Almaecet hatásai – 6 jótékony tulajdonság, tudományosan megalapozva

Az almaecet hatásai miatt népszerű otthoni orvosságnak minősül széles körben. Az emberek évszázadok óta használják a főzésben és az orvostudományban.

Sokan azt állítják, hogy használata enyhíthet számos egészségügyi panaszon, de mit mondanak erről a tudományos kutatások?

Az almaecet különféle jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, beleértve az antimikrobiális és antioxidáns hatásokat. Sőt, a bizonyítékok arra utalnak, hogy olyan dolgokban hathat pozitívan, mint például a fogyás elősegítése, a koleszterin és a vércukorszint csökkentése, valamint a cukorbetegség tüneteinek javítása.

Azonban kevés kutatás létezik, és további vizsgálatokra van szükség, mielőtt alternatív terápiának lehetne ajánlani.

Ebben a cikkben összeszedtük az almaecet 6 pozitív hatásával kapcsolatos tulajdonságokat és a mögöttük rejlő kutatásokat.

1. Egészséges összetevők

Az almaecet egy egyszerű kétlépéses eljárással készül (Forrás).

Először, a gyártó zúzott almát élesztővel keveri, amely fermentálja a cukrokat, és alkohollá alakítja őket. Ezután baktériumokat adnak az alkohol további erjesztéséhez, ecetsavvá alakítva – az ecet a fő hatóanyaga.

Az ecetsav adja az erős savanyú illatot és ízt. A kutatók szerint ez a sav felelős az almaecet hatásai közül az egészségre gyakorolt pozitív kimenetelért. Az almaecet 5-6%-os ecetsav tartalommal bír (Forrás).

A szerves, szűretlen almaecet tartalmaz egy „anya” nevű anyagot is, amely fehérjékből, enzimekből és jótékony hatású baktériumokból áll, amelyek zamatos megjelenést kölcsönöznek a terméknek.

Egyesek úgy vélik, hogy az „anya” felelős a jótékony hatások legnagyobb részéért, bár jelenleg ezt még nem támasztják alá tanulmányok.

Míg az almaecet nem tartalmaz sok vitamint vagy ásványi anyagot, viszont tartalmaz egy kevés káliumot. A jó minőségű márkák bizonyos aminosavakat és antioxidánsokat is tartalmaznak.

Összefoglaló

Az almaecet az alma cukortartalmának erjesztésével készül. Az erjesztés során ecetsavvá változtatja őket, amely az ecet fő hatóanyaga és felelős a jótékony hatásokért.

almaecet hatásai
Az almaecet jótékony hatásai az ecetben rejlik, ami zúzott alma erjesztésével képződik

2. Almaecet hatásai – Segíthet a káros baktériumok elpusztításában

Az ecet segíthet a kórokozók, köztük a baktériumok elpusztításában (Forrás).

Az emberek hagyományosan ecetet használtak a körömgomba, tetvek, szemölcsök és fülgyulladások tisztítására és fertőtlenítésére.

Hippokrates, a modern orvoslás atyja, ecetet használt a sebek tisztításához több mint 2000 évvel ezelőtt.

Az ecet emellett egy élelmiszer-tartósítószer is, és a tanulmányok azt mutatják, hogy gátolja az olyan baktériumokat elszaporodását, mint az E. coli, ami az élelmiszerek romlásához vezet (Forrás).

Ha természetes módszert keres ételei megőrzésére, az almaecet segíthet.

Egyes vélemények szerint, a hígított almaecet segíthet a pattanások kezelésében, amennyiben a bőrfelületen használjuk. Erről azonban tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Összefoglaló

Az ecet fő anyaga – az ecetsav – elpusztíthatja a káros baktériumokat, vagy megakadályozhatja azok szaporodást. Korábban fertőtlenítőként és természetes tartósítószerként is használták.

3. Segítheti a vércukorszint csökkentését és a cukorbetegség kezelését

A mai napig az ecet az egyik legmeggyőzőbben alkalmazható a 2. típusú cukorbetegség kezelésének elősegítésére.

A 2. típusú cukorbetegséget magas vércukorszint jellemzi, amelyet az inzulinrezisztencia vagy az inzulin előállításának képtelensége okoz (Forrás).

A cukorbetegségben szenvedő emberek számára azonban előnyös lehet a vércukorszint normál tartományban tartása, mivel egyes kutatók szerint a magas vércukorszint az öregedés és a különböző krónikus betegségek fő oka.

A vércukorszint szabályozásának leghatékonyabb és legegészségesebb módja a finomított szénhidrátok és a cukor elkerülése, de az almaecet hatásai jótékonyak lehetnek.

A kutatások azt sugallják, hogy az ecet fogyasztása a következő előnyökkel jár a vércukorszint és az inzulinszint szempontjából:

  • Egy kisebb tanulmány szerint az ecet 19–34% -kal javíthatja az inzulinérzékenységet magas szénhidráttartalmú étkezés során, és jelentősen csökkentheti a vércukorszint és az inzulinválasz mértékét (Forrás).
  • Egy 5 egészséges ember körében végzett vizsgálatban az ecet 50,4 g fehér kenyér evése után 31,4% -kal csökkentette a vércukor szintet (Forrás).
  • A cukorbetegek körében végzett szintén kisebb méretű tanulmány szerint 2 evőkanál almaecet lefekvés előtti fogyasztása másnap reggelre 4%-kal csökkentette a böjt vércukor szintjét (Forrás).
  • Számos más embereken végzett vizsgálat azt mutatja, hogy az ecet javíthatja az inzulin működését és csökkentheti étkezés után a vércukor szintjét (Forrás 1, Forrás 2).

A Nemzeti Kiegészítő és Integrációs Egészségügyi Központok (NCCIH) szerint nagyon fontos, hogy az emberek ne helyettesítsék az orvosi kezelést nem bevált egészségügyi termékekkel (Forrás).

Ha jelenleg vércukorszint csökkentő gyógyszereket szed, kérdezze meg orvosát, mielőtt növelné bármilyen ecet beviteli mennyiségét a szervezetébe.

Összefoglaló

Az almaecet hatásai miatt ígéretesnek mutatkozik az inzulinérzékenység javításában és az étkezés utáni vércukorszint csökkentésében.

4. Almaecet hatásai – Segíthet a fogyásban

Talán meglepő, de a tanulmányok azt mutatják, hogy az almaecet segíthet az embereknek a fogyásban.

Számos, emberek körében elvégzett tanulmány kimutatta, hogy az ecet fokozhatja a teltségérzetet. Ennek következtében, a bevitt kalória mennyisége kevesebb és fogyáshoz vezet.

Például egy bizonyos tanulmány szerint az ecet fogyasztása magas szénhidráttartalmú étkezés mellé fokozott teltségérzethez vezet, és a résztvevők 200–275 kevesebb kalóriát fogyasztottak a nap folyamán (Forrás).

Ezenkívül egy 175 elhízott embernél végzett tanulmány kimutatta, hogy a napi almaecet fogyasztása csökkentette a hasi felhalmozódott zsírt és a súlyt a következő adagolások tekintetében (Forrás):

  • 1 evőkanál (12 ml) bevétele 2,6 font (1,2 kg) veszteséget okozott.
  • 2 evőkanál (30 ml) bevétele 3,7 font (1,7 kg) veszteséget okozott.

Ne feledje azonban, hogy ez a tanulmány 3 hónapig zajlott, így a valódi testtömeg hatások meglehetősen szerénynek tűnnek összességében.

Ugyanakkor az egyes ételek vagy összetevők egyszerű hozzáadása vagy kivonása az étrendből ritkán gyakorol észrevehető hatást a súlyra. A teljes étrend vagy életmód változtatása okozza a hosszú távú fogyást.

Összességében az almaecet hatásai hozzájárulhatnak a fogyáshoz azáltal, hogy elősegíti a jóllakottságot, csökkenti a vércukor szintet és az inzulinszintet.

Az almaecet evőkanalanként csupán körülbelül három kalóriát tartalmaz, ami nagyon alacsony.

Összefoglaló

A tanulmányok azt sugallják, hogy az ecet fokozhatja a teltségérzetet és segít kevesebb kalóriát enni, ami súlycsökkenéshez vezethet.

5. Javítja az állatok szív egészségét

A szívbetegség az egyik vezető tényező az elhalálozási statisztikák szerint k (Forrás).

Számos biológiai tényező kapcsolódik a szívbetegség kockázatához.

A kutatások arra utalnak, hogy az ecet javíthatja ezen kockázati tényezők közül többet is. Sok vizsgálatot azonban állatokon végeztek el.

A kutatások arra utalnak, hogy az ecet javíthatja ezen kockázati tényezők közül többet is. Sok vizsgálatot azonban állatokon végeztek el.

Ezek az állatkísérletek azt sugallják, hogy az almaecet csökkentheti a koleszterin- és triglicerid szintet, valamint számos más szívbetegség kockázati tényezőjét (Forrás 1, Forrás 2).

Néhány patkányokkal végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy az ecet csökkenti a vérnyomást, amely a szívbetegségek és a veseproblémák fő kockázati tényezője (Forrás).

Azonban nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az ecet jótékony hatással lenne az emberi szív egészségére. A kutatóknak további vizsgálatokat kell végezniük, mielőtt bármilyen határozott következtetést le lehetne vonni ebben a kérdésben.

Összefoglaló

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az ecet csökkentheti a vér triglicerid szintjét, a koleszterint és a vérnyomást. Nincs azonban erős bizonyíték arra, hogy ez csökkenti az emberi szívbetegség kockázatát.

6. Almaecet hatásai – Fokozhatja a bőr egészségét

Az almaecet hatásai miatt gyakori gyógyszer olyan bőrbetegségek esetén, mint a száraz bőr és az ekcéma.

A bőr természetesen enyhén savas. Almaecet helyi használata segítheti a bőr természetes pH-értékének egyensúlyát, javítva ezzel a bőr védelmét.

Másrészt a lúgos szappanok és tisztítószerek irritálhatják az ekcémát, súlyosbítva a tüneteket (Forrás).

Antibakteriális tulajdonságai miatt az almaecet hatásai elvileg segíthetnek megelőzni az ekcéma és más bőrbetegségek okozta bőrfertőzéseket.

Egyesek hígított alma ecetet használnak arcmosó készítményekben vagy tonikokban. Az ötlet az, hogy képes megölni a baktériumokat és megakadályozni a foltok kialakulását.

Ugyanakkor egy, 22 ekcémában szenvedő emberben végzett vizsgálat szerint az almaecet áztatás nem javította a bőrproblémát, és bőrirritációt okozott (Forrás).

Mielőtt kipróbálná, beszéljen orvosával, hogy bőrének érzékenysége esetén milyen hatások lehetnek. Kerülje a hígítatlan ecet használatát, mert égési sérülést okozhat!

Összefoglaló

Az almaecet természetesen savas és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy almaecet hatásai elősegíthetik a bőrréteg javítását és a fertőzések megelőzését, azonban további tanulmányokra van szükség annak ismeretéhez, hogy ez a gyógyszer biztonságos és hatékony.

Adagolás és használat

Az almaecet hatásai miatt az étrendbe történő beépítést követően pozitívan hathat ki a szervezetre. Ezt a legkönnyebben úgy lehet kivitelezni, ha a főzéshez használunk belőle.. Ez egyszerű kiegészítés olyan ételekhez, mint a salátaöntetek és a házi majonéz.

Néhányan szeretik egyszerűen csak vízzel hígítani és az oldatot fogyasztani. A szokásos adagok 1-2 teáskanál (5-10 ml) és 1-2 evőkanál (15-30 ml) között változnak egy nagy pohár vízben keverve.

A legjobb, ha kis adagokkal kezdi, és elkerüli a nagy adagok bevitelét. A túl sok ecet káros mellékhatásokat okozhat, ideértve a fogzománc eróziót és más gyógyszerekkel alkotott kölcsönhatásokat.

Egyes dietetikusok azt javasolják, hogy használjon organikus, szűrt almaecet, amely „anyát” tartalmaz.

Összefoglaló

Az almaecet általános adagja naponta 1 teáskanál és 2 evőkanál (10–30 ml) között van, főzéshez felhasználva vagy egy pohár vízben keverve.

Kitekintő – Almaecet hatásai

Számos weboldal és a természetes gyógyítást támogatók azt állítják, hogy az almaecet kivételes egészségügyi előnyökkel jár, ideértve az test energiájának fokozását és a betegségek kezelését.

Sajnos azonban kevés kutatás támasztja alá az egészség előnyeivel kapcsolatos legtöbb állítást.

Ugyanakkor egyes tanulmányok azt sugallják, hogy bizonyos előnyökkel járhat, beleértve a baktériumok elpusztítását, a vércukorszint csökkentését és a fogyás előre mozdítását.

Apple cider vinegar appears to be safe, as long as you don’t take excessive amounts of it.

Az almaecet biztonságosnak tűnik, mindaddig, amíg nem viszünk be túlzott mennyiséget a szervezetünkbe.

Számos egyéb, nem egészségügyi felhasználása is ismert, többek között az alkalmazása természetes hajbalzsamként, bőrápolóként és tisztítószerként.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Tüdőgyulladás - mire érdemes odafigyelnie?

csü jún 4 , 2020
A tüdőgyulladás egy olyan jelenség, amely vagy az egyik, vagy akár mindkét tüdőt érintheti egyszerre. A tüdő ilyen esetben megtelik folyadékkal vagy gennyes váladékkal, ami miatt a beteg köhögni kezd, emellett még a láz, hidegrázás és légzési nehézségek is az […]
Tüdőgyulladás

Ez is érdekelheti