Szilva és aszalt szilva – 7 pozitív hatás az egészségre

A szilva rendkívül tápláló, és fogyasztásának számos pozitív hatása van az egészségre.

Számos vitamint és ásványi anyagot, valamint rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni számos krónikus betegség kockázatát.

A szilvát frissen vagy aszaltan is fogyaszthatja. Az aszalt szilva számos egészségügyi állapoton javít, többek között a székrekedésen és a csontritkuláson.

1. Sok tápanyagot tartalmaznak

A szilva és az aszalt szilva lenyűgözően magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Több mint 15 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a rostok és antioxidánsok mellett.

Szilva

A szilva viszonylag alacsony kalóriatartalmú, de meglehetősen sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Egy átlagos méretű gyümölcs a következő tápanyagokat tartalmazza:

 • Kalóriák: 30
 • Szénhidrát: 8 gramm
 • Rost: 1 gramm
 • Cukor: 7 gramm
 • A-vitamin: a napi bevitel 5%-a
 • C-vitamin: NB 10%-a
 • K-vitamin: NB 5%-a
 • Kálium: NB 3%-a
 • Réz: NB 2%-a
 • Mangán: NB 2%-a

Ezenkívül egy szilva kis mennyiségű B-vitamint, foszfort és magnéziumot is tartalmaz.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva súlyra számítva több kalóriát tartalmaz, mint a nyers változata. Egy 28 grammnyi adag aszalt gyümölcs a következőket tartalmazza:

 • Kalóriák: 67
 • Szénhidrát: 18 gramm
 • Rost: 2 gramm
 • Cukor: 11 gramm
 • A-vitamin: NB 4%-a
 • K-vitamin: NB 21%-a
 • B2-vitamin: NB 3%-a
 • B3-vitamin: NB 3%-a
 • B6-vitamin: NB 3%-a
 • Kálium: NB 6%-a
 • Réz: NB 4%-a
 • Mangán: NB 4%-a
 • Magnézium: NB 3%-a
 • Foszfor: NB 2%-a

Összességében az egy adag nyers és aszalt gyümölcs vitamin- és ásványianyag-tartalma némileg eltér egymástól. Az aszalt változat több K-vitamint tartalmaz, mint a nyers gyümölcs és valamivel magasabb a B-vitaminok és ásványi anyagok tartalma.

Ezenkívül az aszalt szilva kalória-, rost- és szénhidráttartalma magasabb, mint a friss szilváé.

2. Az aszalt szilva és a szilvalé enyhítheti a székrekedést

Az aszalt szilva és a szilvalé jól ismertek arról, hogy enyhítik a székrekedést.

Ez részben az aszalt szilvában lévő magas rosttartalomnak köszönhető. Egy aszalt szilva 1 gramm rostot tartalmaz.

Az aszalt szilvában lévő rostok többnyire oldhatatlanok, ami azt jelenti, hogy nem keverednek a vízzel.

Szerepet játszik a székrekedés megelőzésében, mivel növeli a széklet tömegét, és felgyorsíthatja az emésztőrendszeren keresztül történő hulladékmozgás sebességét.

Ezenkívül az aszalt szilva és a szilvalé szorbitot tartalmaz, amely egy természetes hashajtó hatású cukoralkohol.

A gyümölcs aszalt változatának fogyasztása bizonyítottan hatékonyabb a székrekedés kezelésében, mint sok más típusú hashajtó, például a psyllium, amely egy olyan rosttípus, amelyet gyakran használnak a székrekedés enyhítésére.

Egy vizsgálatban azok, akik három héten keresztül naponta 50 gramm aszalt szilvát fogyasztottak, jobb széklet állagról és gyakoriságról számoltak be, mint a psylliumot fogyasztó csoport.

Fontos szem előtt tartani, hogy a túl sok aszalt szilva egyszerre történő fogyasztása nemkívánatos hatásokhoz, például hasmenéshez vezethet. Ennek megelőzése érdekében a legjobb, ha napi 45-90 gramm adagnál maradunk.

Ha aszalt szilvalevet használ, győződjön meg róla, hogy az 100%-os gyümölcslé, hozzáadott cukor nélkül. Ezenkívül korlátozza az adagok méretét napi maximum 2,5 dl-re.

3. Gazdag antioxidánsokban

A szilva és az aszalt szilva gazdag antioxidánsokban, amelyek segítik a gyulladás csökkentését és a sejtek védelmét a szabad gyökök okozta károsodástól.

Különösen magas a polifenol antioxidánsok tartalma, amelyek pozitív hatással vannak a csontok egészségére, és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szilva több mint kétszer annyi polifenol antioxidánst tartalmaz, mint más népszerű gyümölcsök, például a nektarin és az őszibarack.

Számos laboratóriumi és állatkísérlet megállapította, hogy a szilvában és aszalt szilvában található polifenolok erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, valamint képesek megakadályozni a sejtek károsodását, ami gyakran betegségekhez vezet.

Egy ilyen vizsgálatban az aszalt szilvában található polifenolok jelentősen csökkentették az ízületi és tüdőbetegségekkel kapcsolatos gyulladásos markereket.

Úgy tűnik, hogy a szilvában és az aszalt szilvában található legaktívabb antioxidánsok az antociánok, a polifenolok egy speciális típusa. Erőteljes egészségügyi hatásuk lehet, többek között csökkenthetik a szívbetegségek és a rák kockázatát.

Bár mindezek az eredmények ígéretesek, további humán vizsgálatokra van szükség.

4. Segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet

Ez a gyümölcs olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

Annak ellenére, hogy meglehetősen magas a szénhidráttartalmuk, úgy tűnik, hogy nem okoz jelentős vércukorszint-emelkedést az elfogyasztásuk után.

Ezt annak tulajdonítják, hogy képesek növelni az adiponektin szintjét, amely hormon szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.

Ezenkívül a szilvában található rostok részben felelősek lehetnek a vércukorszintre gyakorolt hatásukért. A rostok lelassítják a szervezet szénhidrátfelszívódásának sebességét étkezés után, így a vércukorszint fokozatosan emelkedik, ahelyett, hogy megugrana.

Mi több, az olyan gyümölcsök, mint a szilva és az aszalt szilva fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.

Azonban ügyeljünk arra, hogy az adagok méretét kordában tartsuk, mivel az aszalt szilva magas kalóriatartalmú, és könnyen túlzásba eshetünk vele. Az ésszerű adagméret 45-90 g között van.

szilva
A szilvának igen magas antioxidáns tartalma van

5. Elősegítheti a csontok egészségét

Az aszalt szilva jótékonyan hathat a csontok egészségének javítására.

Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a szilvafogyasztást a gyengítő csontbetegségek, például az alacsony csontsűrűséggel jellemezhető csontritkulás kockázatának csökkenésével.

Az aszalt szilváról nemcsak az derült ki, hogy megelőzi a csontvesztést, hanem az is, hogy képes visszafordítani azt.

Még mindig nem világos, hogy miért van ilyen pozitív hatással a csontok egészségére. Vélhetően azonban antioxidáns-tartalma és gyulladáscsökkentő képessége játszik ebben szerepet.

Emellett a kutatások szerint az aszalt szilva fogyasztása növelheti bizonyos hormonok szintjét, amelyek részt vesznek a csontképződésben.

Számos csontvédő hatású vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, köztük K-vitamint, foszfort, magnéziumot és káliumot.

Bár mindezek az eredmények pozitívak, az aszalt szilvával és a csontok egészségével kapcsolatos bizonyítékok többsége állatkísérletekből és laboratóriumi vizsgálatokból származó eredményeken alapul.

Az aszalt szilva fogyasztásával és a csontok egészségével kapcsolatban végzett minimális mennyiségű humán kutatás azonban ígéretes eredményeket hozott. Más gyümölcsökkel összehasonlítva az aszalt szilva tűnik a leghatékonyabbnak a csontvesztés megelőzésében és visszafordításában.

6. Jótékony hatással lehet a szív egészségére

A szilva és az aszalt szilva rendszeres fogyasztása védő hatással lehet a szív egészségére.

Vizsgálták, hogy képesek-e csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, amelyek a szívbetegségek fő kockázati tényezői.

Egy vizsgálatban olyan alanyokat, akik szilvalevet ittak, és nyolc héten keresztül minden reggel három vagy hat szilvát ettek, összehasonlítottak egy olyan csoporttal, akik csak egy pohár vizet ittak éhgyomorra.

Az aszalt szilvát és aszalt szilvalevet fogyasztók vérnyomás-, összkoleszterin- és „rossz” LDL-koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a vizet ivó csoporté.

Egy másik tanulmány szerint a magas koleszterinszinttel diagnosztizált férfiak LDL-koleszterinszintje csökkent, miután nyolc héten keresztül napi 12 szilvát fogyasztottak.

Több állatkísérlet is hasonló eredményeket hozott.

Általánosságban elmondható, hogy az aszalt szilvaporral és szilvalével etetett egerek koleszterinszintje alacsonyabbnak és a „jó” HDL-koleszterinszint emelkedett. Ezek az eredmények azonban nem általánosíthatók az emberekre.

A szilva és az aszalt szilva pozitív hatása a szívbetegségek kockázati tényezőire valószínűleg magas rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmuknak köszönhető.

Bár e vizsgálatok eredményei ígéretesek, ne feledjük, hogy több humán kutatásra van szükség a szívvédő hatás alátámasztásához.

7. Könnyen hozzáadható az étrendhez

A szilva és az aszalt szilva könnyen beilleszthető az étrendbe.

Fogyaszthatja őket önmagukban, de hozzáadhatja turmixokhoz, beleteheti salátákba is.

Az aszalt szilvát levesként is fogyaszthatja vagy akár párolás után köretként is tálalható húsokhoz.

Összefoglalás

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon tápláló gyümölcsről van szó. Mind a szilva, mind az aszalt szilva kiváló vitamin-, ásványi anyag-, rost- és antioxidánsforrás.

Emellett számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek csökkenthetik az olyan krónikus betegségek, mint például a csontritkulás, a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.

Ráadásul ízletesek, és kevés előkészületet igényelnek, így könnyen beilleszthetők az étrendbe.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A lazac fogyasztásának 14 pozitív hatása

vas jan 8 , 2023
A lazac az egyik legtáplálóbb élelmiszer a bolygón. Ez a népszerű zsíros hal nemcsak tele van tápanyagokkal, hanem számos betegség bizonyos kockázati tényezőit is csökkentheti. Ráadásul ízletes, sokoldalú és széles körben elérhető. A lazac tápanyagtartalma A lazac tápértéke a fajták […]
lazac

Ez is érdekelheti