Policisztás ovárium szindróma (PCOS): Tünetek, okok és kezelés

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan állapot, amely befolyásolja a nők hormonszintjét.

A PCOS-ben szenvedő nők a normálisnál nagyobb mennyiségben termelnek férfihormonokat. Ez a hormon az egyensúlyhiány miatt arra készteti a női testet, hogy kihagyja a menstruációt, és megnehezíti a teherbe esés folyamatát

A policisztás ovárium szindróma megnövekedett mennyiségű szőrnövekedést okoz a testen és az arcon, illetve kopaszodást is okoz. Valamint hozzájárulhat olyan hosszú távú egészségügyi problémákhoz, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek.

A fogamzásgátló tabletták és a cukorbetegség elleni gyógyszerek (amelyek leküzdik az inzulinrezisztenciát, ami egy policisztás ovárium szindróma tünet) segíthetnek a hormon egyensúlyhiányának helyreállításában és a tünetek javításában.

Jelen írás bővebben kifejti a policisztás ovárium szindróma lehetséges okait és a női testre gyakorolt hatásait.

Mi az a policisztás ovárium szindróma?

A PCOS egy a hormonokkal kapcsolatos probléma okozója, amely a nőket terhesség alatt (15–44 éves korukban) érinti. Ebben a korosztályban a nők 2,2 és 26,7 százaléka között van jelen a PCOS.

Sok nőnek van PCOS-ja, de nem mindig van róla tudomása. Egy tanulmány szerint a PCOS-ben szenvedő nők akár 70 százalékát nem is diagnosztizálták.

A policisztás ovárium szindróma befolyásolja a nő petefészkeit, az ösztrogént és progeszteront termelő reproduktív szerveket – a menstruációs ciklust szabályozó hormonokat. A petefészkek kis mennyiségű hímhormont is termelnek, az úgynevezett androgéneket.

A petefészkek felszabadítják a petesejteket annak érdekében, hogy azok megtermékenyüljenek emberi hímivarsejtekkel. A petesejtek havi szintű felszabadulását ovulációnak nevezzük.

policisztás ovárium szindróma
A policisztás ovárium szindróma a nőket 15-44 közötti terhességi szakaszban érinti

Az agyalapi mirigyben termelődő follikulus-stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) ellenőrzi az ovulációt.

Az FSH stimulálja a petefészket egy tüsző előállítására, majd az LH elindítja a petefészket egy érett petesejt felszabadítására.

A PCOS egy „szindróma”, vagy a tünetek egy csoportja, amely befolyásolja a petefészkeket és az ovulációt. Három fő jellemzője van, ami megfigyelhető azoknál, akik ezzel a szindrómával rendelkeznek:

 • ciszták a petefészkekben
 • a férfihormonok magas szintje
 • szabálytalan vagy kihagyott időszakok

A policisztás ovárium szindróma során sok, folyadékkal töltött zsák nő a petefészekben. A „policisztás” szó jelentése: „sok ciszta”.

Ezek a zsákocskák valójában tüszők, amelyek mindegyike éretlen petesejtet tartalmaz. A petesejtek soha nem érnek meg annyira, hogy kiváltsák az ovulációt.

Az ovuláció hiánya megváltoztatja az ösztrogén, a progeszteron, az FSH és az LH szintjét. A progeszteron szintje alacsonyabb a szokásosnál, míg az androgén szintje magasabb.

Az extra férfi hormonok megzavarják a menstruációs ciklust, ezért a PCOS-ben szenvedő nők kevesebb periódust kapnak, mint máskor.

A Policisztás ovárium szindróma nem egy újkori jelenség. Antonio Vallisneri olasz orvos először 1721-ben írta le a tüneteit (3).

ÖSSZEFOGLALÓ

A policisztás petefészek-szindróma (PCOS) a nők csaknem 27 százalékát érinti gyermekvállalási éve alatt. Ez magában foglalja a petefészkek cisztáit, a magas férfihormonszintet és a szabálytalan periódusokat.

Policisztás ovárium szindróma – Mi okozza?

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a policisztás ovárium szindróma kialakulását. Úgy vélik, hogy a magas férfihormonszint megakadályozza a petefészkek hormontermelését és a normális petesejtetek kialakulását.

A gének, az inzulinrezisztencia és a gyulladás mind összefüggenek a túlzott androgéntermeléssel.

Gének

Tanulmányok azt mutatják, hogy a policisztás ovárium szindróma jelen van családon belül.

Valószínű, hogy nem csak egy, hanem több gén is hozzájárul az állapot kialakulásához (6).

Inzulinrezisztencia

A PCOS-ben szenvedő nők akár 70 százaléka inzulinrezisztens, ami azt jelenti, hogy sejtjeik nem tudják megfelelően használni az inzulint.

Az inzulin egy olyan hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel, hogy segítse a testet az élelmiszerekből származó cukor energiává való felhasználására.

Amikor a sejtek nem tudják megfelelően használni az inzulint, nő a szervezet inzulinigénye. A hasnyálmirigy több inzulint termel a kompenzáció érdekében. Az extra inzulin arra készteti a petefészkeket, hogy több férfihormont termeljenek.

Az elhízás az inzulinrezisztencia egyik fő oka. Az mind a két állapot egyaránt növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Gyulladás

A PCOS-ben szenvedő nők testében gyakran fokozott a gyulladás. A túlsúly a gyulladáshoz is hozzájárulhat. Tanulmányok a felesleges gyulladást a magasabb androgénszinttel kapcsolják össze.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a PCOS-t. Úgy vélik, hogy olyan tényezők okozzák, mint a genetika, az inzulinrezisztencia és a gyulladás magasabb szintű jelenléte a testben.

A policisztás ovárium szindróma gyakori tünetei

Néhány nő az első menstruáció idején kezdi látni a tüneteket. Mások csak akkor fedezik fel, hogy PCOS-re utaló jelek vannak jelen, miután többletsúlyt szednek fel, vagy gondjaik voltak a teherbe eséssel.

A policisztás ovárium szindróma leggyakoribb tünetei a következők:

 • Szabálytalan menstruációs időszakok. Az ovuláció hiánya megakadályozza a méhnyálkahártya minden hónapban történő leválását. Néhány PCOS-ben szenvedő nő évente nyolcnál kevesebb alkalommal menstruál. Egyes esetekben pedig egyáltalán nem fordul elő a ciklikus folyamat.
 • Erős vérzés. A méhnyálkahártya hosszabb ideig épül fel, ezért az ciklusok során sokkal erősebb vérzés tapasztalható.
 • Szőrnövekedés. Az ilyen betegségben szenvedő nők több mint 70 százaléka szőrt növeszt az arcán és a testén – beleértve a hátát, a hasat és a mellkast is. A túlzott szőrnövekedést hirsutizmusnak nevezzük.
 • Pattanás. A férfihormonok zsírosabbá tehetik a bőrt, mint általában, és pattanások megjelenését okozhatják olyan területeken, mint az arc, a mellkas és a hát felső része.
 • Súlygyarapodás. A PCOS-ben szenvedő nők 80 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
 • Férfi kopaszság. A fejbőrön található haj elvékonyodik és kihullhat.
 • A bőr sötétedése. Sötét bőrfoltok képződhetnek olyan testráncokban, mint a nyakon, az ágyékban és a mell alatt.
 • Fejfájás. A hormonváltozások egyes nőknél fejfájást válthatnak ki.

ÖSSZEFOGLALÓ

A policisztás ovárium szindróma megzavarhatja a menstruációs ciklust, kevesebb mennyiségű periódushoz vezethet évente. A pattanások, a szőr növekedése, a súlygyarapodás és a sötét bőrfoltok az állapot további tünetei.

Hogyan befolyásolja a policisztás ovárium szindróma a testet?

A normálnál magasabb androgénszint befolyásolhatja termékenységét és egészségi állapotot.

Meddőség

A teherbe eséshez szükség van peteérésre. Azok a nők, akiknél nem fordul elő rendszeresen ovuláció, nem termelnek annyi petesejtet, hogy azokat képesek legyenek megtermékenyíteni. A policisztás ovárium szindróma a meddőség egyik fő oka a nők körében.

Metabolikus szindróma

A PCOS-ben szenvedő nők akár 80 százaléka is lehet elhízott vagy túlsúlyos. Az elhízás és a policisztás ovárium szindróma egyaránt növeli a következő tünetek kialakulásának a kockázatát:

 • magas vércukorszint
 • magas vérnyomás
 • alacsony HDL „jó” koleszterinszint
 • magas LDL „rossz” koleszterinszint

Ezeket a tényezőket együttesen metabolikus szindrómának nevezzük, és az alábbi betegségeknek növelik a kockázatát:

 • szívbetegség
 • cukorbetegség
 • stroke

Alvási apnoe

Ez az állapot olyan légzési szüneteket okoz alvás során, melyek megszakítják az alvást, ezzel rontva az alvás minőségét.

Az alvási apnoe gyakrabban van jelen a túlsúlyos nőknél – különösen, ha PCOS-szal is rendelkeznek. Az alvási apnoe kockázata 5-10-szer nagyobb azoknál a nőknél, akik elhízottak és policisztás ovárium szindrómban szenvednek, mint azoknál akiknél nincs jelen a szindróma.

Endometrium rák

Az ovuláció során a méh belső fala leválik. Ha nem történik ovuláció minden hónapban, akkor ez fel tud halmozódni.

A megvastagodott méhnyálkahártya növelheti az endometrium rák kialakulásának kockázatát.

Depresszió

A hormonális változások és az olyan tünetek, mint a nem kívánt szőrnövekedés, negatívan befolyásolhatják az érzelmeket. Sok PCOS-ben szenvedő ember depressziót és folyamatos szorongást tapasztal amikor a tüneteiről beszél.

ÖSSZEFOGLALÓ

A hormon egyensúlyhiánya sok szempontból befolyásolhatja a nők egészségét. A policisztás ovárium szindróma növelheti a meddőség, a metabolikus szindróma, az alvási apnoe, az endometrium rák és a depresszió kockázatát.

Hogyan diagnosztizálják a PCOS-t?

Az orvosok általában olyan nőknél diagnosztizálják a PCOS-t, akiknél a három következő tünet közül, legalább kettő jelen van:

 • magas androgénszint
 • szabálytalan menstruációs ciklusok
 • ciszták a petefészkekben

Az orvosnak azt is meg kell kérdeznie, hogy voltak-e olyan tünetek, mint túlzott pattanások megjelenése, szőr növekedés az arcon vagy jelentős súlygyarapodás.

A kismedence vizsgálata során a petefészkekkel vagy a reproduktív traktus más részeivel kapcsolatos problémákat keresik. E vizsgálat során az orvos tapintással ellenőrzi a petefészkek vagy a méh esetleges növekedését a hüvelyen keresztül.

A vérvizsgálatok visszajelezhetik a normálisnál magasabb férfihormonszintet.

Lehet, hogy vérvizsgálatok elvégzésére is szükség lesz. A tesztek során a koleszterin-, inzulin- és trigliceridszint ellenőrzése fog megtörténni, mellyel olyan kapcsolódó betegségeket tudnak kiszűrni, mint például a szívbetegségek s cukorbetegség.

Ultrahangos vizsgálattal megkeresik a kóros tüszőket és egyéb olyan problémákat, melyek a petefészkekkel és a méhével lehetnek kapcsolatba.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az orvosok akkor diagnosztizálják a PCOS-t, ha a nőknek a három fő tünet közül legalább kettő van – magas androgénszint, szabálytalan periódusok és ciszták a petefészkekben. Kismedencei vizsgálat, vérvizsgálatok és ultrahang képes igazolni a diagnózist.

Terhesség és policisztás ovárium szindróma

A policisztás ovárium szindróma megszakítja a normális menstruációs ciklust, és megnehezíti a teherbe esést. A PCOS-ben szenvedő nők 70-80 százaléka termékenységi problémákkal küzd.

Ez az állapot növelheti a terhességi szövődmények kockázatát is.

A PCOS-ben szenvedő nők esetében kétszer nagyobb a köraszülés valószínűségé, mint azoknál a nőknél, akiknél nincs jelen ez az állapot. Ezenkívül nagyobb a vetélés, a magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kockázata is.

A PCOS-ben szenvedő nők azonban teherbe eshetnek az ovulációt javító termékenységi kezelésekkel. A fogyás és a vércukorszint csökkentése javíthatja az egészséges terhesség esélyeit.

ÖSSZEFOGLALÓ

A policisztás ovárium szindróma megnehezítheti a teherbe esést, és növelheti a terhességi szövődmények és a vetélés kockázatát. A fogyás és más kezelések javíthatják az egészséges terhesség esélyeit.

Diéta és életmódra a policisztás ovárium szindróma kezelésére

A policisztás ovárium szindróma kezelése általában életmódbeli változásokkal kezdődik, mint a fogyás, az étrend átalakítása és a testmozgás.

A testtömeg mindössze 5-10 százalékának elvesztése elősegítheti a menstruációs ciklus szabályos lefolyását és javíthatja a policisztás ovárium szindróma tüneteit. A súlycsökkenés továbbá:

 • javítja a koleszterinszintet
 • alacsonyabb inzulinszintet eredményez
 • csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát

Bármely diéta, amely segít a fogyásban, segíthet az állapoton is. Egyes étrendeknek azonban további előnyei lehetnek másokkal szemben.

A policisztás ovárium szindróma étrendjét összehasonlító vizsgálatok azt találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend mind a fogyás, mind az inzulinszint csökkentése szempontjából hatékony.

Az alacsony glikémiás indexű (alacsony GI) étrend, amely a legtöbb szénhidrátot gyümölcsökből, zöldségekből és teljes kiőrlésű gabonákból nyeri, segít jobban szabályozni a menstruációs ciklust, mint egy rendszeres fogyókúrás étrend.

Néhány tanulmány megállapította, hogy heti 3 alkalommal történő, 30 perces, közepes intenzitású testmozgás segít PCOS-ben szenvedő nők fogyásában. A testmozgással történő fogyás szintén javítja az ovulációt és az inzulinszintet.

A testmozgás még előnyösebb, ha egészséges étrenddel kombinálják. A diéta és a testmozgás jobban segít a cél elérésében, mint bármelyik beavatkozás önmagában, és csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Van néhány bizonyíték arra, hogy az akupunktúra segíthet a policisztás ovárium szindróma javításában, de további kutatásokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÓ

A policisztás ovárium szindróma kezelése életmódbeli változásokkal kezdődik, mint például az étrend és a testmozgás. Ha a fogyás során csupán 5-10 százalékát adja le, az már javíthat a tüneteken.

Gyakori orvosi kezelések policisztás ovárium szindróma esetén

A fogamzásgátló tabletták és más gyógyszerek segíthetnek a menstruációs ciklus szabályozásában és a policisztás ovárium szindróma tünetek, például a haj növekedésének és a pattanások kezelésében.

Fogamzásgátló

A progesztin napi bevétele:

 • segít helyreállítani a normális hormonegyensúlyt
 • szabályozza az ovulációt
 • enyhíti a tüneteket, például a szőr felesleges növekedését
 • véd az endometrium rák ellen

Ezek a hormonok pirulában, tapaszban vagy hüvelygyűrűben találhatóak meg.

Metformin

A metformin egy 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer. Az inzulinszint javításával kezeli a PCOS-t is.

Egy tanulmány megállapította, hogy a metformin szedése az étrend és a testmozgás megváltoztatása közben javítja a fogyási folyamatot, csökkenti a vércukorszintet és jobban helyreállítja a normális menstruációs ciklust, mint egyedül a diéta és a testmozgás.

Klomifén

A klomifén egy termékenységi gyógyszer, amely elősegítheti a PCOS-ben szenvedő nők teherbe esését.

Fontos megjegyezni, hogy a családtervezés során ne feledje, hogy a klomifen növeli az ikrek és más többszülések esélyét.

Szőreltávolító gyógyszerek

Néhány kezelés segíthet megszabadulni a nem kívánt szőrtől, vagy megakadályozhatja annak további növekedését.

Az eflornitin krém vényköteles gyógyszer, amely lassítja a haj növekedését. A lézeres szőrtelenítés és az elektrolízis eltünteti a nem kívánt szőrt az arcon és a testen.

Sebészet

A műtét lehet egy lehetőség a termékenység javítására, ha más kezelések nem működnek. A petefészek megfúrás olyan eljárás, amely apró lyukakat hoz létre a petefészekben lézerrel vagy vékony fűtött tűvel a normális peteérés helyreállítása érdekében.

ÖSSZEFOGLALÓ

A fogamzásgátló tabletták és a metformin cukorbetegség-gyógyszer segíthetnek a normális menstruációs ciklus visszaállításában. A klomifen és a műtét javítja a termékenységet a PCOS-ben szenvedő nőknél. A szőrtelenítő gyógyszerek segíthetnek a nőknek a nem kívánt szőr eltávolításában.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Keresse fel orvosát, ha:

 • a ciklusok kimaradnak, és nem terhes
 • policisztás ovárium szindróma tünetei vannak, például szőrnövekedés az arcon és a testen
 • több mint 12 hónapja próbál teherbe esni, de nem járt sikerrel
 • cukorbetegség tünetei vannak, például túlzott szomjúság vagy éhség, homályos látás vagy megmagyarázhatatlan fogyás

Ha a menstruáció már rendszertelen vagy hiányzik, és teherbe akarunk esni, ne várjunk 12 hónapot, hogy felkeressük az erre specializálódott szakembert.

Ne feledjük továbbá, hogy ha nem szeretnénk teherbe esni, akkor a szabálytalan vagy hiányzó időszakok önmagukban nem jelentenek fogamzásgátlást.

Még ilyen körülmények között is van esély a teherbe esésre. A legjobb, ha ebben az esetben a fogamzásgátlást használja, még akkor is, ha PCOS-ja van.

Ha policisztás ovárium szindróma jelenléte áll fenn, tervezzen rendszeres látogatásokat az elsődleges orvosával. Rendszeres vizsgálatokra lesz szüksége a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más lehetséges szövődmények ellenőrzésére.

ÖSSZEFOGLALÓ

Keresse fel orvosát, ha azt tapasztalja, hogy kihagyott periódusai, vagy egyéb policisztás ovárium szindróma tünetei vannak, például szőr növekedés az arcon vagy a testen. Akkor is keressen fel egy orvost, ha 12 hónapja vagy annál hosszabb ideje próbál sikertelenül teherbe esni.

Policisztás ovárium szindróma – Röviden

A policisztás ovárium szindróma megzavarhatja a nő menstruációs ciklusait, és megnehezítheti a teherbeesést. A magas férfihormonszint olyan nem kívánt tünetekhez is vezet, mint a nem kívánatos szőrnövekedés az arcon és a testen.

Az életmódbeli beavatkozások az első kezelések, amelyeket az orvosok javasolnak a policisztás ovárium szindróma esetén, és ezek gyakran jól működnek.

A súlycsökkenés képes kezelni a policisztás ovárium szindróma tüneteit és javíthatja a teherbeesés esélyét. A diéta és az aerob testmozgás a fogyás két hatékony módja.

A gyógyszeres kezelés akkor lehetséges, ha az életmódváltás nem működik. A fogamzásgátló tabletták és a metformin egyaránt helyreállíthatják a normálisabb menstruációs ciklust, és enyhíthetik a policisztás ovárium szindróma tüneteit.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pajzsmirigy túlműködés tünetei (hipertireózis) - Mi is ez pontosan?

ked máj 25 , 2021
Mi az a pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis)? A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, amely a nyak elején található. Tetraiodotironint (T4) és trijódtironinot (T3) homonokat termel, amik szabályozzák a szervezet sejtjeinek energiafelhasználását és az anyagcserét is. A pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) akkor […]
Pajzsmirigy túlműködés tünetei (hipertireózis), diagnózisa és kezelése

Ez is érdekelheti