Demencia korai jelei -10 figyelmeztető jel, ami előrejelezheti

Mi az a demencia és mik lehetnek a demencia korai jelei? A demencia egy viszonylag tág fogalom, ami olyan állapotokra utal, amelyek ronthatják az érintettek emlékező és beszédképességét, illetve az információfeldolgozásukat. Vannak, akik nagyobb valószínűséggel kapnak Alzheimer-kórt, míg mások más típusú demenciában lesznek érintettek.

Sajnos egyre többen érintettek ebben az állapotban a WHO statisztikai alapján világszerte jelenleg közel 55 millió ember esetében diagnosztizáltak valamilyen demenciát és ez a szám nagyjából évente további 10 millió fővel emelkedik. Bár a demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór megléte, azonban ez nem minden esetben van így.

A tünetek kialakulásának hátterében több dolog is meghúzódhat, azonban vannak olyan kulcsterületek, ahol megjelenthetnek figyelemeztető jelek, amiket komolyan kell vennünk. Cikkünkben most a demencia 10 figyelemeztető jele kerül bemutatásra.

1. Rövidtávú memóriaváltozások

A rövidtávú memóriazavarok a demencia egyik klasszikus tünetei lehetnek. Ezeknél az eseteknél az érintette személyek képesek lehetnek visszaemlékezni olyan eseményekre, amelyek akár évekkel ezelőtt történtek, de például arra nem, hogy az adott napon mit reggeliztek. Továbbá ez a rövidtávú memóriaváltozás olyan dolgokban is megjelenhet, hogy az érintettek elfelejtik, hogy bizonyos tárgyakat hova raktak, illetve hogy milyen feladataik vannak az adott napon.

2. Nehezen találják a megfelelő szavakat

A demencia másik korai tünete lehet a gondolatok kommunikációjának a nehézsége. Ilyen esetekben a demenciában érintett személy nehezen tud elmagyarázni akár egyszerű dolgokat is, valamint nehezen találja a megfelelő szavakat gondolatai kifejezésére. Olyan esetek is előfordulhatnak, hogy magyarázat közben megállnak egy pillanatra, mert elfelejtik a mondanivalójuk további részét. Az ilyen korai jelek alapján a demenciában érintett személlyel történő kommunikáció jóval lassabb és nehézkesebb lehet.

3. Hangulatváltozások

A hangulatváltozások nem ritkák a demenciában érintett személyeknél. Ezt sajnos nem könnyű felismerni, illetve gyakran nem is gondolnak arra a környezetükben élők, hogy akár ez a jelenség a demencia egyik tünete is lehet. Több kutatás is felhívta már a figyelmet arra  tényre, hogy a demencia korai szakaszában sok ember tapasztalhat depressziót.

Demencia korai jelei -10 figyelmeztető jel, ami előrejelezheti
Demencia korai jelei -10 figyelmeztető jel, ami előrejelezheti

Ezek a hangulatváltozások több formában is megjelenhetnek – egyesek sokkal aggódóbbnak tűnhetnek, mint korábban, míg mások könnyebben elveszítik türelmüket ha megváltozik napi rutinjuk vagy valamilyen ismeretlen helyzetbe kerülnek. Sőt, a hangulatváltozások akár személyiségváltozásokkal is együtt járhatnak, például a korábban zárkózott személyiségűek hirtelen nyitottabbá válnak.

4. Apátia

Az apátia vagy kedvtelenség a demencia korai jele lehet. Ilyen esetekben a demenciában szenvedő emberek elveszíthetik érdeklődésüket olyan tevékenységek iránt, amiket korábban szívesen csináltak. Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy nem akarnak kimozdulni otthonukból vagy akár érzelmileg érdektelenné válnak környezetükkel szemben.

5. Nehézkes feladatelvégzések

A demencia másik korai jele lehet, hogy az érintettek nehezen tudnak elvégezni komplexebb napi teendőket. Például nehezükre esik a számlák nyomon követése, receptekből történő főzés vagy olyan játékokkal játszani, amelyeknek sok szabálya van. Továbbá problémákat jelenthet új dolgok megtanulása vagy tevékenységek beépítése rutinjukba.

6. Zavartság

A demencia korai jelei között megjelenhet a zavartság is. Ez olyan formában nyilvánulhat meg, hogy az érintettek nehezen emlékeznek arcokra, nem tudják milyen nap vagy hónap van, esetleg magával a helyszínnel sincsenek tisztában, ahol tartózkodnak, nehezebbé válnak az agyi folyamatok.

Továbbá ez a zavartság kiterjedhet olyan dolgokra is, minthogy az érintett személyes gyakran nem találják a lakás vagy kocsikulcsukat, nem tudják mi következik a nap végén vagy hogy kivel találkoztak nem rég.

7. Nehezen követik a történeteket

A különböző történetek követésének nehézsége a demencia egyik klasszikus tünete lehet. Az érintettek gyakran elfelejtik a történetben hallott szavakat vagy nehezen tudják követni a különböző tvműsorok eseményeit.

8. Nehézkes tájékozódás

Az egyéni irányérzék és a térbeli tájékozódás romlása általában a demencia megjelenésével rosszabbodik. Előfordulhat, hogy az érintettek egyre nehezebben ismernek meg tereptárgyakat, amik korábban nem okoztak problémát számukra vagy nehezebben jutnak el ismerős helyekre. Ez a fajta nehézkes tájékozódás megnyilvánulhat abban is, hogy lassabban tudják feldolgozni a különböző útbaigazításokat.

9. Tevékenységek ismétlése

Bizonyos napi tevékenységek ismétlése a demencia egyik legnyilvánvalóbb jele lehet. Az érintett személyek esetében viselkedésváltozások jelentkeznek, ami miatt hajlamosak lehetnek egy-egy rutintevékenységet többször is elvégezni a nap folyamán, mint például a férfiak a borotválkozást vagy a hölgyek a fürdést. Sőt, egyesek akár megszállottan kezdhetnek el gyűjteni bizonyos tárgyakat pontosan ilyen okból kifolyólag.

10. Romló ítélőképesség

A kognitív hanyatlás következménye a döntésmeghozatal képességét is befolyásolhatja. A demencia korai jelei között megjelenhet ez a típusú kognitív hanyatlás, ami akár azt is eredményezheti, hogy az érintettek nem tudják felmérni a veszélyes helyzeteket megfelelően, például megpróbálnak átmenni egy forgalmas utcán anélkül, hogy szétnéznének előtte vagy nyárias ruhában indulnak el rosszabb időben. Ez a fajta romló ítélőképesség akár a pénzügyi döntéseikben is megnyilvánulhat.

Összefoglalás

A demencia korai jelei nem minden esetben függenek össze az állapot megjelenésével, azonban, ha ezekből a tünetekből többet is felfedezel egyszerre önmagadon vagy másokon a környezetedben, úgy mindenképpen javasoljuk, hogy keresd fel háziorvosod.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Aranyvessző (Solidago)– elképesztő, hogy mikre képes!

szo dec 2 , 2023
Az aranyvessző egy olyan növény, amelyet évszázadok óta használnak gyógyászati célokra szerte a világon. Ez a gyógynövény nem csak lenyűgöző megjelenésével és virágzatával varázsol el minket, hanem különleges egészségügyi tulajdonságai miatt is. Ebben a bevezető részben megismerjük az aranyvesszőt, annak […]
Aranyvessző (Solidago)– elképesztő, hogy mikre képes!

Ez is érdekelheti