Sokan fogyasztják előszeretettel nyáron ezt a közkedvelt gyümölcsöt, mivel édes és lédús, ezért kitűnően oltja a szomjat. Mi is ez a gyümölcs? Hát persze, hogy a görögdinnye!
Mindenki találkozott már vele: nagy, kerek gyümölcs, a héja zöld, a húsa pedig élénkpiros. Tele van tápanyagokkal is, beleértve az antioxidánsokat és az A- és C-vitamint.
Lássuk, milyen jótékony hatással lehet a szervezetre a görögdinnye.
1. Segít a hidratálásban
A hidratáltság megőrzése elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a normál szervműködés, a sejtek tápanyagellátása és az éberség csak néhány a megfelelő hidratáción alapuló testi folyamatok közül.
Éppen ezért rendkívül fontos, hogy magas víztartalmú ételeket is fogyasszunk, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni.
A görögdinnye 92%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerű választás a napi vízbevitelhez, emellett a magas víztartalma miatt alacsony a kalóriasűrűsége. Meglepő, hiszen egy valójában nagyon nehéz gyümölcsről van szó, mégis nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
Az alacsony kalóriatartalmú ételek, például a görögdinnye fogyasztása elősegítheti a testsúlycsökkentést azáltal, hogy hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését.
2. Tele van tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel
A görögdinnye számos tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Körülbelül 152 gramm kockára vágott görögdinnyében 11,5 gramm szénhidrát, 0,6 gramm rost, 9,4 gramm cukor, 0,9 gramm fehérje és 0,2 gramm zsír található.
Ez a mennyiség továbbá fedezi a nap A-vitamin szükséglet 5%-át, a C-vitamin szükséglet 14%-át, a kálium 4%-át, illetve a magnézium szintén 4%-át.
A görögdinnye emellett gazdag forrása a citrullinnak, amely egy olyan aminosav, ami javíthatja az edzési teljesítményt.
Sőt, antioxidáns tartalma is igen magas. A benne található vegyületek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, ha felhalmozódnak a szervezetben. Idővel ez a károsodás olyan állapotokhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák.
3. Rákellenes hatása lehet
Számos, a görögdinnyében található növényi vegyület rákellenes hatással bírhat.
A vizsgálati eredmények ugyan még vegyesek, viszont azt figyelték meg a kutatók, hogy a likopin bevitel egyes ráktípusok, például a prosztatarák és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával járhat.
Úgy gondolják, hogy a likopin az inzulinszerű növekedési faktor vérszintjének csökkentésével fejti ki hatását, amely hormon elősegíti a sejtosztódást. A rák akkor alakul ki, amikor a sejtosztódás ellenőrizhetetlenné válik.
Ezenkívül a görögdinnyében megtalálható egyéb vegyületek gátolhatják a daganat növekedését azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek autofágiáját, ami azt jelenti, hogy a szervezet eltávolítja a sérült sejteket.
Azonban ezeket a megállapításokat továbbra is vizsgálni kell, főleg embereken.
4. Javíthatja a szív egészségét
A görögdinnyében található tápanyagok a szív egészségét is támogathatják.
Érdemes megjegyezni, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint a diéta, csökkenthetik a szívroham és a szélütés kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a likopin csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint segíthet megelőzni a magas koleszterinszint által okozott oxidatív károsodást is.
Citrullin tartalmának köszönhetően pedig elősegíti az erek kitágulását, ami csökkenti a vérnyomást.
A görögdinnyében található egyéb szív-egészséges vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin.
5. Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt
A görögdinnyében található antioxidánsok, likopin és C-vitamin kombinációja segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív károsodást a szervezetben.
Egy patkányokon végzett tanulmányban az egészségtelen étrend kiegészítéseként görögdinnyeporral táplálták a kísérleti alanyokat. Ezen csoport vizsgálatánál megállapították, hogy a gyulladásos marker C-reaktív fehérje szint csökkent, szemben azzal a csoporttal, amelyik nem kapott görögdinnyeport.
Antioxidánsként a likopin késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását és progresszióját is, azonban ennek bizonyítására további kutatásokra lesz szükség.
6. Segíthet megelőzni a makuladegenerációt
A likopin vegyület nemcsak a szív egészségét, hanem a látását is pozitívan támogathatja.
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció egy igen gyakori szemprobléma, amely az idősebb felnőtteknél vakságot okozhat, azonban a likopin antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként betöltött szerepe segíthet megelőzni és gátolni ezt a folyamatot.
A kutatások ezzel kapcsolatban korlátozottak, ám egy kémcsőben végzett vizsgálat arra mutatott rá, hogy csökkentette a gyulladásos markerek sejtkárosodást okozó képességét.
7. Enyhítheti az izomfájdalmat
A citrullin javíthatja a gyakorlati teljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat.
Ezt a tulajdonságát vizsgálták, amely során kiderült, hogy a citrullin rendszeres, legalább 7 napig tartó bevitele javította az aerob teljesítményt azáltal, hogy növelte a szervezet nitrogén-monoxid-termelését.
Ez a vegyület segít az erek kitágításában, így a szívének nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy vért pumpáljon a testébe.
Egy tanulmányban megfigyelték, hogy a görögdinnyeital kevesebb izomfájdalmat és gyorsabb pulzus-visszaállítást eredményezett, így az edzés utáni izomláz akár elkerülhető is lehet.
Azért ne feledjük, hogy a bizonyítékok jelenleg igen limitáltak, így további kutatásra van szükség az állítások igazolásához.
8. Segítheti a bőr egészségét
Az A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából, de szerencsére a görögdinnye ezeket a vitaminokat is tartalmazza.
A C-vitamin segíti a szervezetben a kollagén előállítását. A kollagén, számos egyéb jótékony tulajdonsága mellett, rugalmassá teszi a bőrt és erősebbé teszi a hajat.
Egy felülvizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerekből és/vagy étrend-kiegészítőkből származó magasabb C-vitamin bevitel csökkentheti a ráncok és a bőr kiszáradásának esélyét.
Emellett az A-vitamin is fontos az egészséges bőr számára, mivel segít a bőrsejtek létrehozásában és helyreállításában. Az egyik áttekintés során azt találták, hogy az A-vitamin-hiányban szenvedő állatok sebgyógyulása gyengébb volt, mint a teljes értékű táplálékkal táplált állatoké.
9. Javíthatja az emésztést
A görögdinnye amellett, hogy sok vizet, kis mennyiségben rostot is tartalmaz. Ez a 2 elem pedig elengedhetetlen az egészséges emésztéshez.
A rostok segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét, míg a víz hatékonyabban mozgatja a salakanyagot az emésztőrendszerben.
Egy 4561 felnőtt körében végzett felmérés szerint az alacsony folyadék- és rostbevitellel rendelkezőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő székrekedés.
Összefoglalva tehát elmondható, hogy a görögdinnye nemcsak egy ízletes, szomjoltó gyümölcs, de számos szempontból javíthatja testünk egészségét.
Nagyon magas víztartalma van, és olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a likopin, a citrullin, valamint az A- és C-vitamin.
Számos tanulmány megállapította, hogy ez a finom gyümölcs javíthatja a szív egészségét, csökkentheti az izomfájdalmat és csökkentheti a gyulladást is, azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy ezek a megállapítások 100%-os bizonyosságot nyerjenek.