Gamma GT (Gamma-glutamil-transzpeptidáz) Teszt

Gamma-glutamil-transzpeptidáz (GGT) teszt

A gamma gt (GGT) teszt a vérben a GGT enzim mennyiségét méri. Az enzimek olyan molekulák, amelyek szükségesek a test kémiai reakcióihoz. A GGT a testben szállító molekulaként működik, segítve más molekulák mozgatását a test körül. Jelentős szerepet játszik a gyógyszerek és más méreganyagok májban történő metabolizmusában.

A GGT a májban koncentrálódik, de az epehólyagban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a vesékben is megtalálható. A GGT vérben lévő szintje általában magas, ha a máj sérült. Ezt a tesztet gyakran más tesztekkel együtt végzik, amelyek mérik a májenzimeket, ha fennáll a májkárosodás lehetősége.

gamma gt
A gamma gt teszt során vért vesznek a betegtől

Miért végeznek gamma gt tesztet?

Májunk elengedhetetlen a fehérjetermeléshez és a méreg kiszűréséhez. Ezenkívül epét is előállít, amely segíti a test zsírjainak feldolgozását.

Orvosa elrendelheti a GGT teszt elvégzését, ha arra gyanakszik, hogy májkárosodásban szenved, vagy ha májbetegsége van, különösen, ha ez kapcsolódhat alkoholfogyasztáshoz. A GGT teszt jelenleg a legérzékenyebb enzimatikus mutatója a májkárosodásnak és a betegségnek. Ezeket a károkat gyakran az alkohol vagy más mérgező anyagok, például drogok súlyos használata vagy mérgek bekerülése okozza.

A májprobléma tünetei a következők:

 • csökkent mértékű étvágy
 • hányinger vagy hányás
 • energiahiány
 • hasi fájdalom
 • sárgaság, ami a bőr sárgulása
 • szokatlanul sötét vizelet
 • világos színű széklet
 • viszkető bőr

Esetleges gyomorfekély előfordulása esetén a következők szintén hasi fájdalmat érezhet.

Ha befejezte az alkohol rehabilitációs programot, és megpróbál tartózkodni az alkoholtól, orvosa elrendelheti ezt a tesztet annak ellenőrzésére, hogy követi-e a kezelési programot. A teszt a GGT szintjét is ellenőrizheti azoknál az embereknél, akiket alkoholos hepatitisszel kezeltek.

Hogyan készüljünk fel a GGT tesztre?

Orvosa utasíthatja Önt a teszt előtti böjtre nyolc órán keresztül és bizonyos gyógyszerek szedésére. Ha még egy kis mennyiségű alkoholt is iszik a teszt előtti 24 órán belül, az befolyásolhatja az eredményeket.

Hogyan történik a gamma gt teszt?

Rendszeres vérvizsgálat mérheti a GGT szintjét. Általában vért vesznek a karból a könyök hajlatánál. Az orvos vagy nővér egy rugalmas szalagot fog feltenni a karja köré, hogy vénái jobban felismerhetők legyenek. Ezután vért fognak venni egy fecskendőn keresztül, és összegyűjtik azt egy fiolába további elemzés céljából. A tű behelyezésekor szúrást vagy ütést érezhet. Lüktető érzést válthat ki a későbbiek során és enyhe horzsolás, zúzódás figyelhető majd meg.

Mit jelentenek az eredmények?

A GGT teszt eredményeinek már akár másnap rendelkezésre állhatnak. Orvosa segít értelmezni őket, és megbecsüli, hogy a normál tartományban vannak-e vagy sem. A Mayo Clinic szerint a GGT szint normális tartománya 9–48 egység / liter (E/L). A normál értékek életkor és nem szerint változhatnak.

A GGT teszt képes májkárosodást diagnosztizálni, de az okát nem tudja meghatározni. Ha a GGT szintje megemelkedik, akkor valószínűleg további teszteket kell elvégezni. Általában minél magasabb a GGT szint, annál nagyobb a májkárosodás.

A magasabb szintű GGT-t eredményező állapotot a következők válthatják ki:

 • túlzott alkoholfogyasztás
 • krónikus vírusos hepatitis
 • a máj véráramának hiánya
 • májdaganat
 • májzsugorodás vagy hegesedő máj
 • bizonyos gyógyszerek vagy egyéb méreganyagok túlzott használata
 • szívelégtelenség
 • cukorbetegség
 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • zsíros májbetegség

A GGT-t gyakran egy másik enzimhez, az alkalikus foszfatázhoz (ALP) viszonyítva mérik. Ha a GGT és az ALP szintje megemelkedett, az orvosok azt gyanítják, hogy problémák vannak a májjal vagy az epevezetékkel. Ha a GGT normális, és az ALP megemelkedett, ez jelezheti a csontbetegséget. Orvosa ilyen módon felhasználhatja a GGT tesztet bizonyos problémák kizárására.

A gamma gt teszt mindig pontos?

A GGT érzékeny az ingadozásokra. Ha orvosa úgy gondolja, hogy bizonyos gyógyszerek vagy alkoholok használata befolyásolja a tesztet, érdemes lehet, hogy újból elvégezzék a tesztek. Barbiturátok, fenobarbitál és néhány nem vényköteles gyógyszer növelheti a GGT szintjét a szervezetben. A nőkben a GGT szintje az életkorral nő, de a férfiakban nem.

Ha nemrégiben abbahagyta az alkoholfogyasztást, akár egy hónapot is igénybe vehet, amíg a GGT normális szintre csökken. A dohányzás szintén növeli a GGT-szintjét.

A GGT tesztek kockázata

A vérvétel egy viszonylag alacsony kockázatú eljárás. Lehetőség van enyhe vérzésre a behelyezés környezetében vagy hematóma kialakulására – ami bőr alatti kiütést eredményez. A fertőzés csak nagyon ritka esetekben fordul elő.

Hosszú távú kilátások

A májkárosodás súlyos, és gyakran más egészségügyi problémákhoz is vezethet. A károsodás mértékétől függően visszafordíthatatlan is lehet. A más vizsgálati módszerekkel együtt alkalmazott GGT-teszt segíthet orvosának megállapítani, hogy van-e májkárosodása.

Feltétlenül konzultáljon orvosával, ha bármilyen májkárosodással kapcsolatos tünete van, így feltárhatják az okot és elkezdhetik a kezelés időbeni alkalmazását.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a nagy kávéfogyasztás csökkentheti a GGT-szintet az alkoholfogyasztóknál, de ez több mint öt csészét igényelhet naponta. Vigyázni kell, mert a túlzott kávéfogyasztás további, más problémákat okoz, beleértve a magas vérnyomást és az alvási nehézségeket.

Végső soron a dohányzásról való leszokás, az alkohol leállítása és a fogyás fontos első lépések a GGT szint csökkentése és a máj gyógyulásának lehetővé tétele érdekében, miközben egészségesebb életmódot valósítanak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Glikémiás index – mit mutat és hogyan használható?

pén júl 3 , 2020
Glikémiás index – mit mutat és hogyan használható? A glikémiás index egy olyan eszköz, amit gyakran használnak a vércukorszint jobb kezelésének elősegítésére. A különböző élelmiszerek különböző glikémiás indexet tartalmaznak, amiket az alábbi tényezők együttese befolyásol: A glikémiás index figyelése és […]
Glikémiás index – mit mutat és hogyan használható?

Ez is érdekelheti