Szódabikarbóna hatása – Milyen veszélyeket rejt a fogyasztása?

Kis mennyiségű szódabikarbóna fogyasztása általában nem veszélyes. Felnőtteknél ez rövid ideig enyhítheti az emésztési zavarokat. Nagy mennyiségű szódabikarbóna fogyasztása azonban veszélyes, és nem alkalmas hosszú távú kezelésre. Terhesség alatti használata vagy gyermekeknél történő alkalmazása pedig nem javasolt. A szódabikarbóna hatása változó lehet. Ez a cikk a szódabikarbóna fogyasztásának veszélyeit, valamint lehetséges előnyeit vizsgálja.

Ez az információ a Canadian Society of Intestinal Research-től származik.

A szódabikarbóna vagy nátrium-hidrogénkarbonát egy népszerű anyag, amelyet sokféleképpen lehet használni. Emésztési zavarok esetén az ember megvásárolhatja por formájában, és vízbe keverheti.

Egyesek azt állítják, hogy a szódabikarbóna fogyasztása általában jótékony hatással van az egészségre. Ezt azonban kevés tudományos bizonyíték támasztja alá.

A szódabikarbóna fogyasztásának lehetséges veszélyei

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely semlegesítheti a felesleges gyomorsavat. Kis mennyiségben ideiglenesen enyhíti az emésztési zavarokat, és hasonlóan működik, mint a vény nélkül kapható emésztési zavar elleni szerek.

szódabikarbóna hatása
A szódabikarbóna hatása kis mennyiségben enyhítheti az emésztési zavarokat

A nagy mennyiségű szódabikarbóna otthoni gyógymódként való használata azonban bizonyos kockázatokkal jár. Ezek a kockázatok a következők lehetnek:

Mérgezés

Ha por alakban használjuk, könnyen előfordulhat, hogy valaki túl sok szódabikarbónát vesz be. Ez káros hatásokat, például emésztési zavarokat okozhat.

Túl nagy adagban a szódabikarbóna is mérgező. Ez a por magas nátriumtartalmának köszönhető.

Ha valaki túl sok nátrium-bikarbonátot vesz be, a szervezet úgy próbálja meg korrigálni a sóegyensúlyt, hogy vizet von be az emésztőrendszerbe. Ez hasmenést és hányást okoz.

Ha a szervezet felszívja a nátriumot, az a következőket okozhatja:

  • kiszáradás
  • rohamok
  • veseelégtelenség
  • lassú, felszínes légzés

Ha valaki nagy mennyiségű szódabikarbónát vett be, és a mérgezés bármely tünetét észleli, valakinek hívnia kell a háziorvost, sürgős esetben pedig a mentőket.

Szódabikarbóna hatása – Megrepedt gyomor

A mérgezés mellett a nagy mennyiségű szódabikarbóna bevétele a gyomor felszakadását is okozhatja.

Amikor a szódabikarbóna összekeveredik egy savval, kémiai reakció megy végbe. Ennek a reakciónak a mellékterméke a gázkibocsátás.

A National Capital Poison Center (NCPC) arra figyelmeztet, hogy ha valaki egyszerre túl sok szódabikarbónát fogyaszt, nagy mennyiségű gáz halmozódhat fel a gyomorban, ami a gyomor felszakadását okozhatja. Ez nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, miután az illető nagy mennyiségű ételt vagy alkoholt fogyasztott.

Toxicitás gyermekek esetében

A szülő vagy gondozó nem adhat szódabikarbónát vagy bármilyen nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmazó gyógyszert a gyermeknek.

Ha egy szülő vagy gondviselő szódabikarbónát fogyasztó gyermeket talál, a Missouri Poison Center a következőket javasolja:

  • tartsunk fent a nyugalmat
  • a felesleges szódabikarbónát egy puha, nedves ruhával törölje ki a szájából.
  • a száj belsejéből a lehető legtöbbet távolítsuk el.
  • adjunk ivóvizet a gyermeknek
  • kapcsolatba kell lépni a helyi mérgezéselhárító központtal

Ha a szülő vagy gondozó nem biztos abban, hogy a gyermek szódabikarbónát nyelt-e le, akkor a túladagolás korai tüneteire, például hasmenésre és hányásra figyelhet.

Gyógyszerekkel való interferencia

A Canadian Society of Intestinal Research szerint a szódabikarbóna befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását a szervezetben. Attól függően, hogy milyen gyógyszert szed valaki, ez számos mellékhatást okozhat.

Mennyi szódabikarbóna a túl sok? 

Felnőttek, akik nem terhesek, körülbelül fél teáskanál (tk) szódabikarbónát keverhetnek össze legalább fél csésze vízzel, hogy enyhítsék az átmeneti emésztési zavarokat.

Az NCPC azonban azt ajánlja, hogy inkább használjunk vény nélkül kapható emésztési zavarokra szolgáló termékeket, minthogy házi készítményeket készítsünk. Ez csökkenti a túladagolás kockázatát.

Ha nem lehet vény nélküli termékeket vásárolni, a szódabikarbóna használata lehetséges rövid távú alternatíva. Fontos azonban, hogy mielőtt ezt kipróbálná, beszéljen orvosával.

Azok, akik terhesek, más gyógyszereket szednek, vagy alapbetegségeik vannak, beszéljenek orvosukkal, mielőtt még egy kis adag szódabikarbónát is bevennének.

Az emberek nem használhatnak nátrium-bikarbonátot 2 hétnél hosszabb ideig. Ha a tünetek ennél hosszabb ideig fennállnak, az orvosi kezelést igénylő alapbetegségre utalhat.

Szódabikarbóna és szívroham

A szódabikarbóna nátriumot tartalmaz, amely nagy mennyiségben hatással lehet a szívre.

Egy 2016-os esettanulmány megjegyzi, hogy a szódabikarbóna túladagolása egyeseknél szívritmuszavart okozott.

Előfordult olyan eset is, amikor a szódabikarbóna túladagolása szívmegállást okozott. Ez akkor következik be, amikor a szív hirtelen leállítja a vér pumpálását, ami végzetes lehet.

Bár a tudósok tudják, hogy a túl sok szódabikarbóna hatása káros a szív- és érrendszerre, nem világos, hogy növeli-e a szívroham kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek és azoknak, akiknek orvosi okokból kerülniük kell a sót, kerülniük kell a szódabikarbóna vagy a nátrium-bikarbonát használatát is.

Szódabikarbóna hatása fekély esetén

A szódabikarbóna, valamint a vény nélkül kapható savlekötő szerek átmenetileg enyhíthetik a gyomorfekély tüneteit. Az antacidok azonban nem gyógyítják a gyomorfekélyt.

Ennek oka, hogy a gyomorfekély leggyakrabban a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) – például az ibuprofen, vagy a Helicobacter pylori, ami egy baktériumtípus – következménye.

Az NSAID-használat okozta fekélyek esetén az embereknek csökkenteniük kell a ezek használatát, vagy abba kell hagyniuk azt. A H. pylori okozta fekélyek esetén antibiotikumokra lehet szükség.

Az savlekötők, beleértve a szódabikarbónát is, megakadályozhatják az antibiotikumok hatását. Amíg a személy fekélykezelésben részesül, az orvos más gyógyszereket – például protonpumpa gátlókat – is felírhat a gyomorfekély tüneteinek csökkentése és a fekély gyógyulásának lehetővé tétele érdekében.

Előnyök 

A szódabikarbóna fogyasztásának elsődleges előnye az emésztési zavarok vagy a gyomorégés átmeneti enyhítése. Bizonyítékok utalnak arra is, hogy csökkentheti az izmok fáradtságát sportolás közben.

Egy 2020-as metaanalízis megállapította, hogy a nátrium-bikarbonát-kiegészítés javítja az izomállóképességet, de az izomerőt nem. Ez igaz volt azokra a résztvevőkre, akik nyugalmi és fáradt állapotban is szedtek nátrium-bikarbonátot.

Egy 2017-es véleletlenszerűen végrehajtott vizsgálat szintén bizonyítékot talált arra, hogy a nátrium-bikarbonát javította a teljesítményt az edzett futók körében. A vizsgálat azonban kicsi volt, és szinte minden résztvevő férfi volt.

Az emberek nem használhatnak nátrium-bikarbonátot fitnesz vagy egészségügyi célokra orvosi felügyelet nélkül.

Szódabikarbóna hatása – Összefoglaló

Alkalmanként szódabikarbóna fogyasztása emésztési zavarok vagy gyomorégés esetén biztonságos házi gyógymód lehet egyes felnőttek számára.

Ez azonban nem biztonságos terhesség alatt, gyermekeknél vagy hosszú időn keresztül. A gyomorégést okozó állapotokat, például a gyomorfekélyt sem tudja kezelni.

Általában a legjobb, ha vény nélkül kapható emésztési zavar elleni szereket használ, mivel kisebb a túladagolás veszélye. Ha ez azonban nem lehetséges, az ember fél teáskanál szódabikarbónát keverhet legalább fél csésze vízbe. Ezt azonban mindenképpen előbb beszéljék meg az orvossal.

Ha valaki túl sok szódabikarbónát vesz be, valakinek hívnia kell a mérgezéselhárításért felelős intézményt, súlyos esetben a helyi mentőszolgálatot.

Ha szeretne további egészséggel kapcsolatos cikkeket olvasni, azokat itt találja meg.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az áfonya hatása a szervezetre - Minden amit érdemes tudni róla!

vas okt 16 , 2022
A friss áfonya népszerű nyári csemege, édes ízűek, zamatosak és táplálóak. Az áfonya hatása pozitívan is hathat az egészségünkre. Az áfonyát frissen szedve is fogyaszthatjuk, de számos receptbe is beépíthetjük és akár fagyasztva is megvásárolható. Kimutatták, hogy védelmet nyújtanak a […]
áfonya hatása

Ez is érdekelheti