A kalcium hiány tünetei – 6 árulkodó jel, amire figyelned kell

A legtöbben az iskolában megtanuljuk, hogy a kalcium nagyon fontos a csontjaink egészségének szempontjából. Ez valóban így van, azonban a kalcium hiány tünetei nem csak a csontjainkat érinthetik, mivel a testünk más fontos funkciókhoz is használja, beleértve az izmokat, idegeket, ereket és a hormonok és enzimek felszabadítását. Az ajánlott napi mennyiég a felnőttek számára 1000 miligramm, míg az 51 évnél idősebb hölgyek és a 71 évnél idősebb urak esetében ez a mennyiség már 1200 miligrammra módosul.

Pontosan ebből kifolyólag, a kalcium hiány tünetei sokféle módon megjelenhetnek a testünkön, némelyik pedig elsőre igen félelmetesnek tűnhet. Cikkünkben most 6 árulkodó jelet mutatunk be, amelyek akár a kalcium hiányát is jelezhetik!

1. Fáradtság

A fáradtság egy megtévesztően egyszerű szó, egy olyan tünetre, amely valójából meglehetősen bonyolult. Napjainkban szinte mindenki érintett a fáradtságban, így a probléma meghatározása is nagyon nehéz feladat lehet és egyénenként nagyon eltérő, hogy mi is áll a hátterében. A kalciumhiány esetében a fáradtságot a sejtek alultápláltsága okozza, azonban ez legegyszerűbben kizárólag egy vérvétel segítségével deríthető ki.

2. Rossz szájhigiénia

Habár a fogaink nem csontok, mégis csontokba ágyazódnak, így a kalcium hiányában ők is érintettek lehetnek. Ha a szervezetünk nem tartalmaz elengedő kalciumot, úgy elkezdi más területekről kivonni a mennyiségeket annak érdekében, hogy csontjaink erősek maradjanak. Amennyiben ebben a folyamatban a fogaink is érintettek lesznek, úgy olyan szájjal kapcsolatos problémák jelentkezhetnek, mint a fogszuvasodás, foglazulás vagy a fogágybetegség.

3. Izomfájdalmak és görcsök

A kalcium nem csak a csontjainkat erősíti, hanem biztosítja az izmok megfelelő működését is. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, támogatja az izmaink összehúzódását és elernyedését. Ebből egyenesesen következik, hogy sokkal gyengébbek leszünk, ha nem viszünk be elegendő kalciumot a testünkbe, illetve izmaink fájdalmasabbak és merevebbek lehetnek, sőt még izomgörcsök is kialakulhatnak.

4. Kognitív problémák

A kalcium hiányának tartós megléte különböző kognitív problémák megjelenéséhez vezethet. Ilyen kognitív tünetek lehetnek például a szédülés, agyi köd vagy a zavartság. A kutatások még jelenleg is zajlanak azzal kapcsolatban, hogy a kalcium pontosan miként befolyásolja a mentális egészségünket, azonban ahhoz már kétség sem fér, hogy létezik kapcsolat a két tényező között.

A kalcium hiány tünetei – 6 árulkodó jel, amire figyelned kell
1. kép – A kalcium hiány tünetei – 6 árulkodó jel, amire figyelned kell

5. Zsibbadás és ujjbizsergés

A kalcium kulcsfontosságú szerepet játszik a központi idegrendszerünk számos funkciójában, tartósan fennálló hiány pedig akár az idegeket is érintheti, különösen a végtagjaink lehetnek veszélyben, mint az ujjaink, kezünk vagy a lábunk.

6. Rendszertelen szívritmus

Amennyiben a szívverésed úgy érzed, hogy rendszeresen lelassul, úgy mindenképpen érdemes lehet azonnal orvoshoz fordulnod. A szívritmus zavar hátterében több probléma is meghúzódhat, valamint a súlyos kalcium hiány egyik meghatározó tünete is lehet. Ahogyan már korábban említettük, a kalcium kritikus szerepet játszik az izmok működtetésében, a szívünk pedig ugyanilyen izom. Röviden, ha ilyen jellegű problémát tapasztalsz, úgy keresd fel a lehető leghamarabb háziorvosod!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kalcium hiány tünetei a testünk több, különböző részén is megjelenhetnek. Fáradtság, izomfájdalmak vagy kognitív problémák – ezek mindegyike árulkodó jele lehet a kalcium tartós hiányának. Jó hír, hogy a felsorolt tünetek viszonylag könnyedén kezelhetők, csupán a kalcium megfelelő mennyiségben történő pótlására kell odafigyelnünk.

A felnőttek túlnyomó többsége a megfelelő ételek fogyasztásával könnyedén elérheti az ajánlott napi mennyiséget, ilyen kalciumban gazdag élelmiszerek lehetnek például a lazac, a szardínia, a kelkáposzta és a brokkoli, illetve a mandula. Ha pedig úgy érzed, hogy számodra ezek az élelmiszerek nem szimpatikusak akkor is lehetőséged van a szükséges mennyiséget különböző kalcium kiegészítők segítségével pótolni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az orvosi somkóró (Melilotus officinalis) hatásai

vas ápr 7 , 2024
A Melilotus officinalis, vagy közismert nevén az orvosi somkóró, régóta használt növény a népi gyógyászatban és az alternatív orvoslásban. Ezen növény kémiai összetétele és gyógyászati tulajdonságai miatt évezredek óta alkalmazzák különböző egészségügyi problémák kezelésére és megelőzésére. A somkóró fajták között […]
Az orvosi somkóró (Melilotus officinalis) hatásai

Ez is érdekelheti