Sandifer-szindróma – Vajon gyermeke is ebben szenved?

Mi a Sandifer-szindróma?

A Sandifer-szindróma egy ritka rendellenesség, amely általában 18–24 hónapos gyermekeket érint. Szokatlan mozgásokat okoz a gyermek nyakában és hátában, amelyek néha úgy néznek ki, mintha rohamot szenvednének. Ezeket a tüneteket azonban általában súlyos savas reflux vagy gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) okozza.

Sandifer-szindróma – Melyek a tünetek?

A Sandifer-szindróma fő tünetei a torticollis és a dystonia. A torticollis a nyak akaratlan mozgására utal. A dystonia az ellenőrizetlen izomösszehúzódások miatti vonagló és csavaró mozgások neve. Ezek a mozdulatok gyakran arra késztetik a gyermeket, hogy a hátukat összehúzzák ívben.

A Sandifer-szindróma és a GERD további tünetei a következők lehetnek:

 • akaratellenes fejbólintások
 • gargalizáló hangok
 • köhögés
 • alvászavar
 • állandó ingerlékenység
 • gyenge súlygyarapodás
 • fulladás
 • lassú étkezés
 • visszatérő tüdőgyulladás
sandifer-szindróma
A sandifer-szindróma során állandó ingerlékenységet is tapasztalhatunk gyermekünk esetében

Sandifer-szindróma – Mi okozza?

Az orvosok nem biztosak a Sandifer-szindróma kialakulásának pontos okában. Azonban ez szinte mindig összefügg a gyomorba vezető az alsó nyelőcső problémájával, vagy pedig egy esetleges rekeszsérvvel. Mind a két eset későbbi GERD betegséghez vezet.

A GERD gyakran okoz mellkasi fájdalmat és torokban felmerülő kellemetlenséget, és a tanulmányok azt sugallják, hogy a Sandifer-szindrómával járó mozgások egyszerűen a gyermek reakciója a fájdalomra vagy pedig ezeknek a kellemetlenségek enyhítésére szolgálnak.

Sandifer-szindróma – Hogyan diagnosztizálják?

A Sandifer-szindróma néhány tünetét nehéz megkülönböztetni egy neurológiai problémától, például az epilepsziától. A gyermek orvosa elektroencefalogrammal (EEG) vizsgálhatja az agy elektromos aktivitását.

Ha az EEG nem mutat semmi szokatlant, az orvos pH-mérést végezhet egy kis cső behelyezésével a gyermek nyelőcsőjébe. Ez 24 órán keresztül ellenőrzi a gyomorsav esetleges jeleit a nyelőcsőben. A szonda éjszakai kórházi tartózkodást igényelhet.

Emellett naplót is lehet vezetni az etetési időkről, mely során feljegyezzünk a különböző tüneteket. Ez segíthet a gyermek orvosának abban, hogy van-e valamilyen minta, ami megkönnyítheti a Sandifer-szindróma diagnosztizálását.

Hogyan kezelik?

A Sandifer-szindróma kezelése magában foglalja a GERD tüneteinek csökkentését. Sok esetben előfordulhat, hogy csak változtatni kell az etetési szokásokon.

A kezelések a következők lehetnek:

 • a túl etetés megszüntetése
 • etetés után fél óráig a gyermek függőleges tartása
 • hidrolizált fehérje formula használata, amennyibe tápszer adása történik a gyermeknek. Emellett ki kell zárni az összes tejterméket az étrendből, ugyanis előfordulhat, hogy a gyermeknek tejfehér érzékenysége van.
 • a cumisüvegben lévő 56g tápszerhez legfeljebb 1 evőkanál rizs gabonát adunk

Ha ezek a változások nem járnak sikerrel, az orvos a következő gyógyszereket javasolhatja:

 • H2 receptor blokkolók, például ranitidin
 • savkötők
 • protonpumpa-gátlók, például lansoprazol

Ezen gyógyszerek mindegyikének lehetnek mellékhatásai, és nem mindig csökkentik a tüneteket. Kérdezze meg orvosát a csecsemő számára ajánlott gyógyszer kockázatairól és előnyeiről.

Ritka esetekben a gyermeknek szükség lehet Nissen fundoplikációnak nevezett műtéti beavatkozásra. Ez magába foglalja a gyomor tetejének az alsó nyelőcső köré való fonását. Ez meghúzza az alsó nyelőcsövet, ami megakadályozza a sav bejutását a nyelőcsőbe ami a fájdalmat okozza.

Mi a kilátás?

Gyermekeknél a GERD általában önmagában elmúlik, körülbelül 18 hónapos koruk után, amikor a nyelőcső izmaik kifejlődnek. A Sandifer-szindróma szintén elmúlik, amennyiben ez bekövetkezik. Bár gyakran nem súlyos állapot, fájdalmas lehet és táplálkozási problémákhoz vezethet, amelyek befolyásolhatják a növekedést. Tehát, ha lehetséges tüneteket észlel, keresse fel gyermeke orvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Alacsony vérnyomás tünetei (hipotónia) - Ezeket kell tudnod!

hét máj 31 , 2021
Mik lehetnek alacsony vérnyomás (hipotónia) tünetei? Az alacsony vérnyomást hivatalos hipotóniának nevezik. A vérünk minden egyes szívverésnél az artériáinkhoz nyomódnak, ezt a nyomódást nevezzük vérnyomásnak. Az alacsony vérnyomás az esetek többségében jót jelent (kevesebb, mint 120/80), azonban a rendeszeresen alacsony […]
Alacsony vérnyomás tünetei (hipotónia) – ezekre érdemes odafigyelnie!

Ez is érdekelheti