Top 10 olcsó és egészséges élelmiszer

Egészségesen étkezni igazi kihívást jelent, ha a rendelkezésre álló összegünk szűkös. Sokan pontosan a saját költségvetésükre hivatkozva indokolják, hogy miért válasszák az egészségtelen, olcsó gyorsélelmiszereket, szemben a drágább, egészséges lehetőségekkel. Valóban igaz, hogy egyes alapanyagok drágák, azonban számtalan olyan élelmiszer létezik, amiket akár szűkösebb keretek között is rendszeresen tudsz fogyasztani.

Videónkban most 10 rendkívül egészséges és olcsó élelmiszert gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan támogatni fogják az egészséged!

1. Brokkoli

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, ami rendkívül gazdag tápanyagokban, ráadásul még az ára is igen kedvező. Különösen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami erőteljes antioxidánsként működik a testünkben és bizonyítottan erősítheti az immunrendszerünket. Sőt, a brokkoli még gazdag K-vitaminban és folsavban is, amelyek fontos szerepet játszhatnak az idegrendszeri egészségünk megőrzésében.

Nem utolsósorban tanulmányok már bebizonyították, hogy a brokkoli számtalan olyan növényi vegyületet tartalmaz, amelyek akár a rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthatnak. A brokkolit fogyaszthatod akár frissen, ha pedig még olcsóbban szeretnél hozzájutni, akkor érdemes lehet a fagyasztott változatot választanod.

2. Hagyma

Szerencsére a magyar konyhaművészet szerves részét képezi a lila és a vöröshagyma. A hagymák ára rendívül kedvező és kutatások már több alkalommal felhívták a figyelmet, hogy a bennük megtalálható vegyületek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhetnek, amelyek különösen előnyösek lehetnek az ízületi és az érrendszeri problémáknál.

Ezenkívül a hagyma kis mennyiségben tartalmaz még C-vitamint, mangánt, B6-vitamint és káliumot is. Legyen szó vörös vagy lilahagymáról, bármelyik jó választás lehet, ha szeretnél egy olcsó és egészséges élelmiszert hozzáadni étkezéseidhez.

3. Sárgarépa

A sárgarépa rendszeres fogyasztásának beépítése az érendedbe az egyik legjobb döntés lehet, ha szűkös a költségvetésed, de mégis szeretnél egészégesen táplálkozni. A sárgarépa a béta-karotin egyik leggazdagabb forrása, amelynek köszönhetően nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz. Csak egy csésze sárgarépa akár a napi A-vitamin szükséglet 120%-át fedezheti, ami elősegíti a jó látás megőrzését az immunrendszer erősségét.

Ezen kívül a sárgarépa jelentős mennyiségű növényi rostot, C és K-vitamint, valamint káliumot és mangánt tartalmaz. Fogyaszthatod nyersen és főzve is, sőt, akár salátákhoz is adhatod.

4. Zab

A zab egy rendkívül tápanyagdús, teljes kiőrlésű gabona, amely rendkívül kedvező áron érhető el a boltok polcain. Többek között gazdag B-vitaminban, vasban, mangánban, cinkben és magnéziumban is. Továbbá nagy mennyiségű rostot tartalmaz, a rostok rendszeres fogyasztása pedig segíthet csökkenteni a koleszterin és vércukorszintet, illetve hosszabb ideig tartó teltség érztet biztosíthat.

Top 10 olcsó és egészséges élelmiszer
1. kép – Top 10 olcsó és egészséges élelmiszer

Kutatások már azt is bebizonyították, hogy a rostokban gazdag ételek fogyasztása olyan betegségek kialakulásának a kockázatát csökkenthetik, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség vagy az elhízás. A zabot jellemző reggeliként fogyasztják, ami tökéletesen kombinálható friss gyümölcsökkel vagy joghurttal.

5. Bab

A bab egy igazán pénztárcabarát, egészséges és tápláló élelmiszer, ha pedig még kedvezőbb áron szeretnél hozzájutni, akkor érdemes lehet a konzerv változatot vásárolnod. A bab típusától függően jelentős mennyiségű rostot tartalmaz és olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a folsav, vas, magnézium és kálium.

Továbbá a bab kiváló növényi fehérjeforrás, a fehérje pedig kiemelten fontos szerepet játszik az izomtömeg megőrzésében és az egészséges testsúly fenntartásában. Rendelkezésre álló tanulmányok pedig már azt is megerősítették, hogy a bab és más hüvelyesek fogyasztása csökkentheti a szív és cukorbetegségek kockázatát, ami valószínűleg annak köszönhető, képes csökkenteni a koleszterinszintet és elősegíteni a vércukorszint szabályozást.

6. Görög joghurt

A natúr görög joghurt egy igazán jó választás lehet, ha egy pénztárcabarát, tápláló finomságot keresel. A görög joghurt gazdag B-vitaminban és egy 250 grammos adag akár 8.5 gramm fehérjét is tartalmazhat, illetve biztosíthatja a napi kalciumszükséglet 23%-át. Ráadásul a görög joghurt még gazdag az úgynevezett probiotikumokban is, amelyek olyan egészséges baktériumok, amelyek jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszerünkre.

A joghurt önmagában is fogyasztható, illetve kombinálhatjuk finom gyümölcsökkel vagy akár zabbal is. Tökéletes napindító reggeli lehet, ami tápanyagdús és még az ára is rendkívül kedvező.

7. Fagyasztott gyümölcsök

Áfonya, eper, málna vagy szeder – mindegyik finom és egészséges választás lehet, áruk azonban gyakran nem a legkedvezőbb, viszont a fagyasztott, nagyobb zacskós változatok egységára már rendkívül kedvező lehet. Hihetetlen antioxidánsmennyiséggel rendelkeznek, emiatt a legegészségesebb gyümölcsként vannak számon tartva. Az antioxidánsban gazdag bogyók fogyasztása bizonyítottan segíthet az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, szívbetegégek vagy bizonyos rákos megbetegedések.

Ráadásul még magas rosttartalommal és vitamintartalommal rendelkeznek, mint a C-vitamin, K-vitamin és mangán. A bogyós gyümölcsökből finom shake-ket készíthetünk, illetve hozzáadhatjuk őket joghurthoz vagy akár önmagukban is finom csemegék lehetnek.

8. Káposzta

Ha Te is az egyik legegészségesebb és legolcsóbb élelmiszert keresed, akkor kétségtelen, hogy a káposzta lehet az egyik befutó. A zöld káposzta nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz és más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan gazdag glükozinolátban. A glükozinolátok olyan antioxidánsok, amelyek bizonyítottan hatékonyak lehet bizonyos ráktípusokkal szemben. Sőt, egyes tanulmányok arra a következetesre jutottak, hogy rendszeres fogyasztásuk még a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.

A káposzta általában levesekben és salátákban jelenik meg, de akár erjeszthető is, aminek köszönhetően finom savanyúság készíthető belőle.

9. Halkonzervek

A frissen vásárolt halak típustól függően változatos áron érhetők el, azonban konzerv formájukban akár pénztárcabarát választások is lehetek. A halak nem csak fantasztikus fehérjeforrások, de még elképesztően gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek támogatják agyunk egészségét és még gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A halkonzervek esetében óriási választék lehet ezért minden esetben javasoljuk, hogy azokat a típusokat keresed, amelyek egészben lettek dobozolva és semmiképpen sem lettek valamilyen cukor szószban átitatva.

10. Rizs

A barna vagy fehér rizs egy fantasztikusan olcsó élelmiszer, amely tökéletes köret lehet szinte bármilyen főételhez. Az egyik legegészségesebb szénhidrátként van számon tartva, ami még ráadásul gazdag B-vitaminban, magnéziumban, foszforban és magánban is. Szerencsére a rizs beillesztése étrendünkbe rendkívül egyszerű, mivel gyorsan és könnyen elkészíthető és bármilyen húsétel mellé kiváló lehet.

Ahogyan Te is láthatod egészségesen étkezni nem feltétlenül drága. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal nagyon jó árakon vásárolhatsz egészséges élelmiszereket, amelyek garantáltan jobb választások lesznek, mint az egészségtelen gyorsételek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Menstruáció terhesség alatt – minden, amit tudnod kell róla!

hét ápr 22 , 2024
A terhesség egy olyan időszak a nők életében, amely tele van változásokkal, örömökkel és kihívásokkal. Az egyik leggyakoribb kérdés, amellyel a várandós nők szembesülnek, az a menstruáció és annak terhességre gyakorolt hatásának megértése. Sokan hallottak már arról a mítoszról, hogy […]
Menstruáció terhesség alatt – minden, amit tudnod kell róla!

Ez is érdekelheti