Étcsokoládé – Finom és egészséges!

Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a csokoládéfogyasztás nem tesz jót az egészségünknek. De valóban így van? Nem minden esetben. Az étcsokoládé szemben a tejcsokoládéval nagyon is egészséges, többek között rendkívül gazdag antioxidánsokban és akár védelmet biztosíthat a szívünknek is. Kis mennyiségben történő fogyasztása több szempontból is előnyös lehet szervezetünk számára.

Cikkünkben, most az étcsokoládé 6 elképesztő élettani hatása kerül bemutatásra, ami Téged is meggyőz rendszeres fogyasztásával kapcsolatban.

1. Gazdag tápanyagokban

A megfelelő mennyiségű étcsokoládé rendkívül tápláló és gazdag oldható rostokban és ásványi anyagokban. Egy 100 gramm tömegű 70-85% kakaó tartalmú étcsokoládé olyan tápanyagokat tartalmazhat, mint vas, magnézium, réz, mangán illetve kálium, foszfor, cink és szelén.

Továbbá az étcsokoládé zsírprofilja is igen kedvező egészségünkre nézve, gazdag sztearin és palmitin savakban. A sztearinsav többek között semlegesítheti a szervezetben megtalálható rossz koleszterint, míg a palmitinsav növelheti a jó koleszterinszintet.

Nem utolsó sorban az étcsokoládé a kávéhoz hasonló stimulánsokat is tartalmaz, azonban csak elenyésző mennyiségben, így nyugodtan elfogyasztható belőle 1-2 kocka akár lefekvés előtt is.

2. Tökéletes forrása az antioxidánsoknak

Az étcsokoládé tele van olyan antioxidáns vegyületekkel, mint például a polifenolok, flavanolok vagy katechinek. Ezek az antioxidánsok segíthetnek semlegesíteni a szervezetünkbe felgyülemlő szabad gyököket, amelyek többek között felelősek a felgyorsult öregedési folyamatokért és bizonyos krónikus, gyulladásos betegségkért.

Az étcsokoládé további érdekessége ezen a területen, hogy már több tanulmány is bebizonyította, hogy nagyobb polifenol és flavanol mennyiséggel rendelkezik, mint bármely más gyümölcs, például a szuper egészséges áfonya.

Röviden: ha szeretnéd Te is egészséged hosszútávon megőrizni, akkor mindenképpen javasolt az antioxidánsban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása, mint az étcsokoládé.

3. Javíthatja a véráramlást, csökkenti a vérnyomást

Az étcsokoládéban megtalálható flavanoidok serkentik a nitron-oxid termelést a testünkben. A nitrogén-oxid egyik funkciója, hogy jeleket küldjön az artériáknak az ellazuláshoz, ez az ellazulás pedig csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást, ami vérnyomáscsökkenéshez vezethet.

Már rendelkezésre álló tanulmányok több alkalommal bebizonyították, hogy a kakaó és az étcsokoládé javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást, azonban ezek a hatások általában enyhébb hatásúak voltak.

Egy másik vizsgálat továbbá azt találta, hogy ez a hatás nem jelentkezik azoknál az embereknél, akik már valamilyen kezelésben részesülnek magas vérnyomásuk miatt.

Az elmondottak alapján a jelenleg rendelkezésre álló kutatási eredmények igen vegyesek ezen a területen, így mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség a jövőben.

4. Támogatja a koleszterinszabályozást

Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása nem csak a vérnyomást befolyásolhatja pozitívan, de a koleszterinszintet is. Egy 2017-es tanulmány során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a flavanollal és likopinnel kiegészített étcsokoládé jelentősen csökkentheti az LDL vagyis a rossz koleszterinszintet.

Az LDL-koleszterin egyes formái azért veszélyesebbek, mert nagyobb valószínűséggel oxidálódnak, ami akkor történik, ha kapcsolatba kerülnek a már említett szabad gyökökkel. Az oxidációt követően az LDL részecskék is reakcióképessé válnak, ami végső soron akár a szöveteket is károsíthatja, például a szív artériáinak belsejét.

Étcsokoládé – Finom és egészséges!
1. kép – Az étcsokoládé fogyasztása még a koleszterin szabályozásban is segítségünkre lehet

Nem utolsó sorban az étcsokoládéban megtalálható flavanolok még az inzulinrezisztenciát is csökkenthetik, ami gyakori kockázati tényezője lehet bizonyos szívbetegségeknek és a cukorbetegségnek. Fontos megemlíteni, hogy az étcsokoládé cukrot is tartalmaz, ami pont az ellenkező hatást eredményezheti, ezért is fontos odafigyelni a megfelelő mennyiség és minőség fogyasztására.

5. Védelmet nyújthat a napfénnyel szemben

Az étcsokoládéban megtalálható bioaktív vegyületek még a bőrünk számára is nagyszerűek lehetnek. A flavanolok védelmet nyújthatnak a napsugárzás okozta károkkal szemben, javítják a bőr véráramlását és még a bőr hidratáltságát is fokozzák.

Ha tehát nyaralást tervezel és tudod hogy bőröd érzékeny a napsugarakra, úgy jó ötlet lehet erősítened egy kis étcsokoládé fogyasztással néhány héttel a pihenésed előtt. Fontos azonban megemlíteni, hogy az étcsokoládés természetesen nem váltja ki a különböző naptejek hatásait.

6. Javíthatja az agyműködést

Már rendelkezésre álló tanulmányok azt találták, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó fogyasztása javíthatja az agy vérellátását. Ez többek között megmagyarázza, hogy miért is serkenti az étcsokoládé a figyelmet, javítja a memóriát és a tanulási folyamatokat.

Sőt, egyes vizsgálatok már azt az állítást is megerősítették, hogy az étcsokoládé akár segíthet fenntartani a kognitív funkciókat enyhe kognitív károsodások esetében, illetve csökkentheti a demencia kialakulásának esélyeit.

Összegzés

Már több bizonyíték is rendelkezésre áll az étcsokoládé egészségünkre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatban. Többek között rendkívül gazdag tápanyagokban, támogathatja szívünk egészségét és még az agyműködést is serkentheti.

A felsorolt pozitív tulajdonságai ellenére mégsem ajánlott folyamatos, nagy mennyiségben történő fogyasztása, hiszen cukrot tartalmaz, így a legjobb megoldás a mértékletesség lehet. Heti pár alkalommal egy-két kocka elfogyasztása előnyös lehet, de több semmiképpen sem ajánlott.

Ne feledd: a jó étcsokoládé kakaótartalma legalább 70%-os vagy még ennél is több, így mindenképpen fordíts figyelmet a megfelelő minőség megtalálására vásárlásaid során.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mellékvese - Miért felelnek és milyen rendellenességei lehetnek?

szo márc 4 , 2023
A két mellékvese a vesék tetején helyezkedik el. Bár kis méretűek, a mellékvesék számos, hormonokkal kapcsolatos funkcióért felelősek a szervezetben. A mellékvesék az endokrin rendszer részei, ami hormonokat termelő mirigyek összefoglaló neve. Ennek eredményeképpen a mellékveséket érintő rendellenességek széles körben […]
mellékvese

Ez is érdekelheti