Édeskömény – 6 mód, ahogyan támogatja egészséged

Számos kulináris felhasználása mellett az édeskömény és magjai számos egészségügyi előnnyel járnak, ezenfelül antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatást fejthetnek ki.

Az édeskömény egy ízletes kulináris gyógynövény, amely zöld és fehér színű, tollas levelekkel és sárga virágokkal.

Cikkünkben az édesköményt és annak magjait vizsgáltuk, melyen belül is 6 pozitív jótékony hatás rejlik.

1. Rendkívül tápláló

Mind az édeskömény, mind a magjai tele vannak értékes tápanyagokkal. 87 gramm nyers édeskömény 27 kalóriát és 3 gramm rostot tartalmaz. Ezenkívül a C-vitamin tartalma a napi szükséges mennyiség 12%-át teszi ki, de jelentős a Kálium, Mangán, Magnézium és Kalcium tartalma is.

 Tehát összességében elmondható, hogy az édeskömény egy alacsony kalóriatartalmú növény, azonban számos fontos tápanyagot hordoz önmagában.

A friss édesköményhagyma jó forrása a C-vitaminnak, amely kritikus az immunrendszer egészségéhez, a szövetek helyreállításához és a kollagénszintézishez. A C-vitamin emellett erős antioxidánsként is működik a szervezetben, megvédve a sejtkárosodást, amelyet a szabad gyökök okoznak.

A hagyma és a magvak egyaránt tartalmazzák a mangánt, amely fontos az enzimaktiválás, az anyagcsere, a sejtvédelem, a csontfejlődés, a vércukorszint szabályozása és a sebgyógyulás szempontjából.

2. Erős növényi vegyületeket tartalmaz

Az édeskömény egyik leglenyűgözőbb előnye a benne lévő antioxidánsokból és erős növényi vegyületekből származik.

A növény illóolajáról kimutatták, hogy több mint 87 illékony vegyületet tartalmaz, köztük a polifenol antioxidánsokat, a rozmarinsavat, a klorogénsavat, a kvercetint és az apigenint.

A polifenol egy erős gyulladáscsökkentő antioxidáns, amely erős hatással van az egészségre.

Édeskömény - 6 mód, ahogyan támogatja egészséged
1. kép – Az édeskömény rendkívül egészséges növényi vegyületek tartalmaz

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az ezekben az antioxidánsokban gazdag étrendet követő embereknél alacsonyabb a krónikus betegségek, például a szívbetegség, az elhízás, a rák, a neurológiai betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az édesköményben megtalálható egyik szerves vegyület rákellenes, antimikrobiális, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezenfelül egy másik vegyülete segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, és kimutatták, hogy megvédi a patkánysejteket bizonyos krónikus betegségek okozta károsodásoktól.

3. Az édeskömény magvak elnyomhatják az étvágyat

Az édesköménymag nemcsak domináns ízt ad a receptekhez, hanem csökkentheti az étvágyat is.

Egy 9 egészséges nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy azok, akik ebéd előtt 250 ml 2 gramm édesköménymagból készült teát ittak, lényegesen kevésbé érezték magukat éhesnek és kevesebb kalóriát fogyasztottak étkezés közben, mint azok, akik placebo teát ittak.

Emögött valószínűleg az anetol nevezetű vegyület állhat, amely az édeskömény illóolaj egyik fő összetevője.

Azonban egy másik kísérlet során az édesköménykivonat hosszabb távú fogyasztását vizsgálta, mely során kiderült, hogy a vizsgálaton résztvevők kis mértékben híztak, ezért kijelenthető, hogy az ezen a területen végzett kutatások ellentmondásosak, és további vizsgálatokra van szükség az édeskömény lehetséges étvágycsökkentő tulajdonságainak teljes megértéséhez.

4. Előnyös lehet a szív egészségére

Az édeskömény fogyasztása számos módon javíthatja a szív egészségét, mivel tele van rosttal. A rost egy olyan tápanyag, amely csökkenti bizonyos szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet.

A magas rosttartalmú diétákat összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. 22 tanulmány áttekintése összefüggésbe hozta a nagyobb élelmi rostbevitelt a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Sőt, azt is bebizonyították, hogy minden további napi 7 gramm rost elfogyasztása után 9%-kal csökkent a szívbetegség kockázata.

Az édeskömény és magvai olyan tápanyagokat is tartalmaznak, mint a magnézium, kálium és kalcium, amelyek fontos szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében.

A magas káliumtartalmú ételek segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást, amely a szívbetegség kockázati tényezője.

5. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Az édesköményben található erőteljes növényi vegyületek széles skálája segíthet megvédeni a szervezetet a krónikus betegségektől, beleértve bizonyos rákos megbetegedéseket is.

Például az anetolról, amely az édesköményben is megtalálható vegyület, rákellenes tulajdonságokat mutattak ki.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az anetol képes elnyomni a sejtnövekedést, és apoptózist vagy programozott sejthalált indukált humán emlőráksejtekben.

Egy másik kémcsőben végzett kutatás pedig azt figyelte meg, hogy az édesköménykivonat megállította az emberi mellráksejtek terjedését, és rákos sejthalált idézett elő.

Emellett az állatkísérletek is arra mutatnak rá, hogy a magokból származó kivonat védelmet nyújthat a mell- és májrák ellen.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, több embereken végzett vizsgálat szükséges ahhoz, hogy az édesköményt vagy kivonatát a rák alternatív gyógymódjaként ajánlják.

6. Előnyös lehet a szoptató nők számára

Az édesköményről kimutatták, hogy galaktogén tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy elősegíti a tejelválasztást. Az édeskömény fokozhatja a tejkiválasztást és a prolaktin vérszintjét. A prolaktin egy olyan hormon, amely jelzi a szervezetnek, hogy anyatejet kell termeljen.

Ezzel szemben pár egyéb kutatás nem talált elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az édeskömény hatással lett volna a tejelválasztásra vagy a csecsemő súlygyarapodására. Negatív mellékhatásokról, például gyenge súlygyarapodásról és etetési nehézségekről is beszámoltak olyan csecsemőknél, akiknek édesanyja édesköményt tartalmazó laktációs teát ittak.

Ezek miatt a szoptató nőknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt édesköményt használnának a tejtermelés serkentésére.

Összességében elmondható, hogy az édeskömény ízes, ropogós hagymája és aromás magjai egyaránt rendkívül táplálóak, és rengeteg lenyűgöző egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztásuk.

Fogyasztásukkal javítható a szív egészsége, csökkenthető a gyulladás a szervezetben, elnyomható az étvágy, valamint rákellenes hatással is lehet.

Ha Ön is szeretné hozzáadni étrendjéhez, akkor csupán tegyen nyers édesköményhagymát a salátákba, vagy használja a magokat levesek, húslevesek, pékáruk és halételek ízesítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Légszomj - Mi okozza, és milyen érzetet kelt?

szo máj 13 , 2023
A légszomj az allergiától a szívrohamig terjedő okok miatt jelentkezhet. Úgy érezheti, hogy nem jut elég levegő a tüdejébe, vagy úgy érzi, hogy be kell lélegeznie, mielőtt befejezné a kilégzést. A légszomj megnehezítheti a teljes lélegzetvételt. Úgy érezheti, mintha éppen […]
légszomj

Ez is érdekelheti