Mangán – 8 tudományosan bizonyított jótékony hatása

A mangán egy olyan nyomelem, amire szervezetünknek kis mennyiségben van szüksége. Többek között szükséges az agy és az idegrendszer illetve egyéb enzimrendszerek normál működéséhez. Testünk nagyjából 20 mg mangán tárolására alkalmas és ez a mennyiség többnyire a májban, vesében, csontokban és a hasnyálmirigyben raktározódik el.

Cikkünkben, most a mangán 8 tudományosan bizonyított jótékony hatása kerül bemutatásra!

1. Javíthatja a csontok egészségét

A mangán létfontosságú szerepet játszik csontjaink egészségében. Kalciummal, cinkkel és rézzel kombinálva hatékonyan támogathatja a csontok ásványianyag sűrűségét. Ez különösen az idősebb korosztály számára kiemelten fontos, ahol az életkor előre haladtával jelentősen megnő a csontritkulás kialakulásának kockázata.

Már rendelkezésre álló kutatások például azt találták, hogy az említett kombináció rendszeres alkalmazása csökkentheti a gerinc tájékon kialakuló csontvesztés az idősebb nők körében. Egy másik kutatás pedig arra lett figyelmes, hogy a mangán D-vitaminnal és magnéziummal történő kombinációja javíthatja a csonttömeget.

Bár a rendelkezésre álló kutatások nagyon bíztatók, azonban az még továbbra sem tisztázott, hogy a mangán pontosan mennyire játszik fontos szerepet a felsorolt jótékony hatásokban.

2. Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz

A mangán a szuperoxid-diszmutáz vagy röviden SOD antioxidáns enzim része, amely kétségtelenül az egyik legfontosabb antioxidáns szervezetünkben. Az antioxidánsok segítenek megvédeni szervezetünket a szabad gyököktől, amelyek akár a sejteket is károsíthatják. A kutatóvilágban már több alkalommal is felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy ezek a szabad gyökök erősen befolyásolhatják az öregedési folyamatokat.

A SOD úgy segít leküzdeni ezeket a szabad gyököket, hogy képes őket kisebb molekulákká alakítani, így csökkentve sejtkárosító hatásukat. Kutatások már bebizonyították, hogy különböző krónikus gyulladásos betegségektől szenvedők esetében, a SOD többnyire kevésbé volt aktív, mint egészséges társaiknál.

Ezek alapján elmondható, hogy a mangán, mivel szerepet játszik a SOD aktivitásban kétségtelenül képes lehet csökkenteni a különböző krónikus betegségek kialakulását.

3. Szerepet játszik a vércukor szabályozásában

Már több rendelkezésre álló vizsgálat megerősítette azt a tényt, hogy a cukorbetegek esetében a mangán jellemzően alacsonyabb mennyiségben található meg. Sőt, egyes állatfajoknál arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a tartósan alacsony mangán szint glükóz intoleranciához vezethet.

Vércukor szabályozó tulajdonsága valószínűleg annak köszönhető, hogy erősen koncentrálódik a hasnyálmirigyben, így részt vesz az inzulintermelésben illetve eltávolítja a cukrot a vérből.

Tehát ha esetleg problémáid vannak a vércukor szabályzásoddal, akkor érdemes lehet megfontolnod orvosod támogatásával a mangán rendszeres használatát!

4. Támogatja a tápanyagok anyagcseréjét

 A mangán segít számos enzim aktiválásban az anyagcsere folyamatában. Többek között segíti a fehérje és aminosav emésztést és hasznosulást, valamint a koleszterin és a szénhidrát anyagcserét. Sőt, a mangán még az olyan vitaminok hasznosulását is támogatja, mint a C vagy E-vitamin.

Mangán – 8 tudományosan bizonyított jótékony hatása
1. kép – A mangán gazdag élelmiszerek jótékonyan támogathatják egészségünket

Nem utolsó sorban azt is fontos megemlíteni, hogy a mangán kofaktorként működik olyan folyamatokban, mint az energiatermelés illetve bizonyos agyi aktivitások.

5. Mérsékelheti a PMS tüneteit

Sok nő szenved a PMS okozta kellemetlen tünetektől. Ilyen tünetek lehetnek a hőhullámok, ingerlékenység, hangulat ingadozások vagy a különböző görcsök. Egy 2015-ben készült kutatás azt találta, hogy a mangán-kalcium kombináció mérsékelheti a felsorolt tüneteket.

Megállapításukat arra alapozták, hogy 100 felnőtt nő bevonásával készült vizsgálat során arra lettek figyelmesek, hogy a PMS tünetei minden esetben azoknál a nőknél voltak intenzívebbek, akik alacsonyabb mangánszinttel rendelkeztek. Ez az állítás akkor is fennállt, amikor a vizsgált nők esetében a kalcium mennyiség azonos volt.

6. Hozzájárul a pajzsmirigy egészségéhez

Ahogyan már említésre került, a mangán különféle enzim folyamatok kofaktora, ami azt jelenti, hogy az enzimek megfelelő hatékony működését a szervezetben. A mangán többek között fontos szerepet játszik a tiroxin termelésben is.

A tiroxin egy olyan létfontosságú hormon, ami szerepet játszik a pajzsmirigy normál működésében és segít fenntartani a megfelelő étvágyat, anyagcserét és testsúlyt. Ebből kifolyólag elmondható, hogy a mangán tartósan fennálló hiánya pajzsmirigy alul működéshez vezethet illetve felboríthatja a szervezet egészséges hormonális egyensúlyát.

7. Segítheti a sebek gyógyulását

A mangán a prolin aminosav előállításához szükséges, amely nélkülözhetetlen az emberi bőrsejtek kollagénképződéséhez. A különböző sebek pedig fokozott kollagéntermelést igényelnek a gyógyulási folyamat során.

Egy 2017-ben készült kutatás szintén megerősítette ezt az állítást. A vizsgálat során mangánt kalciummal és cinkkel kombináltak és 12 héten át alkalmazták krónikus sebeken. A vizsgálati idő végén arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a sebek szemmel láthatóan gyorsabban gyógyultak azoknál a betegeknél, akik az említett kombinációt kapták.

Itt azonban fontos megemlíteni, hogy a mangán sebgyógyító tulajdonságát igen kevesen vizsgálták, így mindenképpen további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy teljes magabiztosággal kijelenthessük ezt a pozitív hatását.

8. Támogathatja az agy egészségét

A mangán kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészséges agyműködésben és gyakran alkalmazzák bizonyos idegrendszerei betegségek kezelésében. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy a már korábban említett SOD segítheti megvédeni a káros szabad gyököktől az agysejteket és az idegpályákat.

Ezenkívül a mangán kötődhet a neurotranszmitterekhez, és serkentheti az elektromos impulzusok gyorsabb vagy hatékonyabb mozgását a testben, ami végső soron javult agyi működést eredményezhet.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a túlzott mennyiségű mangán fogyasztása ellenkező hatást fejtheti ki az agyunkra, így semmiképpen sem ajánlott túllépni az irányadó napi bevitelt.

Összegzés

A mangán megfelelő mennyiségének hiányában számos kémiai folyamat működhet kevésbé hatékonyan a szervezetünkben. Ez annak köszönhető, hogy fontos szerepet tölt be a vércukor szabályozásban, a tápanyagok anyagcseréjében illetve hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez is.

A mangánra nem nagy mennyiségben van szükségünk, így a legjobb megoldás az, ha természetes módon igyekszünk pótolni. A teljes kiőrlésű gabonafélék és a különféle magvak rendszeres fogyasztása segíthet pótolni a megfelelő mennyiségű mangánt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vas – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért érdemes megismerni

sze márc 29 , 2023
A vas egy olyan ásványi anyag, amelyre szervezetünk szüksége van a növekedéshez és fejlődéshez. Szervezetünk vasat használ a hemoglobin előállításához, ami a vörösvérsejtekben megtalálható fehérje, illetve a mioglobin előállításban is szerepe van. Többek között ezek a fehérjék felelősek azért, hogy […]
Vas – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért érdemes megismerni

Ez is érdekelheti