből kifolyólag:

  • Globemaster allium
  • Gladiátor allium
  • Corkscrew allium
  • Vad hagyma
  • Vad metélőhagyma
  • Sziklahagyma
  • Húsvéti liliom
  • Madonna liliom
  • Tigrisliliom
  • Narancsliliom
  • Nárciszok
  • Tulipánok
  • Agapanthus
  • Írisz
  • Alstroemeria
hagymaallergia
Hagymaallergia esetén mindenképpen kerüljük el ezt a zöldséget!

Hagymaallergia – Hogyan kezeljük?

A leghatékonyabb kezelés típusa az allergiás reakció súlyosságától függ. A hagymaallergia kezelései közé a következők tartoznak:

  • Antihisztaminok. Az antihisztaminok vény nélkül kaphatók szájon át szedhető vagy spray formájában beadható készítmények. Ezek a gyógyszerek blokkolják a hisztamint, ami csökkenti vagy megszünteti a kisebb allergiás reakciókat, például a csalánkiütést, viszketést és orrdugulást.
  • Aloe vera. Az aloe vera nem csökkenti a hisztamint a szervezetben, de hasznos lehet a viszkető csalánkiütés csillapításában. Gyógyszertárakban, interneten vagy drogériákban kapható.
  • Hidrokortizonkrém. Ennek a vény nélkül kapható gyógyszernek a helyi alkalmazása csökkentheti a viszketést és a gyulladást.
  • Adrenalin. Ez a vényköteles gyógyszer egy több márkanév alatt forgalmazott autoinjektor. Súlyos allergiás reakciók, például anafilaxia kezelésére használják.
  • Albuterol-szulfát inhalátor. Ezt a vényköteles hörgőtágítót a levegő hörgőkön keresztül történő áramlásának fokozására használják.

Hogyan lehet megelőzni az allergiás reakciót

Ha allergiás a hagymára, a hagyma kerülése a legjobb módja az allergiás tünetek elkerülésének. A hagyma főzése csökkenti egyes embereknél az allergiás reakciókat kiváltó vegyületeket, így a csak főtt hagyma fogyasztása segíthet az elkerülést.

Ügyeljen arra is, hogy kerülje az ehető alliumokat és dísznövényeket, amelyek kiválthatják a tüneteket. A napi allergiagyógyszerek, például antihisztaminok szedése segíthet – különösen az év azon időszakaiban, amikor a kökénypollenek mennyisége magas.

Ha véletlenül lenyeli a hagymát, vagy megérinti, azonnal szedjen antihisztamint vagy más típusú allergiagyógyszert.

Mivel lehet helyettesíteni a hagymát?

A főzésben a hagyma legjobb alternatívái gyakran más hagymafélék, bár lehet, hogy ezeket is kerülni kell. Ha így van, legyen kalandvágyó, és próbálja ki ezeket a helyettesítő anyagokat:

  • Asafetida. Ez a gyökérzöldség az óriás édesköménynövényből származik, és eredetileg Iránban és Afganisztánban termesztették. Hing néven is ismert, és alacsony FODMAP-értékű élelmiszer. Speciális élelmiszerboltokban, jellemzően por alakban, vagy az interneten is megtalálod. Az asafetida hagymás-faglikás ízű, pikáns és csípős. Főzéskor enyhül az íze. Ez is nagyon erős. Kezdetben csak egy csipetnyit használjon, és lassan növelje a mennyiséget, a kívánt íz intenzitásától függően.
  • Édeskömény. Ez az édesgyökér illatú hagyma főzéskor pikáns és buja ízű lesz. Kissé hagymás íze van, és vajas textúrája is van. Az újhagymához hasonlóan lehet felhasználni hasonló mennyiségben, főznivaló receptekhez. Friss édesköményt találhat az élelmiszerboltokban, és vásárolhat szárított édesköménymagot és port az interneten.
  • Retek. Hideg ételekben próbálja ki a retket a nyers hagyma helyett, hasonló mennyiségben. A reteknek csípős íze és kellemesen lédús roppanása van.
  • Zeller. Íze talán nem hasonlít a hagymáéhoz, de ropogós íze kielégítő lehet, ha tonhal-, tojás- vagy csirkesalátában helyettesíti. Vágjon bele ugyanannyi zellert, mint hagymát, amikor ezeket az ételeket készíti. A főtt zellert levesekben és pörköltekben is használhatja.
  • Alacsony FODMAP-értékű élelmiszerek és fűszerek. Több márka is létezik, amelyeket kifejezetten olyan emberek számára terveztek, akik szeretnék elkerülni a hagymát és a fokhagymát.

Hagymaallergia – Honnan lehet felismerni?

Az orvos segíthet megállapítani, hogy Ön hagymaallergiában, hagymaérzékenységben vagy más betegségben szenved-e. Fizikai vizsgálatot végez, és kérdéseket tesz fel a tüneteiről, az ételfogyasztásáról, a táplálékkiegészítőkről és az életmódjáról. Segíthet, ha étkezési naplót vezet, és azt magával viszi a találkozóra.

Orvosa javasolhatja, hogy öt-hat héten keresztül próbáljon ki egy eliminációs diétát, és számoljon be az eredményekről. Az eliminációs diéta során minden olyan élelmiszert, amelyre allergiás lehet, eltávolít, majd egyenként visszateszi az étrendjébe, hogy lássa, melyik okoz reakciót.

Az ételallergiák és -érzékenységek diagnosztikai vizsgálatára számos módszer létezik. Tájékoztassa orvosát, ha antidepresszánsokat, antihisztaminokat vagy gyomorégés elleni gyógyszereket szed, mivel ezek befolyásolhatják a vizsgálati eredményeket.

A következő vizsgálatokat végezhetik el:

  • Bőrszúrásos teszt. Ezt a vizsgálatot az orvosi rendelőben végzik. Apró mennyiségű potenciális allergént adnak Önnek, amelyet közvetlenül a bőr alá fecskendeznek. Ha bármelyikre allergiás, akkor csalánkiütés vagy más típusú reakció lép fel.
  • Specifikus IgE vérvizsgálat. Ez a vérvizsgálat az Ön szervezetében lévő immunglobulin E (IgE) antitestek szintjét méri. A vérmintáját laboratóriumban elemzik, hogy megállapítsák, mely allergénekre érzékeny.

Hagymaallergia – Összefoglaló

A valódi hagymaallergia ritka. A hagymára való ételérzékenység sokkal gyakoribb. Mindkét állapotnak vannak közös tünetei, mint például a gyomorpanaszok.

A hagymaallergiások allergiásak lehetnek a fokhagymára és más alliumokra, például a metélőhagymára is. Ha allergiás a hagymára, akkor bizonyos virágos növényekre, például a liliomra is allergiás lehet.

A hagymaallergia intenzitása az enyhétől a súlyosig terjed. Azzal kezelheti az állapotot, ha megtudja, hogy mely zöldségek vagy növények váltják ki az allergiát, és gondosan elkerüli azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Állkapocs fájdalom – Hogyan enyhítsük a fájdalmunkat?

hét júl 11 , 2022
Az állkapocs fájdalom nagyon kellemetlen tud lenni a mindennapi tevékenységeink során is, hiszen befolyásolhatja a beszédképességet és az étkezésünket is. Számos dolog okozhat állkapocsfájdalmat és nem minden esetben egyszerű a probléma forrásának a feltárása. Az állkapocs fájdalom hátterében meghúzódó állapotok […]
Állkapocs fájdalom – Hogyan enyhítsük a fájdalmunkat?

Ez is érdekelheti