A homoktövis káros hatásai – ezekről feltétlenül tudnia kell!

Vajon mik lehetnek a homoktövis káros hatásai? A homoktövis egy gyógynövény, melynek gyümölcsét sok esetben használják fel különféle ételekhez, például lekvárokhoz, pitékhez és italokhoz.

Természetesen a homoktövis megtalálható számos táplálékkiegészítőben is, mivel a homoktövis kivonat számos esszenciális zsírsavat és antioxidánst tartalmaz, ideértve a C-vitamint, az E-vitamint és az antocianinokat. Habár köztudottak az egészségügyi előnyei, nem árt megvizsgálni a homoktövis káros hatásait is.

Mire használható a homoktövis?

A homoktövist már egészen régóta használják az emésztőrendszer serkentésére, a szív és a máj egészségének javítására, valamint a bőrbetegségek kezelésére. Sokféle egészségügyi problémára jelenthet megoldást a homoktövis, többek között:

A táplálékkiegészítők mellett a homoktövist előszeretettel használják bőrápoló termékekben is. Helyileg alkalmazva hidratálja a bőrt, enyhíti az irritációt, kezeli a pattanásokat és gyógyítja az öregedéssel kapcsolatos problémákat is.

Habár a kutatások még nem vizsgálták átfogóan a homoktövis hatását, az előzetes kutatások ígéretesek, melyek azt sugallják, hogy a homoktövis rengeteg egészségügyi előnnyel járhat.

Ekcéma

Tesztek során kiderült, hogy jelentős javulás tapasztalható azok körében, akik négy hónapon keresztül naponta szedtek homoktövispép-olajat tartalmazó étrendkiegészítőket. Természetesen ezzel szemben indult egy kutatás, amelyben a homoktövis káros hatásai kerültek előtérbe az ekcéma gyógyításával kapcsolatban.

Sebgyógyulás

Egyelőre a kutatások során még csak állatokon végzett kísérletek alapján tudjuk kijelenteni, hogy a helyileg alkalmazott homoktövismag-olaj felgyorsította az égési sebek gyógyulását. Azonban ennek bizonyítására még számos tesztekre és kutatásokra lesz szükség.

Cukorbetegség

Egy 2010-es tanulmányban úgy találták, hogy a homoktövis segíthet a vércukorszint ellenőrzésében és a 2-es típusú cukorbetegség esetében. A kutatás alapján kiderült, hogy az érintett személyek homoktövis bogyót fogyasztottak az étkezések során, ez pedig segített megelőzni az étkezés utáni vércukorszint-ugrást.

A homoktövis káros hatásai, mellékhatásai

A homoktövis gyümölcsének mértékletes fogyasztása természetesen nem vezethet súlyos mellékhatásokhoz. A gyümölcs fogyasztása biztonságos, ha gyógyászati ​​célokra szájon át kerül a szervezetbe.

A homoktövis káros hatásai - ezekről feltétlenül tudnia kell!
1. kép – A homoktövis káros hatásai – ezekről feltétlenül tudnia kell!

Azonban a homoktövis kivonat fogyasztásának biztonságosságáról már kevesebbet tud a tudomány, ezért mindenképp konzultáljon orvosával, mielőtt homoktövis tartalmú táplálékkiegészítőt szedne. Alacsony vérnyomású, vérzési zavarokkal küzdő vagy műtét előtt álló betegek esetében a konzultáció elengedhetetlen, hiszen ilyenkor a homoktövis káros hatásai érvényesülhetnek.

Mindenképp fontos megemlíteni, hogy az étrendkiegészítők biztonságosságát nem tesztelték, és az étrendkiegészítőket nagyrészt nem szabályozzák. Sőt, terhes nők számára sem igazolt, hogy ezen táplálékkiegészítők biztonságosan fogyaszthatók. A még szoptató kismamák, gyermekek, valamint egészségügyi problémákkal küzdők vagy gyógyszereket szedők esetében sem valószínű, hogy ezek a táplálékkiegészítők biztonságosak.

Adagolás és elkészítés

Sajnos nincs elegendő bizonyíték a biztonságos vagy hatékony dózis meghatározásához. Az egészségesnek számító adag egyénenként eltérhet, illetve számos tényezőtől függhet, beleértve az egyén életkorát, nemét és egészségügyi állapotát.

Hol lehet megvásárolni?

Természetesen az internet világa számos homoktövis-kiegészítőket rejt, melyeket főként természetes élelmiszert forgalmazó webshop-okban árulnak. Azonban a speciális kozmetikai üzletekben is megtalálhatóak homoktövis tartalmú bőrápoló termékek.

A homoktövist főként olajként vagy kapszula formájában is megtalálhatjuk, főleg más gyógynövényekkel kombinálva. Vásárlás előtt mindenképp ellenőrizze a termék címkéjén található alapanyagokat. A címke létfontosságú információkat tartalmazhat, beleértve a hatóanyagok adagonkénti mennyiségét, és azt, hogy más összetevőket tartalmaz-e a készítmény.

Figyelembevéve a kutatások hiányát, meggondolatlanság lenne azt kijelenteni, hogy a homoktövis valóban csakis jótékony hatással rendelkezik. A homoktövis káros hatásai sem ismertek még 100%-osan, így fontos az önkezelés elkerülése, mivel súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Rózsakvarc hatása – Vajon mit adhat az életünkhöz?

csü jan 13 , 2022
A rózsakvarc hatása számtalan kultúrában fontos részét képezi a modern orvoslásnak is. Kiemelkedő szerepet kaphat a gyógyításban, meditációban, spirituális védelemben és kreativitásban is. Mi az a rózsakvarc? A rózsakvarc hatása már a Kr.e. 7000-ben is ismeretes volt. Állítólag az egyiptomi […]
Rózsakvarc hatása – Vajon mit adhat az életünkhöz?

Ez is érdekelheti