Száraz köhögés – Tünetek, okok, kezelés

Milyen a száraz köhögés?

A köhögés egy olyan reflexszerűen végbemenő reakció, amely megtisztítja a légutakat és a nyálkahártyát az irritációtól . Kétféle köhögés létezik: produktív és nem produktív. A produktív köhögés váladékot vagy nyálkát eredményez, mely a tüdőből jön fel, megtisztítva azt. A nem produktív köhögés, más néven száraz köhögés, nem termel váladékot vagy nyálkát egyáltalán.

Sok minden tud száraz köhögést okozni például allergia vagy savas reflux. Bizonyos esetekben viszont nincs nyilvánvaló ok, hogy mi váltja ki pontosan.

Októl függetlenül a száraz köhögés súlyosan befolyásolhatja a mindennapi életét, különösen, ha éjszaka a helyzet rosszabbodik, kellemetlenné téve az alvást.

A következő bejegyzésben a száraz köhögés lehetséges okairól és a megkönnyebbülés módjáról fog olvasni részleteibe menően.

száraz köhögés
A száraz köhögés kellemetlen lehet hosszútávon

Száraz köhögés általános kiváltó okai

Asztma

Az asztma egy olyan állapot, amikor a légutak duzzadnak és szűkülnek. Az asztmával összefüggő köhögések jellemzőik szerint lehetnek produktív és nem produktívak is, de gyakoribb esetekben az a jellemző, hogy nem termelődik váladék a a köhögés során.

A köhögés az asztma egyik általános tünete, de általában nem a legszembetűnőbb. Van azonban egy olyan asztmafajta, az úgynevezett köhögéses asztma (CVA), amelynek fő tünete a krónikus száraz köhögés.

Az asztma további tünetei a következők:

 • zihálás
 • légszomj
 • szorító, fájdalmas érzés a mellkasban
 • alvási nehézség a zihálás vagy köhögés miatt
 • köhögési vagy zihálási rohamok
 • sípoló hang kilégzés közben

A hosszú távú asztmakezelés gyakran olyan gyógyszerek használatát követeli meg, melyek hosszabb idő alatt fejtik ki hatásukat. Ilyenek például inhalációs kortikoszteroidok.

Az alkalmi asztmás rohamok kezelésére használt gyógyszerek közé tartoznak a hörgőtágító inhalátorok, melyek azonnal kifejtik hatásukat a tünetek enyhítésére. Ezek a hosszú távú kezelési terv részét is képezik.

Gastrooesophagealis reflux betegség

A gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) a krónikus savas reflux egyik típusa. Ez akkor fordul elő, amikor a gyomorsav rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami összeköti a szájat a gyomorral. A gyomorsav irritálhatja a nyelőcsövet és köhögési reflexet válthat ki.

A GERD további tünetei:

 • gyomorégés
 • mellkasi fájdalom
 • étel vagy savanyú folyadék visszanyerése
 • csomó érzés a torok hátán
 • krónikus köhögés
 • krónikus torokfájás
 • enyhe rekedtség
 • nyelési nehézség

A legtöbb ember, aki ebben a betegségben szenved, enyhülést érhet el az állapotában a különböző vény nélkül kapható savcsökkentőktől és az életmódjuk megváltoztatásával.

Orrváladék többlet csepegése

Megfázás vagy szezonális allergia során az orrunkban lévő nyálkahártya úgy reagál a kialakult állapotra, hogy többletváladékot termel. Ezzel elősegítve az allergiát vagy megfázást kiváltó szennyeződés eltávolítását az orrüregből. Az egészséges orrváladékkal szemben, az ilyen típusú váladék vizes és folyékonyabb a normálisnál. Ezért könnyen tud az orrüregből a torokra lefolyni.

Az ilyen típusú váladék a torokrészre folyás után ingerli az idegeket és köhögési reakciót vált ki.

További tünetek, amikor az orrváladék hígabb:

 • torokfájás
 • csomó érzés a torok hátán
 • nyelési nehézség
 • orrfolyás
 • éjszaka köhögés

Az ilyen orrváladék kezelése attól függ, hogy mi a közvetlen kiváltó oka. Ez általában allergia, bakteriális fertőzés vagy vírus következménye lehet.

A háttérben megbújó kiváltó októl függetlenül a forró zuhany vagy teáskannából származó gőz segít megtisztítani az orrüregeket. Sós orrspray vagy neti kanna használata is segíthet az nyálkatöbblet kiürítésében.

Vírusos megfertőződés

Ha megfertőződik a megfázást okozó sok vírus egyikével, a rövid távú tünetek általában kevesebb, mint egy hétig tartanak. Viszont előfordulhat, hogy a köhögés tovább is fent marad a főbb tünetek enyhülésének ellenére.

Ezek a megfázás utáni köhögések általában szárazak és legfeljebb két hónapig tarthatnak. Általában a légutak irritációjának következményei, amelyek gyakran túl érzékenyek egy vírusos betegség után.

Az ilyen típusú köhögést nehéz kezelni, és gyakran sok időt és türelmet igényel. A köhögés csak fokozza a légutak irritációját, ezért próbáljon meleg folyadékot fogyasztani a torok megnyugtatására. Ez hozzájárulhat a köhögés csökkentéséhez, esélyt adva a légutak gyógyulásának.

Száraz köhögés kevésbé gyakori kiváltó okai

Környezeti irritációk

Sok olyan dolog van a levegőben, amelyek irritálhatják a légutakat. Ebbe a sorolhatjuk a füstöt, a szennyeződéseket, a port, a penészt és a pollent. A kémiai részecskék, például a kén-dioxid vagy a salétrom-oxid szintén problémákat okozhatnak. Néhány ember számára még a túl hideg vagy túl száraz levegő is köhögést válthat ki.

Ha környezetének levegője eléggé száraz, próbáljon meg párásítót alkalmazni, ezzel adva némi nedvességtartalmat a levegőnek, amit közvetlenül beszív.

ACE-gátlók

Az ACE-gátlók, mint például az enalapril (Vasotec) és a lisinopril (Prinivil, Zestril), vényköteles gyógyszerek, amelyek különféle állapotokat kezelnek, ideértve a magas vérnyomást.

Az ACE-gátlók egyik leggyakoribb mellékhatása a krónikus száraz köhögés. A Harvard Health szerint az ACE-gátlókat szedő emberek kb. 20% -a szenved száraz köhögéstől.

Szamárköhögés

A szamárköhögés, amelyet pertussis-nek is neveznek, nagyon fertőző állapotot jelent, amely súlyos száraz köhögést okoz többek között. A köhögés után a belélegzés során egy magas hang képződik, ami emlékeztet a szamárra, innen kapta a tünet az elnevezését. Könnyen összetéveszthető a korai stádiumú megfázás esetében jelenlevő köhögéssel, de az idő előrehaladtával kontrollálhatatlan köhögési rohamokat okoz.

A szamárköhögés gyakori gyermekkori betegség volt, de manapság a legtöbb gyermeket beoltják ellene. Manapság gyakrabban fordul elő olyan gyermekeknél akik túl fiatalok mielőtt megkaphatnák az oltást, vagy olyan tinédzsereknél vagy felnőtteknél, akiknek az idő előrehaladtával gyengült az immunrendszerük.

Összeomlott tüdő

Az összeomlott tüdő állapota, más néven pneumothorax, akkor fordul elő, amikor a tüdő hirtelen leereszkedik. Ez önmagában vagy a mellkas sérüléseként fordulhat elő. Gyakoribb azoknál az embereknél, akik tüdőbetegségben szenvednek.

A száraz köhögés mellett az összeomlott tüdő hirtelen mellkasi fájdalmat és légszomjat is okozhat.

Tüdőrák

Bár ez nem valószínű, de néha a folyamatban lévő száraz köhögés tüdőrák jele is lehet. A tüdőrákkal kapcsolatos köhögés általában nem szűnik meg, és idővel változik, rosszabbodik. Például köhögése fájdalmasabb lehet, vagy más hangot adhat. A tüdőrák egyéb lehetséges tünetei a következők:

 • vér felköhögése, akár kis mennyiségben
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • zihálás
 • rekedtség
 • megmagyarázhatatlan súlycsökkenés

Ha a száraz köhögéssel együtt járnak ezek a tünetek, mindenképp vegye fel a kapcsolatot orvosával. Különösen akkor, ha dohányzik, vagy ha családjában megvan a hajlam a betegség kialakulására.

Szív elégtelenség

A szívelégtelenség akkor fordul elő, amikor a szív izma nem pumpálja a vért olyan jól, mint kellene. Előfordulása gyakoribb az olyan embereknél, akiknek a kortörténetében szerepel koszorúér betegség és magas vérnyomás. Ezek csökkenthetik a szív képességét a megfelelő mennyiség áramoltatására. A tartós, száraz köhögés a szívelégtelenség egyik tünete. Ennek ellenére olyan köhögést is okozhat, amely habos fehér vagy rózsaszín árnyalatú váladékot hoz a felszínre.

A szív elégtelenség további tünetei:

 • légszomj, amely hirtelen vagy súlyos lehet
 • fáradtság és gyengeség
 • gyors vagy szabálytalan szívverés
 • duzzanat a lábakon, a bokákon és a lábakon
 • étvágytalanság vagy émelygés
 • hasi duzzanat
 • folyadék-visszatartás
 • koncentrálási nehézség

Mit tegyünk száraz köhögés ellen?

A száraz köhögést nehéz lehet kezelni, ugyanis amint a légutak túlságosan érzékenyek lesznek, a további köhögés pedig tovább fennálló irritációt okozhat. Van egy pár dolog amit megtehet száraz köhögés ellen, annak ellenére, hogy pontosan mi is okozza azt.

Ezek a következők:

 • A torokcukorkák szopogatása segít hidratálni a torkot és enyhíti az irritációt
 • Köhögés elleni készítmények használata patikából szintén megoldás lehet
 • A meleg italokhoz hozzáadott méz enyhíti a torok irritációját

Bővebben olvashat köhögés elleni tea receptjeiről, melyek kellemesen nyugtatják a torkot

Száraz köhögés – Összefoglaló

A száraz köhögés bosszantó lehet, különösen akkor, ha úgy tűnik, hetekig is el fog tartani.

Ha nem biztos benne, mi okozza azt, akkor keresse fel orvosát, aki meghatározza az Ön számára leghatásosabb gyógymódot. Időközben az otthon is könnyen alkalmazható orvoslások segítséget nyújthatnak a tünetek enyhítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sérv jelei - mire érdemes odafigyelni?

pén ápr 17 , 2020
Ha egy szerv átnyúlik az izom vagy a szövet nyílásán, amely eredetileg azt a helyén tartja, akkor fordul elő a sérv. Leggyakoribb esetben a belek például áttörhetnek a gyengült hasfel területén. A hasban a mellkas és a csípő között, vagy […]
Sérv jelei

Ez is érdekelheti