Mi az a szuperélelmiszer vagy másnéven superfood? Napjainkban egyre divatosabbá válik ezt a jelzőt használni bizonyos élelmiszerek esetében, pedig alapvetően táplálkozási szempontból nem létezik olyan, hogy szuperélelmiszer. Ezt a kifejezést marketing célból alkották meg, aminek a célja, hogy eladják az olyan termékeket, amelyek valóban egészségesebbek.
A szuperélelmiszerek általában olyan élelmiszerek, amelyek gazdagok tápanyagokban és többnyire természetes forrásból származnak, a lehető legkevesebb mesterséges hozzávaló nélkül. Nyilvánvalóan, léteznek olyan ételek, amelyek egészségesebb és vannak olyan, amelyek kevésbé, azonban nem létezik egy olyan élelmiszer sem, ami minden féle betegség megelőzésére és az egészség fenntartására alkalmas lehet.
Valószínűleg ez a kifejezés nem fog eltűni a köztudatból egy jódarabig, így most összegyűjtöttünk X olyan élelmiszert, amit bátran nevezhetünk superfood-nak, mivel rendkívül egészségesek és garantáltan támogathatják az egészségünket is.
1. Leveles zöldségek
A sötétzöld leveles zöldségek kiváló tápanyagforrások, többek között gazdagok cinkben, kalciumban, vasban, magnéziumba és C-vitaminban. Továbbá ezeknek a zöldségekben egy része képes csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget.
Sőt, nagy mennyiségben tartalmaznak karotinoidokat is, amelyek jótékony gyulladáscsökkentő vegyületek és akár képesek lehetnek védelmet nyújtani bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. Röviden, ha szeretnéd egészségedet hatékonyan támogatni, akkor bátran fogyaszd rendszeresen az olyan leveles zöldségeket, mint a kelkáposzta, spenót vagy a brokkoli.
2. Bogyók
A bogyók elképesztően gazdagok ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban és még vitaminokban is. Antioxidánsaiknak köszönhetően hatékonyan vehetik fel a küzdelmet a szervezetünkben felgyülemlő szabad gyökökkel szemben, amelyek többek között felelősek lehetnek a rákos betegségek és más, krónikus gyulladásos állapotok megjelenésért.
Málna, eper, áfonya vagy szeder – mindegyik tökéletes választás lehet, hiszen könnyen hozzáadhatók turmixokhoz, reggeli müzlikhez vagy akár önmagukban is fogyaszthatóak, hiszen nem csak egészségesek, de nagyon finomak is!
3. Tojás
A tojás egészségünkre gyakorolt hatása az elmúlt években vita témát képezte köszönhetően magas koleszterintartalmának, azonban még mindig az egyik legegészségesebb élelmiszerként van számontartva, ezért is került fel a szuperélelmiszer listánkra.
Az egész tojás többek között tartalmaz A és B-vitamint, illetve vasat, foszfort és szelént, valamint tele van jóminőségű fehérjével is. Továbbá két erőteljes antioxidáns is megtalálható benne, a lutein és a zeaxantin, amelyekről már több tanulmány is megerősítette, hogy képesek támogatni a szemünk és látásunk egészségét.
Nem utolsósorban semmilyen tanulmány nem igazolta a koleszterinnel kapcsolatos tévhitet, kutatások nem mutatnak mérhető növekedést szívbetegség vagy cukorbetegség kockázatának tekintetében heti 6-12 db tojás fogyasztása esetén.
4. Zöld tea
Az eredetileg Kínából származó zöld tea enyhén koffeintartalmú, ami nem csak éberséget eredményez, de jótékonyan támogathatja egészségünket is. Először is rendkívül gazdag antioxidánsokban és polifenol gyulladáscsökkentő vegyületekben, valamint képes védelmet nyújtani a krónikus betegségekkel szemben is.
Sőt, kezdetleges kutatások azt is megerősítették, hogy a zöld teában megtalálható katechin és koffein együttes kombinációs egyes embereknél akár hatékonyabb zsírégetést is eredményezhet, pontosan ezért alkalmazzák előszeretettel egy-egy diéta részeként is.
5. Kefir
A kefir egy fermentált ital, amit jellemzően tejből készítenek és gazdag fehérjében, kalciumban, B-vitaminban, káliumban és probiotikumot is megtalálható benne. Nagyon hasonlít a joghurthoz, azonban jellemzően több probiotikus törzset tartalmaz. Az ilyen probiotikumban gazdag ételek fogyasztása többek között hozzájárulhat a magas koleszterinszint csökkentéséhez, a jobb emésztéshez és a gyulladáscsökkentéshez.
6. Olívaolaj
A szuperélelmiszer listánkon természetesen az olívaolaj is helyett kapott, aminek jótékony hatásait egyre több és több tanulmány igazolja. Gazdag telítetlen zsírsavakban, nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz és még antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, sőt bizonyítottan javíthatja a hangulatunkat.
További előnye, hogy szinte bármilyen sütés-főzés során könnyen és egyszerűen alkalmazható, kiváló alternatívája lehet a napraforgóolajnak, hiszen jóval egészségesebb és finomabb is.
7. Lazac
A lazac az egyik legtáplálóbb halféle, amely tele van egészséges zsírokkal, fehérjékkel, B-vitaminnal, káliummal és szelénnel. Kiemelkedő mennyiségű omega-3-mal rendelkezik, amely számos egészségügyi hatást eredményezhet, többek között csökkenti a gyulladásokat és támogatja szívünk és agyunk egészségét.
Sajnos a halak esetében egyre gyakrabban fordul elő, hogy nehézfémekkel és egyéb környezetszennyező anyagokkal szennyeződnek, így rendkívül fontos, hogy mindig megbízható forrásból és jó minőségű fajtát válassz.
8. Gyömbér
A gyömbér egy Kínából származó virágos növény gyökere, ami rendkívül egészséges és pontosan ezért is kapott helyet szuperélelmiszer listánkon is. Kellemes íze és gyógyító tulajdonságai miatt egyaránt alkalmazzák, gazdag az úgynevezett gingerol nevezetű antioxidánsban, amely a növény jótékony tulajdonságaiért felelős.
Gyakran alkalmazzák émelygés és akut gyulladások kezelésében, további csökkenteni az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia és bizonyos rákos megbetegedések.
9. Fokhagyma
A fokhagyma jótékony tulajdonságaival kapcsolatban már több tanulmány is született, kiváló mangán, B6-vitamin, szelén és rostforrás. Különleges íze miatt a konyhák közkedvelt szereplő, gyógyító tulajdonságai miatt pedig már évszázadok óta alkalmazzák. Rendelkezésre álló kutatások már igazolták, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, valamint támogatja az immunrendszert.
10. Gombák
Szarvasgomba, rókagomba, csiperke – mind-mind ehető, finom és tápláló gombafajta, amik még az egészségünket is támogathatják. Tápanyagtartalmuk típusonként változhat, azonban a legtöbb gomba tartalmaz A-vitamint, káliumot, növényi rostot és számos, különleges antioxidánst.
Sőt, a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a gombafogyasztás általában több zöldségfogyasztást is eredményez, ennek köszönhetően pedig még közvetetten is segíthet egészségünk támogatásában. Végezetül ne feledd, hogy mindig kizárólag megbízható forrásból vásárolj gombát, így garantáltan biztonságosan fogyaszthatod őket.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szuperélelmiszer listánkon szereplő élelmiszerek mind-mind nagyon táplálóak és egészségesek, azonban jótékony hatásaikat leginkább akkor tudjuk élvezni, ha igyekszünk őket változatosan fogyasztani. Ne feledd, egyik élelmiszer sem tud önmagában csodát tenni, azonban ha megfelelően válogatod össze ezeket a szuperélelmiszereket, úgy garantáltan egy olyan étrenddel fogsz gazdagodni, ami garantáltan segíteni fog megőrizni egészséged.