Nárcisztikus személyiségzavar tünetei, felismerése

1

Nárcisztikus személyiségzavar tünetei, felismerése – hogyan kezeljük a náricsztikus személyeket?

Ön is ismer olyan személyt a környezetében, aki folyamatosan csodálatra és elismerésre vágyik, és utálja, ha a legkisebb kritikával is szembesítik, valamint úgy érzi, hogy ő mindenkinél mindent jobban tud? Ha a válasza igen, akkor Önnek valószínűleg egy nárcisztikus személyiségzavartól szenvedő személlyel van dolga (korábban már írtunk többféle személyiségzavarokról, mint a borderline személyiségzavar vagy a bipoláris zavar).

Mi az a nárcisztikus személyiségzavar?

A nárcisztikus szó az utóbbi időben viszonylag nagy népszerűségre tett szert, mert nagyon sokan szeretik használni a sztárokra, akik imádják magukat és nem bírnak betelni saját magukkal. Természetesen nem kell ahhoz sztárnak lennie valakinek, hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkezzen. Azonban pszichológiai szempontból a nárcisztikus szó nem pontosan az előbb leírt példát testesíti meg, nem arányos az önszeretettel.

A nárcisztikus emberek igazából nem a jelenlegi önmagukat kedvelik, hanem egy idealizált mását annak. Felnagyítják pozitív tulajdonságaikat, míg a negatívakat próbálják mindig a szőnyeg alá söpörni. A nárcizmus kialakulásának igazi okát a bizonytalanság és a kétségbeesettség ágyazza meg. Akiknél előbb-utóbb kialakulnak a nárcizmus jelei, azok a valóságban az előbb leírt problémáktól szenvednek.

Természetesen attól hogy valaki szereti az önmagáról kialakított képet vagy egy kicsit arrogáns, az nem feltétlenül jár azzal, hogy ő nárcisztikus is. Igen, a jegyei lehet hasonlóak lehetnek, de orvosi szempontból akkor beszélünk nárcisztikus személyiségzavarról, ha az alábbi tünetek már a mindennapokban is előtérbe kerülnek. Többségünk az alábbi jellemzőkkel írja le az ilyen személyiségeket:

  • arrogáns
  • öntelt
  • pökhendi
  • követelőző
  • manipulatív

A nárcisztikus személyiségek bármilyen jellegű változásnak és kritikának ellenállnak. Szinte a legkisebb negatív véleményre is égtelen haragra gerjednek, így gyakran célszerűbb ezekkel az emberekkel ennek megfelelően bánni. Azonban, ha jobban megértjük a nárcisztikus személyiségzavar működését, miértjét az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy hogyan kezeljünk egy ilyen személyt vagy hogyan állítsuk le egy kellemetlen helyzetben.

A nárcisztikus személyiségzavar tünetei, ismertetőjelei

Folyamatosan magukat ünnepelik

A nagyszerűség szó a nárcisztikus személy egyik kedvenc választása. Ezek az emberek úgy érzik az arrogancián és a hiúságon túl, hogy ők mindenki felett állnak és pontosan emiatt sokan nem értik meg őket. Különlegesek, érinthetetlenek és gyakran nem barátkoznak akárkivel, szeretnek olyanok társaságában lenni, akik jelentős eredményeket értek el az életben, főként anyagi eredményekről beszélünk ebben az esetben.

Folyamatos elismerést várnak el, még akkor is, ha a kisujjukat sem mozdították meg egy-egy feladat kapcsán. Gyakran túloznak vagy hazudnak eredményeikkel kapcsolatosan annak érdekében, hogy minél jobb fényben tüntessék fel magukat. Bármilyen csapatmunka esetén szinte 100%, hogy arról fognak beszélni, hogy jelenlétük nélkül az egész projekt elbukott volna.

Olyan fantáziavilágban élnek, amely támogatja a saját illúziójukat

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők egy hamis fantáziavilágot állítanak fel maguk köré, amely minden tekintetben erősíti és támogatja a saját énképüket. Ebben a világban szinte mindent elérnek, ami csak lehetséges: gazdagok, sikeresek, intelligensek, szépek lesznek, vagy legalábbis annak érzik magukat.

Ez a fantáziavilág segíti megvédeni őket az igazi érzéseiktől, a bizonytalanságtól és a kétségbeeséstől. Éppen ebből kifolyólag, ha valaki egy picit is próbálja ezt a fantáziavilágot megtámadni, azonnal heves indulatokkal és védekezéssel reagálnak. Bármi, ami egy picit is megrázhatja a burkot az komoly következményekkel járhat a kételkedővel szemben.

Elismerés és dicséret függők

A nárcisztikus személy szinte úgy működik, mint egy lufi. Folyamatosan ereszt addig, amíg valaki nem adja meg neki a szükséges levegőt, ami az ő esetében az elismerés és a dicséret. Az illetőnek egyfolytában szüksége van az egója táplálására, különben úgy érzi, hogy nem érti meg a környezete.

Általában, pontosan ebből kifolyólag, a nárcisztikus személlyel kialakított kapcsolatok végtelenül egyirányúak: csak a dicsőítés vezérli őket. Ha esetleg a másik fél megpróbálja egy percre is más irányba vinni a kommunikációt, akkor a nárcisztikus személy ezt úgy éli meg, mint egy árulást, hisz nem kíváncsi a mások sikereire, eredményeire.

Úgy érzik, ők mindenre jogosultak

A nárcisztikus emberek úgy gondolják, hogy ők különlegesek, egyediek így minden jár nekik, amit csak szeretnének. Elhiszik, hogy az életükben mindent megkaphatnak a legkisebb ráfordítással is, hisz ez nekik alanyi jogon jár. Úgy gondolják a környezetükben is, hogy csak azokkal érdemes jóban lenni és jó kapcsolatot ápolni, akik támogatják a vágyaik elérését, ellenkező esetben az emberek feleslegesek. Bármilyen szívesség viszonzás távol áll tőlük, hisz miért is kéne ilyet tenniük, ők a különlegesek nem a környezetük!

Bűntudat és szégyenérzet nélkül élnek

Az ilyen emberek sajnos nem csak saját, de mások érzéseit is képtelenek azonosítani és felismerni, így nem igazán ismernek se bűntudatot, se szégyenérzetet, hisz ők úgy érzik, mindent megtehetnek, így miért is lenne bűntudatuk olyan dolgok miatt, amihez joguk van? Az empátia nem igazán alakul ki bennük, így gyakran nem tudják átérezni mások problémáit, helyzetét, kivétel akkor, ha ez a saját céljaikat, vágyaikat befolyásolja.

Gyakran verbálisan bántalmaznak, megaláznak másokat

A nárcisztikus személyiségzavar egyik ismertetőjele mások bántalmazása és megalázása. Ez a tulajdonságuk különösen akkor jön elő, amikor olyan emberekkel találkoznak, akik valóban sikeresek és magabiztosak. Megérezve saját gyengeségüket, azonnal támadásba lendülnek és negatív gondolatokkal, szavakkal fogják illetni az ilyen egyéneket.

Mire érdemes figyelni a nárcisztikus személyiségzavartól szenvedőknél?

A nárcisztikus emberek első pillantásra nagyon vonzónak és lebilincselőnek tűnhetnek, de sajnos ezek csak külsőségek. Az elmondásaik és történeteik alapján valóban végtelenül sikeresnek és elképesztőnek tűnhetnek, de a valóság később felfedi igazi arcát. Mire számíthat, amennyiben egy ilyen személyiséggel hozza össze az élet?

  • Az Ön igényei garantáltan a háttérbe fognak szorulni. Egy ilyen ember nem kíváncsi más emberek vágyaira, igényeire, érzéseire – hasonló lesz a kapcsolat mint egy eltartó-eltartott viszony.
  • Hasonlóan fog Önnel is bánni, mint a környezetével – amennyiben a nárcisztikus személy folyamatosan piszkálja, terrorizálja, bántja, manipulálja saját környezetét, akkor valószínűleg Ön is részesülni fog belőle előbb-utóbb.
  • A nárcisztikus személy igyekszik Önt olyanná formálni, ahogy ő szeretné Önt látni.

A nárcisztikus személyiségzavar kezelése

Amennyiben Ön is környezetében a leírtakkal szembesül, mindenképpen érdemes megfogadni az alábbiakat.

Ne lépjen be a nárcisztikus személy fantáziavilágába

A nárcisztikus személyek nem a valóságban élnek, és sajnos emiatt gyakran mások úgy érezhetik, ők nem annyira sikeresek, szépek, okosak. Ne dőljön be az ilyen emberek képzeteinek, higgye el, ők semmivel se többek vagy jobbak, mint Ön. Fontos, hogy felismerje már az elején, ha egy ilyen emberrel találkozik és teljes mértékben uralja saját érzéseit, amikor hallgatja a nárcisztikus személy dicsőségét.

Nárcisztikus személyiségzavar tünetei, felismerése – hogyan kezeljük a náricsztikus személyeket?
1. kép – a nárcisztikus emberekkel nem érdemes vitatkoznunk

Ne vitatkozzon egy nárcisztikus emberrel

Amikor az ember vitába keveredik az a természetes reakciója, hogy megvédi magát a támadásokkal szemben. Egy egészséges kommunikációban erre van is lehetőség, azonban a nárcisztikus embernél nem javasolt. Teljesen felesleges időt, energiát pocsékolni, hiszen minden erőfeszítés ellenére a vége mindig ugyanaz: nem változik semmi.

Ne hagyja magát befolyásolni

A nárcisztikus emberek nagyon jól tudják manipulálni és befolyásolni saját környezetüket, így nagyon sokan a csapdájukba tudnak esni. A legjobb védekezés ez ellen, ha Ön 100%-ban tisztába kerül saját gyengeségeivel és erősségeivel, és nem hisz a hamis szavaknak. Nem szabad elfelejtenie, hogy a nárcisztikus ember nem ritkán hazudik eredményeiről, így gyakran minden sokkal szebbnek tűnik, mint a valóságban.

A nárcisztikus személyiségzavar nagyon sok esetben megkeserítheti környezete életét, így igazán fontos az időben történő felismerése. Amennyiben Önnek is van ilyen ismerőse, mindenképpen érdemes tőle minél hamarabb „megszabadulnia”, ha szeretne teljes értékű életet élni.

One thought on “Nárcisztikus személyiségzavar tünetei, felismerése

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Rheumatoid arthritis - Minden amit érdemes tudni róla

vas jún 14 , 2020
Mi a rheumatoid arthritis? A rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség, amely ízületi fájdalmat és károsodást okozhat az egész testében. Az ízületi károsodás, amelyet a RA okoz, általában a test mindkét oldalán fordul elő. Tehát, ha az egyik karja vagy […]
rheumatoid arthritis

Ez is érdekelheti