Szauna hatása – 6 lehetséges jótékony hatása

A szauna hatása évszázadok óta jelen van, hiszen már őseink is rendszeresen alkalmazták jótékony tulajdonságai miatt. Napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, sokaknak kitűnő lehetőséget biztosít a pihenésre és kikapcsolódásra.

De vajon egészséges-e a szauna hatása? Ha igen, milyen jótékony eredményeket hozhat? Függetlenül a szauna típusát és páratartalmától a jótékony hatások szinte ugyanúgy érvényesülnek. Cikkünkben most a szaunázás 6 lenyűgöző élettani hatása kerül bemutatásra!

1. Enyhítheti az izomfájdalmakat

A szauna egyik legismertebb hatása, hogy képes fokozni a vérkeringést. Ez a fokozott vérkeringés többek között csökkentheti a testben megjelenő különböző izomfájdalmakat, javíthatja az ízületek mozgását, illetve enyhítheti a különböző ízületi gyulladásokat.

2. Csökkentheti a stresszszintet

A krónikus stressz modern korunk egyik leggyakoribb egészégügyi állapota. Az emberek közel 93%-a tapasztal legalább egyszer élete során krónikus stressz periódust. Fontos megemlíteni, hogy a stressz alapvetően nem rossz, de tartósan fennálló állapota komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A szauna hatása úgy csökkenti a stressz szintet, hogy segít ellazítani a fáradt izmokat és nyugalmat biztosít az elme számára. A szaunázás szeánsza egy olyan lehetőség, ami lehetőséget biztosít arra, hogy átgondoljuk jelenlegi stresszforrásainkat és azok lehetséges kezelési technikáit.

3. Javíthatja a szív és érrendszer egészségét

A szauna lazító és stresszcsökkentő hatása egyenes arányosságba hozható a javult szív és érrendszeri egészséggel. Ezt igazolja az a finn kutatás is, amelynek során 20 éven keresztül követtek 40-60 év közötti férfiakat. A megfigyelés végén a kutatók azt találták, hogy 22%-kal alacsonyabb volt a szív és érrendszeri betegségek miatti halálozás aránya azoknál, akik heti 2-3 alkalommal szaunáztak.

Szauna hatása – 6 lehetséges jótékony hatása
1. kép – A szauna hatása még az érrendszerünk egészségét is támogathatja

A szauna hatása még inkább lenyűgöző volt azoknál az embereknél, akik heti 4-5 alkalommal folytatták a tevékenységet. Itt azt találták a kutatók, hogy akár 63%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a résztvevők hirtelen szívhalál miatt, köszönhetően a javult érrendszeri egészségnek.

Sőt, egyre többen gondolják úgy a kutatóvilágban, hogy a rendszeres szaunázás még a vérnyomást is csökkentheti, azonban ezen a területen még további kutatásokra lesz szükség az állítás igazolásához.

4. Csökkentheti a bőrirritációt

Néhány pikkelysömörben szenvedő beteg arról számolt be, hogy a szaunázás enyhítheti az említett bőrbetegség kellemetlen tüneteit. Fontos megemlíteni, hogy a szauna ilyen jellegű hatása bőrbetegségenként eltérő lehet, például az atópiás dermatitiszben szenvedőknél a tüneteket súlyosbíthatja. Amennyiben Te is valamilyen bőrbetegségtől szenved, úgy mindenképpen egyeztessen bőrgyógyászával, mielőtt kipróbálná a szaunázást!

5. Enyhítheti az asztma tüneteit

A szauna hatás még az asztma tüneteinek enyhítésénél is megnyilvánulhat. Többek között az asztma tünetei megjelenése erősen összefügg a különböző stresszhelyzetekkel, így a szauna stresszcsökkentő hatása már önmagában is nagy segítséget nyújthat. Továbbá a szauna még segíthet a légutak megnyitásában és a váladék fellazításában.

6. Csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

2016-ban finn kutatók egy 15 éven át tartó tanulmányt tettek közzé. A tanulmányban 2315 egészséges, 42 és 60 év közötti férfi vett részt. A megfigyelés végén a kutatók azt találták, hogy 19%-kal kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának esélye azoknál, akik heti 2-3 alkalommal élvezeték a szauna hatásait.

Természetesen ez a kutatás még önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy a szauna hatása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, azonban az eredmények mindenképpen ígéretesek voltak.

Szauna hatása – lehetséges kockázatok

A szaunázás előtt mindenképpen érdemes tisztába kerülnünk a lehetséges kockázatokkal és ellenjavaslatokkal. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • semmiképpen sem javasolt a hideg uszodai víz és a meleg szauna közötti gyors váltás, mivel megemelni a vérnyomást.
  • a szaunázás növelheti a kiszáradás veszélyét. Ez különösen a vesebetegségek esetében lehet fokozott kockázati tényező.
  • a szaunában megnövekedett hőmérséklet egyeseknél szédülést és hányingert okozhat.

Milyen óvintézkedéseket érdemes betartani szaunázás előtt?

A negatív egészégügyi hatások elkerülése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani a szaunázás megkezdése előtt:

  • kerüld az alkoholfogyasztást – az alkohol növeli a kiszáradás kockázatát
  • korlátozd a szaunában töltött időt – lehetőleg kerüld a 20 percnél egyhuzamban történő szaunában történő tartózkodást. Első alkalomnál az időtartaom 5-10 perc között legyen.
  • igyál sok vizet – a megfelelő hidratáció kulcsfontosságú a szaunázás közben kiizzadt vízmennyiség pótlásának szempontjából.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a szauna hatása több területen is megnyilvánulhat. Többek között enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a stresszt és javíthatja a szív és érrendszer egészségét. Amennyiben Te is úgy döntöttél, hogy rendszeresen szeretnél szaunázni, akkor semmiképpen se felejtsd el betartani a cikkben felsorolt óvintézkedéseket és tisztába kerülni a lehetséges kockázatokkal!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Valóban egészségesek a gyógygombák?

sze jún 7 , 2023
Az a tény, hogy a gombák egyszerre lehetnek mérgezőek és ízletesek, lenyűgöző és összetettségüket jelzi. A gyógygombák pedig képesek azonnali, erőteljes és exponenciálisan előnyös módon megváltoztatni az ember életét. Az alábbiakban bemutatott gyógygombák kiegyensúlyozzák és helyreállítják az immunrendszert, fokozzák a […]
Valóban egészségesek a gyógygombák?

Ez is érdekelheti