A pajzsmirigy alulműködés tünetei – mik lehetnek az intő jelek?

A pajzsmirigy alulműködés tünetei – mik lehetnek az intő jelek?

Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) akkor fordul elő, amikor a test nem termel elegendő pajzsmirigy-hormont. A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, amely a nyaki részen található meg. Legfontosabb feladata, hogy hormonokat szabadítson fel a szervezetünkben, ennek köszönhetően pedig megfelelő energiát biztosít számunkra, és emellett felelős az energiaszabályzásért is.

A pajzsmirigy felelős azért, hogy energiát biztosítson a test szinte minden szervének. Ez olyan funkciókat irányít, mint például a szívverés és az emésztőrendszer működtetése. Megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon nélkül a test természetes funkciói lassulni kezdenek.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei a mai modern orvostudomány segítségével viszonylag könnyen és gyorsan felismerhetők. A tünetek általában hasonló formában jelennek meg az érintetteknél, továbbá a vérvizsgálatok segítségével is gyorsan kimutatható a pajzsmirigy alulműködés különböző tünetei. A pajzsmirigy alulműködésnél általában jobban érintettek a nők, mint férfi társaik, illetve a 60 év felettiek esetében szintén nagyobb eséllyel jelenik meg.

1. kép – Mik lehetnek a pajzsmirigy alulműködés tünetei?

A pajzsmirigy alulműködés tüneteit egyszerűen, biztonságosan és hatékonyan lehet kezelni. A kezelések alapját az alacsony hormonszint kiegészítése adja különböző mesterséges megoldásokkal. A mesterséges hormonok segítségével a test működése visszaállítható a korábbi, normális állapotba.

Mik lehetnek a pajzsmirigy alulműködés tünetei, intő jelei?

A pajzsmirigy alulműködés tünetei egyénenként eltérő lehet, de vannak olyan tünetek, amelyek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. Sajnos valamikor a tünetek nem tartoznak az előbb említett kategóriába, így viszonylag nehezen azonosíthatók, sokszor nem is gondolunk pajzsmirigy alulműködésre. A két legjellemzőbb tünet a pajzsmirigy alulműködés esetében a hirtelen hízás és a fáradtság. Ahogy az ember idősödik, az említett két tünet szintén megjelenik az életében, így sokszor nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. A legtöbb ember esetében az említett tünetek nagyon lassan alakulnak ki, évek telnek el anélkül, hogy tudnák, hogy pajzsmirigy alulműködésük van. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia:

Nyilván a fent felsorolt tünetek nincsenek 100%-ban egyenes arányosságban a pajzsmirigy alulműködés tüneteivel, de mindenképpen egy jó lépés lehet, ha már az elején ki lehet zárni a tünetekkel kapcsolatosan a pajzsmirigy alulműködést.

Mi okozhatja a szerveztben a pajzsmirigy alulműködés tüneteit?

A szervezetünk immun rendszere úgy van kitalálva, hogy amikor idegen vírusok vagy baktériumok lépnek be a szervezetünkbe, akkor az immunrendszerünk válaszul olyan sejteket küld az idegen testek ellen, amelyek felveszik velük szemben a küzdelmet. Sajnos az autoimmun betegségek alapját az szolgáltatja, hogy a szervezet összekeveri az egészséges és az ellenséges sejteket, így az említett sejteket végül nem az idegenek ellen használja fel, hanem a saját, egészséges sejtjeivel szemben. Ez számtalan különböző problémát okozhat a szervezetben, az autoimmun betegségek listája szinte végtelenül hosszú.

Hogyan diagnosztizálhatók az pajzsmirigy alulműködés tünetei?

Általában két módszert szoktak alkalmazni az orvosok a pajzsmirigy alulműködés tüneteinek megállapítására. Az első esetben fizikai vizsgálatokat végeznek el a páciensen, illetve felállítják a kórtörténetet. A fizikai vizsgálat során vizsgálják a bőr szárazságát, lelassult reflexeket, pulzust. A doktor igyekszik felállítani a megfelelő kórképet különböző kérdések segítségével ilyen kérdések lehetnek:

  • hajlamos volt-e depresszióra az utóbbi időszakban?
  • mennyire volt fáradékony?
  • érez-e folyamatos hidegrázást?
  • milyen megbetegedések fordultak elő a családjában?

A fizikai vizsgálat és az említett kérdések elengedhetetlen elemei egy megfelelő korkép felállításának, mindig fontos, hogy ne titkoljon semmit kezelőorvosa előtt!

2. kép – A pajzsmirigy alulműködés tünetei viszonylag könnyedén kezelhetőek

A pajzsmirigy alulműködés tüneteit legbiztosabban vérvétel segítségével tudják kimutatni. Ez a másik módszer, amit használ jelenleg az orvostudomány. A TSH teszt segítségével pontosan kimutatható, hogy mekkora mennyiégű TSH hormont termel az Ön pajzsmirigye.

Mire érdemes odafigyelnie, ha Ön is pajzsmirigy alulműködés tüneteitől szenved?

Akik a pajzsmirigy alulműködés tüneteiben érintettek alapvetően nem igényelnek semmilyen különösebb kezelést az említett mesterséges hormonok szedésén kívül, azonban a pajzsmirigy működését szépen lehet javítani különböző, természetes módszerekkel.

1. Kiegyensúlyozott diéta

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez megfelelő mennyiségű jódra van szükség, azonban ezt nem muszáj mesterséges módon fedeznie. Számtalan olyan élelmiszert találhat Ön is a boltokban, amelyek természetes módon növelhetik az Ön jódbevitelét, ilyen élelmiszerek lehetnek teljes kiőrlésű pékáruk, babok, lencsék, színes gyümölcsök és zöldségek.

2. Kövesse a szója bevitelét

A szója sajnos negatívan hat a pajzsmirigy működésére, meggátolja a pajzsmirigy hormon felszívódását a szervezetben. Amennyiben Ön túl sok szóját fogyaszt azzal sajnos gátolni fogja a különböző, mesterséges készítmények felszívódását. Az alábbi ételeket érdemes elkerülnie, amennyiben gyógyszeres kiegészítést alkalmaz pajzsmirigy alulműködés tüneteire:

  • tofu
  • vega sajt
  • szója tej
  • szója bab
  • szója alapú szószok

Tehát amennyiben Ön szed bármilyen gyógyszeres készítményt pajzsmirigy kezelésére, akkor érdemes kerülnie Önnek is az említett szójakészítményeket. A legjobb, ha elalvás előtt közvetlenül 2 órával már nem fogyaszt ilyen ételeket, illetve közvetlenül a gyógyszer beszedése után sem.

3. Próbálja mindig külön bevenni a pajzsmirigy gyógyszerét

A maximális hatékonyság érdekében a pajzsmirigy gyógyszereket mindig érdemes éhgyomorra, külön bevenni minden más jellegű készítménytől. Amennyiben Ön más gyógyszerekkel kombinálva veszi be pajzsmirigy gyógyszerét, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy gátolni fogják a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását.

Ahogyan Ön is láthatja, a pajzsmirigy alulműködés tünetei nagyon egyszerűen és nagy biztonsággal kordában tarthatók. A legtöbb esetben az érintettek 100%-ban ugyanolyan életet tudnak élni, mint egészséges társai.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Száraz köhögés - Tünetek, okok, kezelés

sze ápr 15 , 2020
Milyen a száraz köhögés? A köhögés egy olyan reflexszerűen végbemenő reakció, amely megtisztítja a légutakat és a nyálkahártyát az irritációtól . Kétféle köhögés létezik: produktív és nem produktív. A produktív köhögés váladékot vagy nyálkát eredményez, mely a tüdőből jön fel, […]
száraz köhögés

Ez is érdekelheti