Tenziós fejfájás oka, tünetei, kezelése

Tenziós fejfájás oka, tünetei, kezelése

Mi a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás az egyik leggyakoribb fejfájás fajta, amivel találkozhatunk életünk során. Enyhe, mérséklet vagy erős fájdalmat okozhat a szem mögött, nyakon és a fej bármely pontján. Néhányan úgy is leszokták írni a tenziós fejfájás érzését, mintha egy szoros kötél húzódna végig a homlokukban. Általában a fejfájás ezen típusa epizódokban jelenik meg azok számára, akik egyszer megtapasztalták, például havi 2-3 alkalommal, de előfordulnak olyan esetek is, amikor krónikussá, állandó válik a probléma. A nők kétszer akkora eséllyel vannak kitéve a tenziós fejfájásnak, férfi társaikhoz képest.

Mik lehetnek a tenziós fejfájás okai?

A tenziós fejfájás kiváltó okai a nyak és a fejben található izmok összehúzódásából erednek. A probléma kialakulása szinte személyenként változó lehet, de általában az alábbi témakörökbe kategorizálhatóak:

 • ételek
 • mozgás
 • stressz, szorongás

Bizonyos embereknél a fejfájás kialakulhat monoton, hosszú tevékenységek következében például autóvezetés vagy folyamatos, megszakítások nélküli számítógép előtti ülés miatt. A hideg időjárás szintén kiváltó okként jelenhet meg egyeseknél.

További kiváltó okok lehetnek:

1. kép – a tenziós fejfájás okait igen nehéz meghatározni

A tenziós fejfájás tünetei

A tünetek az alábbiak lehetnek:

 • tompa fejfájás, szinte alig lehet érezni
 • nyomásérzet a homlok felszínén
 • érzékenység a homlok és a fejbőr körül

A fájdalom általában enyhe vagy közepes, ritkán előfordulhat hogy igen intenzív, ilyenkor sok esetben összekeverik a migrénes fejfájással, azonban a migrénes fejfájás inkább lüktető érzéssel jár a fej egyik vagy mindkét oldalában. Továbbá a migrén esetében jellemzően megjelenik a hányinger érzet illetve a hányás, a tenziós fejfájás esetében a korábban felsorolt tünetek nagyon ritkán kiegészülhetnek még fény és hangérzékenységgel is.

A tenziós fejfájás kezelése

Gyógyszeres kezelés és házi praktikák

Első lépésként kezdheti azzal, hogy megpróbál odafigyelni a folyamatos napi folyadékbevitel elérésére. Az esetek nagy részében a problémák forrása egyszerűen a dehidratáltság állapota, mivel nagyon sokan csak akkor isznak amikor szomjasok, de ez nem a helyes megközelítés. Próbáljon Ön is 20 kg-ként legalább 1 liter folyadékot elfogyasztani, lehetőleges természetes folyadékokat, mint víz, ásványvíz, természetes gyógyteák.

Továbbá a megnövelt folyadékbevitel kiegészíthető a megfelelően megtervezett alvási szokás kialakításával is. Igyekezzen naponta 7-8 órát pihentetően aludni, próbáljon figyelni arra is, hogy elalvás előtt milyen tevékenységeket végez illetve hogy mindig azonos időpontban ébredjen és aludjon. A jól kialakított alvási szokások nagyban hozzájárulhatnak a szervezet egészséges állapotához.

Utolsó házi praktikaként megemlíthető a helyesen megválasztott, egészséges étkezés. Próbáljon figyelni a rendszeres tápanyagbevitelre, anélkül, hogy kihagyna 1-1 étkezést.

Amennyiben a fent leírt házi praktikák egyik se válik be, akkor orvosa javaslatára kipróbálhat különböző vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat mint az Aspirin, Algopirin vagy az Advil. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyesek hajlamosak rászokni ezekre a gyógyszerekre, így lehetőleg próbáljon odafigyelni korlátozott bevitelükre (ha már tényleg semmilyen megoldás sem segít egy adott pillanatban).

Ezek a fájdalomcsillapítók továbbá kiegészíthetők izomlazító gyógyszerekkel is, amelyek segítik a nyak görcsös állapotának megszüntetését.

Amennyiben kezelőorvosa úgy látja, hogy a tenziós fejfájás tüneteit nagy valószínűséggel a stressz okozza, akkor különböző antidepresszánsokat írhat fel Önnek, illetve az alábbi stressz csökkentő tevékenységek egyikét javasolhatja:

 • stressz menedzselő kurzusok: a kurzusokon való részvétel segíthet elfogadni a stressz természetes jelenlétét életünkben, illetve megtaníthatja azt is, hogyan fordítsuk a stresszt előnyünkre
 • biofeedback tréning: ez a relaxációs technika segíthet megtanulni a fájdalom és a stressz kezelését
 • kognitív viselkedésterápia (CBT): a CBT egy olyan terápia, amely segíthet felismerni, hogy egy adott helyzetben mi okozza a stresszt, félelmet, szorongást.
 • akupunktúra: a hagyományos kínai orvoslás ezen területe sokaknak tud segíteni a stressz kezelésében, illetve továbbá pozitív élettani hatásokkal is bír

Kiegészítők

Néhány táplálékkiegészítő szintén segíthet enyhíteni a tenziós fejfájás tüneteit. Néhány természetes kezelési módszert nem ajánlatos kiegészíteni mesterséges táplálékkiegészítőkkel, így minden esetben először érdemes felkeresni háziorvosát, ha egy új kiegészítőt szeretne kipróbálni. Az alábbi kiegészítők nyújthatnak lehetőséget a tünetek enyhítésére

Továbbá az alábbi kiegészítő tevékenységek is segíthetnek:

 • hideg-meleg terápia a nyak környékén 5-10 perc kezelési idővel, akár napi 2-3 alkalommal is
 • meleg zuhany annak érdekében, hogy az izmok jobban ellazuljanak
 • javított testtartás a mindennapokban
 • szünetek betartás a folyamatos számítógépezés esetén. Mindenképpen igyekezzen óránként 10 percet sétálni, szemét pihentetni

A tenziós fejfájás megelőzése

A tenziós fejájás kiváltó okai között nagyon sok minden megtalálható, hogy próbálja minél jobban beazonosítani a körülményeket, amikor a probléma jelentkezik, illetve a korábban leírt kezelési módszerekből az alábbiakat beépíti a mindennapjaiba:

 • rendszeres, egészséges étkezések
 • megfelelő folyadékmennyiség fogyasztása
 • aktív sportolás
 • a stressz megfelelő kezelése

Célszerű akár lépésenként elkezdeni az adott tevékenységeket és folyamatosan jegyzetelni, hogy mikor jelenik meg a fejfájás, ez segíthet megérteni a probléma forrását, illetve, hogy melyik tevékenységek nincsenek hatással annak jelenlétére.

A tenziós fejfájással élők kilátásai a jövőre nézve

A tenziós fejfájás tüneteit az esetek nagy többségében a leírt kezelési módszerek hatékonyan tudják enyhíteni, megszűntetni. Azonban ha a probléma krónikusan fennáll mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia részletes kivizsgálására.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Almaecet hatásai - 6 jótékony tulajdonság, tudományosan megalapozva

ked jún 2 , 2020
Az almaecet hatásai miatt népszerű otthoni orvosságnak minősül széles körben. Az emberek évszázadok óta használják a főzésben és az orvostudományban. Sokan azt állítják, hogy használata enyhíthet számos egészségügyi panaszon, de mit mondanak erről a tudományos kutatások? Az almaecet különféle jótékony […]
almaecet hatásai

Ez is érdekelheti