Fogfájás ellen 10 otthoni kezelés

Mit tehetünk a fogfájás ellen?

Amennyiben fogfájás gyötri, fontos, hogy megtalálja a tünet gyökér okát. A beazonosítás után tudja a leghatásosabban kezelni a fájdalmat, duzzanatot vagy esetleg egyéb más tünetegyüttest, ami kapcsolatban van a fogfájással. Fontos, hogy mindenképp fogorvossal egyeztessen a kezelésekkel kapcsolatban, mielőtt bármilyen gyógymódot fontolóra vanna, vagy akár otthon is megtekintheti fogászati endoszkóp segítségével, hogy mi lehet a probléma forrása. Ezután több, otthon is elvégezhető kezelési mód közül választhatunk a fogfájás ellen. Gyakran például egyszerűen a fogkő okoz problémákat, amely ellen fogkő eltávolító készülékkel egyszerűen meg is tudunk szabadulni.

A sós vízzel történő öblögetés enyhíteni tud a fájdalmon, de amennyiben jelentősebb fájdalommal áll szemben szükség lehet egy fogorvosi vizsgálatra.

Ha a tünet több napon keresztül is jelen van mindenképpen keresse fel fogorvosát. Az általa tanácsolt kezelések tudják a legjobban megszüntetni a fájdalmat és megakadályozni a újbóli kialakulását a jövőben.

Mielőtt bármelyik módot is alkalmazná otthon a következők közül, konzultáljon a fogorvosával amennyiben Ön terhes, szoptatós kismama, vagy rendelkezik bármilyen krónikus betegséggel amire hatással lehetnek a gyógynövényes kezelések.

A következő otthoni gyógymódok használhatók fogfájásra.

fogfájás ellen
Mit tehetünk fogfájás ellen otthon?

1. Sós vizes öblögetés

Sok embernek a sós vízzel való öblögetés hatásos kezelés lehet a fogfájás ellen. A sós víznek természetes fertőtlenítő hatása van és meglazítja a fogak közé beszorult ételmaradékot és egyéb szennyeződéseket. A fogfájás sós vízzel történő kezelése emeltet csökkenti a gyulladást és gyógyítja a szájban lévő sebeket.

Használja ezt a módot úgy, hogy egy fél teáskanál sót keverjen fel egy pohár meleg vízben, majd öblítse ki a száját.

2. Hidrogén-peroxidos öblögetés

A hidrogén-peroxidos öblögetés segít a fájdalom csökkentésében és a kialakult íny gyulladásban. Emellett elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a lerakódott lepedéket és gyógyítja a vérző ínyt.

Fontos! Az oldat megfelelő hígítása érdekében keverjen annyi hidrogén-peroxid-ot vízbe, ami után az oldat százalékos arány 3% nem lesz. Majd használja szájvízként, de figyeljen rá oda, hogy semmi esetre se nyelje le!

3. Hideg borogatás

Fogfájás ellen használható a hideg vizes borogatás, amit minden más esetben is lehet alkalmazni fájdalom ellen. A hideg összehúzza az ereket ezzel csökkentve a lüktető, fájdalmas érzést. Emellett pedig csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

A megfelelő alkalmazáshoz tegyen jeget egy törölközőbe, majd helyezze az érintett területre nagyjából 20 percre. Ezt a folyamatot óránként megismételheti, amennyiben a fájdalom nem enyhül.

4. Borsmenta tea filter

A borsmenta tea filter remekül használható a fájdalom elnyomására és az érzékeny íny nyugtatására. (Forrás 1)

A megfelelő alkalmazáshoz főzzön le egy adag borsmenta teát. Vegye ki a filtert, hagyja hűlni, majd még langyosan helyezze fel a kezelni kívánt felületre.

A használt teafilter lehűtésére van egy másik alkalmazási módszer is. Tegye be a fagyasztóba pár percig, azután pedig alkalmazza a fogfájás ellen.

5. Fokhagyma fogfájás ellen

Több ezer éven keresztül a fokhagymát gyógyászatban előszeretettel alkalmazták. Nem csak, hogy elpusztítja a baktériumokat amik a lerakódást képezik a fog felületén, de fájdalomcsillapító hatása is van.

Használat során morzsolja össze a gerezdet, hogy paszta alapot kapjon és vigye fel a kezelni kívánt területre. Hozzáadhat egy pici sót is a további jótékony hatás elérésért. Alternatív használatként lassan a fokhagyma gerezdet el is lehet rágni.

6. Vanília kivonat

A vanília kivonat alkoholt tartalmaz, ami segít a fájdalom tompításában. Bizonyítottan antioxidánsként van számon tartva, mely tulajdonsága miatt hatékony gyógyító hatása van.

Aprítson fel kis mennyiségű kivonatot majd vigye fel a kezelni kívánt területre az ujjával vagy egy vattapamaccsal. Ezt a kezelést napjában több alkalommal is megteheti.

Egyéb természetes gyógymódok fogfájás ellen

A következő természetes gyógymódok könnyen alkalmazhatóak otthon, de az alapanyag beszerzéséről gondoskodni kell. Minden összetevő beszerezhető a helyi drogériákban és élelmiszerboltokban. Mivel az íngy a fogak és a száj igen érzékeny, fontos, hogy megbízható gyártóktól szerezzük ezeket be. Ezzel csökkenthetjük az irritáció potenciális veszélyét.

7. Szegfűszeg

A szegfűszeget előszeretettel alkalmazták a történelem során a fogfájás ellen. A benne található olaj bizonyítottan tompítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást. Eugenolt tartalmaz, ami egy természetes fertőtlenítő.

A kezelés során vigyen fel kis mennyiségű szegfűszeg olajat egy vattapamacsra és kenje be vele az érintett felületet. Az olajat hígítani lehet egyéb hordozókkal, úgymint olíva olajjal vagy vízzel. Ezt a kezelés napi szinten párszor alkalmazhatja.

Lehetőség van a szegfűszeg olajat vízzel lehet keverni, majd a kapott oldatot szájvízként használni.

8. Guava levelek

A Guava levelek gyulladássemlegesítő hatása segíthet gyógyítani a sebeket, antimikrobiális hatásuk ápolja szájat.

Használat során rágjon meg egy pár friss guava levelet, vagy adja forró vízhez és készítsen szájvizet az öblítéshez.

9. Búzafű

A búzafű számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, alkalmazása pedig belsőleg és külsőleg egyaránt lehetséges. Csökkenti a szájban kialakult gyulladás mértékét és megelőzi az elfertőződést. Magas klorofill tartalmának köszönhetően véd a baktériumokkal szemben.

Készítsen búzafű levet és használja szájvízként a jótékony hatás elérése érdekében.

10. Kakukkfű fogfájás ellen

A kakukkfűnek erős antibakteriális és antioxidáns hatása van, ami fogfájás ellen kiválóan alkalmazható.

Használatához vigyen fel egy pár csepp kakukkfű olajat és vizet egy vattapamacsra. A megfelelő hígítás után, használja a pamacsot a kezelni kívánt felületen a fájdalom enyhítése érdekében.

Készíthet szájvizet is belőle, csupán adjon egy pár cseppet egy kis pohár vízhez, majd a kapott oldattal öblögessen.

Keresse fel fogorvosát!

Ha a fogfájás krónikus, vagy egy súlyosabb betegség eredményeképpen jött létre, konzultáljon fogorvosával a megfelelő kezelés érdekében. A fogfájások bizonyos típusai orvosi felügyelet szükségességét vonják maguk után. Ha a fájdalom az egyezettet időpontig is elviselhetetlen, ibuprofen használatával enyhíteni tud rajta.

Amennyiben a következő tünetek valamelyikét tapasztalja magán, mindenképpen keresse fel fogorvosát:

  • Láz
  • Nehézkes nyelés és lélegzetvétel
  • Fájdalom ami több mint 1-2 napon át tart
  • Duzzanat
  • Fájdalom harapás közben
  • Rendellenes pirosodás az ínyen
  • Rossz íz a szájban, gennyesedés

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az a sclerosis multiplex? Mik a tünetei?

ked márc 3 , 2020
Mi az a sclerosis multiplex vagy más néven szklerózis multiplex? A sclerosis multiplex (MS) az agy és a gerincvelő (központi idegrendszer) potenciálisan fogyatékos betegsége. A sclerosis multiplexben az immunrendszer megtámadja a szervezet  saját védő hüvelyét más néven a mielint, amely […]
Mi az a sclerosis multiplex? Mik a tünetei?

Ez is érdekelheti