7 meglepő érdekesség a padlizsán hatásáról

A padlizsán tápanyagokban gazdag élelmiszer, amely rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A nadálytő növények családjába tartozik, sokféle ételhez használják szerte a világon. Viszont azt kevesen tudják, hogy a padlizsán nem zöldség, hanem gyümölcs, mivel virágzó növényből nőnek ki, és magokat tartalmaznak.

Számos fajtája létezik, ezeknek mérete és színe pedig eltérő lehet. A legismertebb fajtája a mélylila héjú padlizsán, azonban létezik piros, zöld, de még fekete padlizsán is.

Azonban a padlizsán nem csupán egy ízletes összetevő a konyhában: javíthatja az általános egészséget, beleértve a szív egészségét is.

Cikkünkben 7 padlizsánnal összefüggő egészségügyi előnyt mutatunk be, amelyet kutatások is alátámasztanak.

1. Tápanyagokban gazdag

Az, hogy valami tápanyagokban gazdag azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mindemellett kevés kalóriában.

Egy körülbelül 82 gramm tömegű nyers padlizsán mindössze 20 kalóriát tartalmaz, viszont ami ennél is fontosabb, 5 gramm szénhidráttal, 3 gramm rosttal, és 1 gramm fehérjével is rendelkezik. Emellett mangán, folsav, kálium, K és C-vitamin tartalma is kiemelkedő.

Sőt, kis mennyiségben niacint, magnéziumot és rezet is tartalmaz, amely szintén fontos a szervezet számára.

2. Magas antioxidáns tartalmú

Amellett, hogy számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a padlizsán számos antioxidánssal büszkélkedhet.

Ezek olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökökként ismert káros anyagok által okozott károsodásoktól. Számos tanulmány is bebizonyította már, hogy az antioxidánsok segíthetnek számos krónikus betegség, például szívbetegség és rák megelőzésében

A padlizsán különösen gazdag egyfajta antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező pigmentben, amely az élénk színéért is felelős.

Ezenkívül a padlizsánban megtalálható antioxidánsok hatékonyan védik a sejteket a káros szabad gyökök okozta károsodástól, ezt pedig kémcsőben végzett vizsgálatokkal is megerősítették.

3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Mivel magas antioxidáns tartalommal bír, a kutatók úgy gondolják, hogy a padlizsán segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Rágcsálókon végzett kísérletek során az alanyok 10 ml padlizsánlevet kaptak két héten keresztül. A vizsgálat végén mind az LDL-koleszterin-, mind a trigliceridszintjük alacsonyabb volt. Ez a két marker emelkedett szívbetegség kockázatához vezethet.

Egyéb kutatások során azt találták, hogy a padlizsán védő hatással lehet a szívre.

Ezen kutatások során 30 napig nyers vagy grillezett padlizsánnal etettek állatokat. A padlizsán mindkét típusa javította a szívműködést és csökkentette a szívroham súlyosságát.

Habár ezek a vizsgálatok bizakodásra adnak okot, több embereken végzett tanulmányra lenne szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák a padlizsán előbb említett pozitív hatásait a szívre.

4. Elősegítheti a vércukorszint szabályozását

Hogyan segíthet a padlizsán a vércukorszint szabályozásában? Ennek elsősorban az az oka, hogy a padlizsán magas rosttartalmú, amely sértetlenül áthalad az emésztőrendszeren.

A rostok pedig csökkenthetik a vércukorszintet azáltal, hogy lassítják az emésztést és a cukor felszívódását a szervezetben. A lassabb felszívódás egyenletesen tartja a vércukorszintet, és megakadályozza a kiugrásokat és az összeomlásokat.

Számos kutatás kitért arra, hogy azon élelmiszerek, amelyekben megtalálhatók a polifenolok vagy a természetes növényi vegyületek, mint például a padlizsán, csökkenthetik a cukor felszívódását és fokozhatják az inzulinszekréciót.

Egy kémcsőben végzett vizsgálatban a padlizsán polifenollal dúsított kivonatait vizsgálták, mely során kiderült, hogy csökkenthetik a cukor felszívódását befolyásoló specifikus enzimek szintjét, és így csökkenthetik a vércukorszintet.

A padlizsán jól illeszkedik a cukorbetegség kezelésére vonatkozó jelenlegi étrendi ajánlásokhoz.

5. Segíthet a fogyásban

Magas rosttartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a padlizsán bármely fogyókúra kiegészítője lehet.

7 meglepő érdekesség a padlizsán hatásáról
1. kép – A padlizsán rendszeres fogyasztása még a fogyásban is segítségünkre lehet

Mivel a rostok lassan mozognak az emésztőrendszerben, így elősegíthetik a teltségérzetet és a jóllakottságot, ezáltal csökkentve a napi kalóriabevitelt.

Ezenkívül a padlizsánt gyakran használják magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú helyettesítőként a receptekben található magasabb kalóriatartalmú összetevők helyett.

6. Segíthet a rák elleni küzdelemben

A padlizsán számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek potenciált mutatnak a rákos sejtek elleni küzdelemben.

Tartalmaz egy olyan vegyületet, amely egyes nadálytő növényekben megtalálható. Ezt állatkísérletek során vizsgálták és kiderült, hogy ezen vegyületek rákos sejtek halálát okozhatják, és segíthetnek csökkenteni bizonyos ráktípusok kiújulását.

A kutatások sajnos ezzel a témával kapcsolatban korlátozottak, azonban a kutatók úgy gondolják, hogy ezen vegyületek különösen hatékonyak a bőrrák ellen, ha közvetlenül a bőrön alkalmazzák.

Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy több gyümölcs és zöldség, például padlizsán fogyasztása védelmet nyújthat bizonyos ráktípusok ellen. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy egy körülbelül 200 tanulmányt vizsgáló áttekintés megállapította, hogy a gyümölcs- és zöldségevés a hasnyálmirigy-, gyomor-, vastagbél-, húgyhólyag-, méhnyak- és mellrák elleni védelemmel jár.

Természetesen annak megállapítására, hogy a padlizsánban található vegyületek valóban pozitív befolyással bírnak a rák elleni küzdelemben, további kutatásokra lesz szükség.

7. Könnyen hozzáadható bármely étrendhez

A padlizsán süthető, pörkölhető, grillezhető vagy párolható, valamint egy csepp olívaolajjal és gyors fűszerezéssel azonnal fogyasztható.

Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bármikor fogyasztható, jó helyettesítője lehet a magas kalóriatartalmú összetevőknek.

Ez csökkentheti a szénhidrát- és kalóriabevitelt, miközben növeli az étkezés rost- és tápanyagtartalmát.

Összefoglalva a padlizsán magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amely tápanyagokban gazdag, és fogyasztása számos lehetséges egészségügyi előnnyel jár. Ezek közé sorolható a szívbetegség kockázatának csökkentése, a vércukorszint szabályozása vagy akár a fogyás támogatása.

Hihetetlenül sokoldalú és finom élelmiszer, amely szinte bármely diétába vagy étrendbe beilleszthető.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Betegség lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben!</strong>

ked ápr 11 , 2023
Vajon mik lehetnek a betegség lelki okai? Ha erre a kérdésre keresed a választ, akkor valószínűleg Te is erősen hiszel a lélek és a test szoros kapcsolatában. Fejlődő világunkban még sokan csak most kezdik megérteni, hogy gyakran a testi tünetek […]
Betegség lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben!

Ez is érdekelheti