A nyers méz nemcsak a tea édesítésére szolgál. A történelem során gyógymódként használták, és számos egészségügyi előnnyel és gyógyászati felhasználással rendelkezik. Számos kórházakban alkalmazzák sebkezelésre is a mai napig, ám fontos tudni, hogy ezen egészségügyi előnyök a nyers vagy nem pasztőrözött mézre vonatkoznak.
Az élelmiszerboltokban megtalálható mézek nagy része pasztőrözött. A magas hő elpusztítja a nem kívánt élesztőt, javíthatja a színt és a textúrát, eltávolítja a kristályosodást, és meghosszabbítja az eltarthatóságot, viszont ennek hatására sok hasznos tápanyag is elpusztul.
Ha szeretné Ön is élvezni a nyers méz egészségügyi előnyeit, mindenképpen egy megbízható termelőtől érdemes vásárolni.
1. Jó antioxidánsforrás
Egyes mézfajtákban annyi antioxidáns van, mint a gyümölcsökben és zöldségekben. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól, amelyek hozzájárulnak az öregedési folyamathoz, valamint olyan krónikus betegségek kialakulásához is, mint a rák és a szívbetegségek.
Kutatások során kiderült, hogy a nyers mézben lévő antioxidáns vegyületek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Emellett a méz nyers változata méhpempőt és propoliszt is tartalmazhat, ami további előnyökkel járhat. További tanulmányok arra is rámutatnak, hogy a méz védő hatással lehet a légzőrendszerre, a gyomor-bélrendszerre, a szív- és érrendszerre és az idegrendszerre, és még a rák kezelésében is potenciálisan hat.
2. Gazdag tápanyagokban
A nyers méz tápanyagtartalma az eredetétől és egyéb tényezőktől függően változhat. Általában egy evőkanál vagy 21 gramm nyers méz 64 kalóriát és 17 gramm cukrot tartalmaz. Emellett a nyers méz tartalmaz kalciumot, magnéziumot, mangánt, káliumot, cinket és még foszfort is.
Ezenkívül a nyers méz változó mennyiségű aminosav, enzim és egyéb hasznos vegyületek forrása.
3. Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Egy kutatás kimutatta, hogy a nyers mézben lévő propolisz gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A méz antibakteriális vagy gombaellenes szerként való hatékonysága természetesen a méztől függően változik, viszont egyes fajtáit vizsgálják specifikus terápiás felhasználásra, például a Candidával összefüggő fertőzések ellen.
A kutatások jelenleg még korlátozottak a méz ezen tulajdonságával kapcsolatban, ám a már meglévő eredmények igen bíztatók.
4. Gyógyítja a sebeket
2018-as tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a méz antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Sőt, 2017-ben is végeztek kutatásokat ezzel kapcsolatban, amely során kiderült, hogy a méz fogyasztása propolisz és méhpempő tartalma miatt potenciális egészségügyi előnyökkel járhat a mikrobiális gátlás és a sebgyógyulás terén.
Azt azonban nem árt elfelejteni, hogy a kutatások során használt méz orvosi minőségű, ami azt jelenti, hogy ellenőrzött és steril. Semmiképp se próbálja a sérüléseit boltban vásárolt mézzel kezelni. Ezzel kapcsolatban mindig egyeztessen háziorvosával.
5. Segít emésztési problémák esetén
A mézet néha emésztési problémák, például hasmenés kezelésére használják, bár ez a hatása nem teljesen bizonyított. A kutatók úgy gondolják, hogy a Helicobacter pylori baktériumok kezelésére alkalmas.
Jótékony prebiotikumokat is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy táplálja a belekben élő jó baktériumokat, amelyek nemcsak az emésztés, hanem az általános egészség szempontjából is kulcsfontosságúak.
6. Csillapítja a torokfájást és a köhögést
A mézet már nagyon régóta alkalmazzák torokfájás ellen. Nemcsak a fájdalmat képes csillapítani, segíthet a köhögés enyhítésében is. Megfázás során a leggyakrabban forró citromos teához adagolják, hogy segítsen a betegség gyorsabb átvészelésében.
Habár több kutatásra van szükség, mégis a jelenlegi tanulmányok szerint a méz jobb megoldás lehet a felső légúti fertőzések kezelésében, mint más kezelési formák.
Egy 2016-os tanulmány azt is sugallta, hogy az antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságok hatékonyan segítenek a torokfájásban.
7. Hatással lehet az agyműködésre
A nyers méznek még kognitív előnyei is lehetnek: a mézben lévő polifenolok képesek lehetnek felvenni a harcot a hippocampusban, az agynak a memóriában részt vevő részében kialakuló gyulladás ellen.
Emellett az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatások a test számos részének javát szolgálhatják, beleértve az agy egészségét is.