Ülőideg gyulladás – Minden, amit tudnia kell róla!

Az ülőideg gyulladás, vagy más néven isiász, az ülőideg útján sugárzik, amely a hát alsó részéről a csípőn és a fenéken keresztül, valamint mindkét lábon lefelé ágazik. Ez a fajta gyulladás a legtöbb esetben csak a test egyik oldalát érinti.

Leggyakrabban akkor fordulhat elő, amikor a porckorongsérv, a csont sarkantyúja a gerincen vagy a gerinc szűkülete összenyomja az ideg egy részét. A jelenség gyulladást, fájdalmat és gyakran zsibbadást is okozhat az érintett lábban.

Az erős fájdalom sokszor megtévesztő, hiszen a legtöbb esetben csupán néhány héten belül műtéti kezelés nélkül a fájdalom megszűnhet. Azok a súlyos ülőideg gyulladásban szenvedő betegek, akiknél előfordul lábgyengeség, emésztési zavar vagy hólyagprobléma, nagy valószínűséggel műtéti úton történő kezelésre jegyezhetők elő.

Az ülőideg gyulladás tünetei

Az isiász legjellemzőbb tünete az alsó (ágyéki) gerinctől a fenékig és a lábfej hátsó részén sugárzó fájdalom. Az idegpálya mentén szinte bárhol tapasztalható a kellemetlen érzet, de a legvalószínűbb helyek közé tartozik a hát alsó részétől a fenékig, valamint a comb és a vádli hátsó részei.

1. kép – Az ülőideg gyulladás (isiász) kialakulása mögött több tényező is állhat.

A fájdalom intenzitása változó: az enyhe fájástól az éles, égő érzésig vagy gyötrelmes fájdalomig is terjedhet. Sokan áramütésszerű fájdalomról számolnak be. A fájdalom rosszabbodhat, ha az érintett köhög vagy tüsszent, ezenkívül a huzamosabb ideig történő ülés is súlyosbíthatja a tüneteket.

Néhány esetben az érintett láb zsibbadása, bizsergése vagy izomgyengesége is előfordulhat.

Kialakulásának oka

Ha az ülőideg becsípődik, isiászról beszélhetünk. Sok esetben a gerinc sérvkorongja vagy a csigolya csontjának túlnövekedése miatt alakulhat ki a jelenség. Ritka esetben viszont az ideget akár daganat is összenyomhatja, vagy olyan betegség károsíthatja, mint a cukorbetegség.

Az ülőideg gyulladás kockázati tényezői a következők lehetnek:

 • Kor: A betegség egyik leggyakoribb ok lehet a gerinc életkorral kapcsolatos változásai, mint például a porckorongsérv és a csont sarkantyú.
 • Elhízottság: Ha nő a nyomás a gerincen, természetesen megnőhet a kockázata annak is, hogy kiváltsuk a túlsúllyal az isiászt.
 • Foglalkozás: Ha munkájából adódóan nehéz, fizikai munkát kell végeznie, megnövekedhet az esély arra, hogy kialakul az ülőideg gyulladás.
 • Hosszan tartó ülés: Az ülőmunkát végzők körében is nagy valószínűséggel alakulhat ki a betegség.
 • Cukorbetegség: Növeli az idegkárosodás kockázatát.

Az ülőideg gyulladás megelőzése

Az állapot megelőzése nem minden esetben lehetséges, ám fontos azt is megjegyezni, hogy a gyulladás többször is megismétlődhet. Habár az alábbi tényezők segítségre lehetnek a hát védelmében, mégsem jelent 100%-os megelőzést:

 • Rendszeres testmozgás: A törzsizomra összpontosított edzések (a has és a hát alsó részének izmaira) elengedhetetlenek a helyes testtartáshoz és az összehangoláshoz. Orvosa segítségével akár személyre szabott edzési tervet is készíthet.
 • Ülő pozícióban ügyeljen a helyes testtartásra: A megfelelő, ergonomikusan kialakított székek ebben az esetben hatalmas segítséget jelenthetnek. Egy párna vagy egy tekercselt törülköző segítségével a hát normál görbéje megőrizhető. Tartsa vízszintesen a térdét és a csípőjét ülő helyzetben.
 • Összehangolt mozgás: Ha nehéz tárgyat kell emelnie, hagyja, hogy az alsó végtagjai végezzék a fő munkát. Ilyenkor tartsa egyenesen a hátát, és csak a térdet hajlítsa be. Tartsa a terhet a testhez közel. Kerülje az emelést és a fordulást egyidejűleg.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az enyhe ülőideg gyulladás általában kis idő elteltével elmúlik. Viszont ha az otthoni megoldások nem orvosolják a problémát, vagy ha a fájdalom egy hétnél tovább tart és fokozatosan rosszabbodik, mindenképp keresse fel orvosát!

Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, amennyiben:

 • Hirtelen, erős fájdalom jelentkezik a hát alsó részén vagy a lábban, valamint ha zsibbadással vagy izomgyengeséggel is párosul.
 • A fájdalom következtében baleset éri.
 • Emésztési vagy a hólyagproblémák lépnek fel.

Szövődmények

Mivel a legtöbb ember kezelés nélkül is felépülhet az ülőideg gyulladásból, ezért kevés az esély arra, hogy maradandó idegkárosodást okozzon a gyulladás.

Viszont azonnal forduljon orvoshoz, ha:

 • Érzésvesztés az érintett lábon.
 • Gyengeség az érintett lábon.
 • A bél- vagy hólyagfunkció elvesztése.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Tenyér fájdalom – vajon miért fáj a tenyér?

sze okt 13 , 2021
A tenyér fájdalom sokunk életét megkeserítheti, hiszen mindennapi tevékenységeink elvégzéseiben igen fontos szerepet játszik. Főzés, takarítás, egyéb munkavégzés – tenyerünk minden eseteben nélkülözhetetlen része az említett folyamatoknak. De vajon mitől alakulhat ki a probléma? A tenyér fájdalom hátterében az alábbi […]
Tenyér fájdalom – vajon miért fáj a tenyér?

Ez is érdekelheti