Pajzsmirigy alulműködés lelki okai – mik állhatnak a háttérben?

A pajzsmirigy alulműködés lelki okai között különböző érzések jelenhetnek meg, azonban mindegyik érzelem egy tényezővel áll közös asszociációban. Mielőtt azonban felfednénk ennek az egy tényezőnek a kilétét érdemes kicsit megvizsgálnunk a különböző fizikai tünetek lelki okait.

Minden egyes betegség mögött áll érzelmi indíttatás is, még ha ezt a modern orvostudomány nem is mindig ismeri el. A lelki trauma típusától függően az agyunk tökéletesen rögzíti, hogy a trauma melyik szerveinkre, szöveteinkre és izmainkra lesz kihatással.

Ezért is fontos mindig időt és energiát szentelni tüneteink lelki okainak megfejtésére is. A modern orvostudomány az esetek többségében nem a problémákat szünteti meg, hanem tünetei kezelést ajánlj fel. Természetesen ez sem rossz megoldást, de sokkal célszerűbb a problémákat gyökerestől megszüntetni, mintsem egy életen át tartozó kezelésen részt venni.

A testünk minden esetben segítségünkre igyekszik, így sosem a traumák idején jelentkeznek a fizikai tünetek, hanem azokat követően. Amikor a testnek végre van ideje regenerálódni, a test akkor kezdi el csak igazán produkálni a különböző fizikai tüneteket.

1. kép – A pajzsmirigy alulműködés lelki okai között az idővel való kapcsolatunk fontos szerepet játszhat

De vajon mik lehetnek a pajzsmirigy alulműködés lelki okai? Érzelmeink pontosabb megértése erre a kérdésre is magyarázatot tud adni.

A pajzsmirigy alulműködés lelki okainak mindegyike az idővel van összeköttetésben. Amikor pajzsmirigyünk alul teljesít annak kizárólag egy oka van: agyunk azt mondja neki, hogy lassítson. Amikor a testünk és lelkünk azt érzi, hogy túl gyorsan történnek velünk különböző, többnyire negatív események, az agyunk minden erejével arra fog koncentrálni, hogy az ezekben a hirtelen szituációkban jól teljesítsen. A veszély elmúlását követően azonban megköveteli a pajzsmirigytől, hogy lassítson egy kicsit. És miért pont a pajzsmirigyre esik a választása?

A pajzsmirigyünk részben felelős testünk energiájának felhasználásában, így az agyunk úgy gondolja, hogy tökéletes választás lehet az említett lelassuláshoz. A pajzsmirigy alulműködés lelki okai gyakran megjelennek azoknál, akik állandóan sietnek valahova és úgy érzik, hogy kifutnak az időből.

Sajnos rohanó világunkban ez gyakorta érezhető érzés, amihez ráadásul még stressz is társul, ami önmagában is igen káros szervezünkre. A stressz és a pajzsmirigy alulműködés tünetei nagyon sok esetben hasonlítanak egymásra, mint például:

  • fáradtság
  • depresszió
  • száraz bőr
  • izomgyengeség
  • hirtelen hízás
  • csökkent izzadás

Amennyiben Ön tapasztalja a felsorolt tüneteket, úgy érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy jelenleg milyen az Ön érzelmi állapota. Az alábbi élethelyzetek gyakran választ adhatnak a pajzsmirigy alulműködésre:

  • Ön folyamatosan stresszel munkahelyén, gyakran kicsúszik a határidőkből, ami miatt úgy érzi, nem tud megfelelően teljesíteni
  • rendszeresen elkésik a különböző találkozásokról, úgy érzi, hogy mindenhova sietnie kell, mert nem áll rendelkezésére elegendő idő

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az imposztor szindróma? - Így tudjuk kezelni

vas febr 14 , 2021
A Capgras-szindróma egy pszichológiai állapot. Más néven „imposztor szindróma” vagy „Capgras-téveszme”. Azok a személyek, akiknél ezt a szindrómát tapasztalják, irracionális meggyőződésük lesz abban, hogy valakit, akit ismernek vagy felismernek, helyettesítették. Például azzal vádolhatják a házastársat, hogy a tényleges házastársuk imposztora. […]
imposztor szindróma

Ez is érdekelheti