9 mód, ahogy a görögdinnye hatással lehet rád

Sokan fogyasztják előszeretettel nyáron ezt a közkedvelt gyümölcsöt, mivel édes és lédús, ezért kitűnően oltja a szomjat. Mi is ez a gyümölcs? Hát persze, hogy a görögdinnye!

Mindenki találkozott már vele: nagy, kerek gyümölcs, a héja zöld, a húsa pedig élénkpiros. Tele van tápanyagokkal is, beleértve az antioxidánsokat és az A- és C-vitamint.

Lássuk, milyen jótékony hatással lehet a szervezetre a görögdinnye.

1. Segít a hidratálásban

A hidratáltság megőrzése elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a normál szervműködés, a sejtek tápanyagellátása és az éberség csak néhány a megfelelő hidratáción alapuló testi folyamatok közül.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy magas víztartalmú ételeket is fogyasszunk, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni.

A görögdinnye 92%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerű választás a napi vízbevitelhez, emellett a magas víztartalma miatt alacsony a kalóriasűrűsége. Meglepő, hiszen egy valójában nagyon nehéz gyümölcsről van szó, mégis nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Az alacsony kalóriatartalmú ételek, például a görögdinnye fogyasztása elősegítheti a testsúlycsökkentést azáltal, hogy hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését.

2. Tele van tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel

A görögdinnye számos tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Körülbelül 152 gramm kockára vágott görögdinnyében 11,5 gramm szénhidrát, 0,6 gramm rost, 9,4 gramm cukor, 0,9 gramm fehérje és 0,2 gramm zsír található.

Ez a mennyiség továbbá fedezi a nap A-vitamin szükséglet 5%-át, a C-vitamin szükséglet 14%-át, a kálium 4%-át, illetve a magnézium szintén 4%-át.

A görögdinnye emellett gazdag forrása a citrullinnak, amely egy olyan aminosav, ami javíthatja az edzési teljesítményt.

Sőt, antioxidáns tartalma is igen magas. A benne található vegyületek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, ha felhalmozódnak a szervezetben. Idővel ez a károsodás olyan állapotokhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák.

3. Rákellenes hatása lehet

Számos, a görögdinnyében található növényi vegyület rákellenes hatással bírhat.

A vizsgálati eredmények ugyan még vegyesek, viszont azt figyelték meg a kutatók, hogy a likopin bevitel egyes ráktípusok, például a prosztatarák és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával járhat.

Úgy gondolják, hogy a likopin az inzulinszerű növekedési faktor vérszintjének csökkentésével fejti ki hatását, amely hormon elősegíti a sejtosztódást. A rák akkor alakul ki, amikor a sejtosztódás ellenőrizhetetlenné válik.

Ezenkívül a görögdinnyében megtalálható egyéb vegyületek gátolhatják a daganat növekedését azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek autofágiáját, ami azt jelenti, hogy a szervezet eltávolítja a sérült sejteket.

Azonban ezeket a megállapításokat továbbra is vizsgálni kell, főleg embereken.

4. Javíthatja a szív egészségét

A görögdinnyében található tápanyagok a szív egészségét is támogathatják.

Érdemes megjegyezni, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint a diéta, csökkenthetik a szívroham és a szélütés kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a likopin csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint segíthet megelőzni a magas koleszterinszint által okozott oxidatív károsodást is.

Citrullin tartalmának köszönhetően pedig elősegíti az erek kitágulását, ami csökkenti a vérnyomást.

A görögdinnyében található egyéb szív-egészséges vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin.

5. Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt

A görögdinnyében található antioxidánsok, likopin és C-vitamin kombinációja segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív károsodást a szervezetben.

9 mód, ahogy a görögdinnye hatással lehet rád
1. kép – A görödinnye akár a szervezet gyulladásait is csökkentheti

Egy patkányokon végzett tanulmányban az egészségtelen étrend kiegészítéseként görögdinnyeporral táplálták a kísérleti alanyokat. Ezen csoport vizsgálatánál megállapították, hogy a gyulladásos marker C-reaktív fehérje szint csökkent, szemben azzal a csoporttal, amelyik nem kapott görögdinnyeport.

Antioxidánsként a likopin késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását és progresszióját is, azonban ennek bizonyítására további kutatásokra lesz szükség.

6. Segíthet megelőzni a makuladegenerációt

A likopin vegyület nemcsak a szív egészségét, hanem a látását is pozitívan támogathatja.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció egy igen gyakori szemprobléma, amely az idősebb felnőtteknél vakságot okozhat, azonban a likopin antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként betöltött szerepe segíthet megelőzni és gátolni ezt a folyamatot.

A kutatások ezzel kapcsolatban korlátozottak, ám egy kémcsőben végzett vizsgálat arra mutatott rá, hogy csökkentette a gyulladásos markerek sejtkárosodást okozó képességét.

7. Enyhítheti az izomfájdalmat

A citrullin javíthatja a gyakorlati teljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat.

Ezt a tulajdonságát vizsgálták, amely során kiderült, hogy a citrullin rendszeres, legalább 7 napig tartó bevitele javította az aerob teljesítményt azáltal, hogy növelte a szervezet nitrogén-monoxid-termelését.

Ez a vegyület segít az erek kitágításában, így a szívének nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy vért pumpáljon a testébe.

Egy tanulmányban megfigyelték, hogy a görögdinnyeital kevesebb izomfájdalmat és gyorsabb pulzus-visszaállítást eredményezett, így az edzés utáni izomláz akár elkerülhető is lehet.

Azért ne feledjük, hogy a bizonyítékok jelenleg igen limitáltak, így további kutatásra van szükség az állítások igazolásához.

8. Segítheti a bőr egészségét

Az A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából, de szerencsére a görögdinnye ezeket a vitaminokat is tartalmazza.

A C-vitamin segíti a szervezetben a kollagén előállítását. A kollagén, számos egyéb jótékony tulajdonsága mellett, rugalmassá teszi a bőrt és erősebbé teszi a hajat.

Egy felülvizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerekből és/vagy étrend-kiegészítőkből származó magasabb C-vitamin bevitel csökkentheti a ráncok és a bőr kiszáradásának esélyét.

Emellett az A-vitamin is fontos az egészséges bőr számára, mivel segít a bőrsejtek létrehozásában és helyreállításában. Az egyik áttekintés során azt találták, hogy az A-vitamin-hiányban szenvedő állatok sebgyógyulása gyengébb volt, mint a teljes értékű táplálékkal táplált állatoké.

9. Javíthatja az emésztést

A görögdinnye amellett, hogy sok vizet, kis mennyiségben rostot is tartalmaz. Ez a 2 elem pedig elengedhetetlen az egészséges emésztéshez.

A rostok segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét, míg a víz hatékonyabban mozgatja a salakanyagot az emésztőrendszerben.

Egy 4561 felnőtt körében végzett felmérés szerint az alacsony folyadék- és rostbevitellel rendelkezőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő székrekedés.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a görögdinnye nemcsak egy ízletes, szomjoltó gyümölcs, de számos szempontból javíthatja testünk egészségét.

Nagyon magas víztartalma van, és olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a likopin, a citrullin, valamint az A- és C-vitamin.

Számos tanulmány megállapította, hogy ez a finom gyümölcs javíthatja a szív egészségét, csökkentheti az izomfájdalmat és csökkentheti a gyulladást is, azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy ezek a megállapítások 100%-os bizonyosságot nyerjenek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Mangán – 8 tudományosan bizonyított jótékony hatása</strong>

ked márc 28 , 2023
A mangán egy olyan nyomelem, amire szervezetünknek kis mennyiségben van szüksége. Többek között szükséges az agy és az idegrendszer illetve egyéb enzimrendszerek normál működéséhez. Testünk nagyjából 20 mg mangán tárolására alkalmas és ez a mennyiség többnyire a májban, vesében, csontokban […]
Mangán – 8 tudományosan bizonyított jótékony hatása

Ez is érdekelheti