Bal kar fájdalom – vajon mi állhat a háttérben?

A bal kar fájdalom gyakran eredhet a kar sérüléséből, azonban vannak olyan esetek, amikor utalhat idegi vagy szívproblémákra is. Olvasson tovább és tudja meg, hogy mi állhat a bal kar fájdalom hátterében!

1. Szívroham

A vérrög vagy szívkoszorú ér repedés megállíthatja a szív véráramlását. Amikor ez megtörténik, az izmok gyorsan megsérülhetnek és elhalhatnak, a megfelelő kezelés nélkül a szívizom is pusztulásnak indulhat. A szívroham további tünetei az alábbiak lehetnek:

Néhány ember az említett tüneteket igen intenzíven élheti meg, másoknál a tünetek enyhébbek és jönnek-mennek.

2. Angina

Az angina a szívkoszorúér betegség tünete lehet, ami azt jelenti, hogy a szív izmai nem kapnak elegendő oxigénben gazdag vért.

Az angina tünetei hasonlóak lehetnek a szívrohaméhoz, de általában csak néhány percig tartanak. Az esetek többségében a tünetek erősödnek fizikai aktivitás közben és enyhülnek a pihenés alatt.

3. Nyáktömlő gyulladás (bursitis)

A nyáktömlőgyulladás gyulladás (bursitis) esetében a csont és ízületek mozgató részei között megtalálható folyadék begyullad, ami akár a bal kar fájdalom tünetét is okozhatja. Gyakran jelentkezik a vállban a rendszeres, egyhangú mozgások eredményeként alakulhat ki.

Bal kar fájdalom – vajon mi állhat a háttérben?
1. kép – A bal kar fájdalom mögött számtalan probléma meghúzódhat

A bursitis kockázata az életkor előre haladtával növekszik. A tünetek között megjelenhet a zsibbadó, bizsergő érzés, a váll beszűkült mozgástartománya illetve a fájdalom erősödhet, amikor az érintett karján fekszik.

4. Törött vagy repedt csontok

A fájdalom ellenére előfordulhatnak olyan esetek, amikor semmilyen további jele nincs annak, hogy a bal kar fájdalom törött vagy repedt csontból ered. Lehetséges további tünetek lehetnek a súlyosbodó fájdalom mozgást követően illetve a duzzanat, zsibbadás.

5. Porckorongsérv

A porckorongok a gerincoszlop csontjai közötti betétek, amik lengéscsillapító funkcióval rendelkeznek. Amennyiben ez a funkció megsérül a nyakban, úgy akár idegnyomódás is létrejöhet, ami a bal kar fájdalom tünetét is okozhatja.

A nyaki porckorongsérv esetében a fájdalom először a nyakban kezdődik, ami kisugározhat a vállba, karba. További tünetek lehetnek a zsibbadó, égető érzés az említett területeken és a fájdalom is fokozódhat bizonyos mozgások következében.

6. Nyaki idegbecsípődés

A nyaki idegbecsípődés esetén a nyaki szakasz egyik idege nyomás alá kerül és begyulladhat. A gyulladás következében hasonlóan tünetek jelentkezhetnek, mint a porckorongsérv esetében.

7. Rotátor köpeny sérülés

A váll rotátor köpeny sérülése általában erős, rendszeresen ismétlődő fizikai aktivitás következében jelentkezhet. Kifejezetten súlyzós edzést végzők és festők, építőiparban dolgozó emberek gyakori sérülése.

A rotátor köpeny sérülés esetében a váll mozgástartománya erősen korlátozódik és bizonyos mozgások erőteljes fájdalmakkal járhatnak. A fájdalom provokálható bizonyos kar tartásokkal, illetve ha az érintett a fájó vállú oldalára fekszik.

8. Rándulások és ficamok

A rándulás esetében az érintett testrész szalagjai megnyúlnak, az inak vagy az izom megcsavarodik vagy meghúzódik. Általában akkor fordul elő, ha az izmokat túlfeszítik például baleset következében.

A zúzódás, duzzanat és az érintett testrésze fájdalma és gyengesége gyakori tünetek.

9. Mellkaskimeneti szindróma

A mellkaskimeneti szindróma egy igen nehezen diagnosztizálható probléma, ami akár a bal kar fájdalom hátterében is állhat. A szindróma egy olyan állapot, amikor a kulcscsont alatti erek összenyomódnak trauma vagy sérülés következében. Megfelelő kezelés nélkül, akár tartós idegkárosodás is kialakulhat.

A mellkaskimeneti szindróma zsibbadó, bizsergő érzést okozhat és gyengeséget az érintett karnál.

Összegzés

A bal kar fájdalom hátterében számtalan egészségügyi probléma meghúzódhat. Minden esetben igyekezzen figyelni a tünetek megjelenésére, ez nagyon sokat segíthet orvosának az okok pontos forrásának megtalálásához.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vese dialízis - működése és menete

csü jún 24 , 2021
Mi az a vese dialízis? A vese egy páros szerv, mely bab formájú és közvetlenül a bordák alatt helyezkednek el, a gerinc két oldalán. A vesék feladata, hogy eltávolítsák a szervezet számára felesleges salakanyagot és folyadékot, valamint kiegyenlítsék a vérnyomást. […]
Vese dialízis - működése és menete

Ez is érdekelheti