Időszakos böjt kávé bevitel – Lehet-e inni?

Az időszakos böjt egy népszerű diéta, amelynek alapja az evés és a böjt ciklusok felváltva történő alkalmazása. A böjt időszak alatt azonban vannak lehetőségek bizonyos italok bevitelére. Az időszakos böjt alatt a kávé fogyasztása bizonyos jótékony hatásokat tovább erősít fel, olyanokat, amiket ez az életvitel már alapjaiban is nyújt.

A kutatások azt sugallják, hogy az időszakos böjt elősegítheti a fogyást és csökkentheti bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kockázati tényezőit.

Ha még nem ismeri az időszakos böjtöt, felmerülhet a kérdés, hogy szabad-e kávét inni böjt közben.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy az időszakos böjt lehetővé teszi-e a kávézást a böjt időszakában.

A feketekávé nem szakítja meg a böj időszakot

Ha mérsékelt mennyiségű, nagyon alacsony vagy nulla kalóriatartalmú italt iszik egy böjti időszak alatt, akkor nem valószínű, hogy jelentős mértékben veszélyeztetné a böjtöt.

Ide tartozik az olyan ital is, mint az üresen elfogyasztott feketekávé.

Egy csésze (240 ml) feketekávé körülbelül 3 kalóriát és nagyon kis mennyiségű fehérjét, zsírt és nyomelemeket tartalmaz.

A legtöbb ember számára az 1–2 csésze (240–470 ml) feketekávéban lévő tápanyagok nem elegendőek ahhoz, hogy jelentős anyagcsere-változást indítsanak el, amely megtörné a böjtöt.

Vannak, akik azt mondják, hogy a kávé elnyomja az étvágyat, így hosszú távon könnyebben lehet betartani a böjt időszakokat. Ez az állítás azonban tudományosan nem bizonyított.

Összességében a mértékletes kávéfogyasztás nem fogja jelentősen megzavarni az időszakos böjtöt. Csak ügyeljen arra, hogy fekete legyen, hozzáadott összetevőket ne tartalmazzon.

időszakos böjt kávé
A fekete kávé nem töri meg a böjt időszakot

A kávé megerősítheti a böjt előnyeit

Meglepő módon a kávé fokozhatja a böjt számos előnyét.

Ezek közé tartozik a javuló agyműködés, valamint a gyulladás, a vércukorszint és a szívbetegségek kockázatának csökkenése.

Metabolikus előnyök

A krónikus gyulladás számos betegség kiváltó oka. A kutatások szerint az időszakos böjt és a kávéfogyasztás egyaránt segíthet a gyulladás csökkentésében.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a nagyobb kávéfogyasztás a metabolikus szindróma kockázatának csökkenésével jár, ami egy gyulladásos állapot, amelyet magas vérnyomás, túlzott testzsír, magas koleszterinszint és emelkedett vércukorszint jellemez.

A tanulmányok a kávéfogyasztást a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozzák. Ráadásul napi 3 csésze (710 ml) kávé 19%-kal csökkenti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Az agy egészsége

Az időszakos böjt népszerűségének egyik fő oka az, hogy elősegíti az agy egészségét és védelmet nyújt az életkorral összefüggő neurológiai betegségek ellen.

Érdekes módon a kávé szintén hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik ebből a szempontból.

Az időszakos böjthöz hasonlóan a rendszeres kávéfogyasztás is csökkenti a szellemi leépülés, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát.

Éhgyomorra a szervezet a zsírból energiát állít elő ketonok formájában, amely folyamat a javuló agyműködéshez kapcsolódik. A korai kutatások azt mutatják, hogy a kávéban lévő koffein szintén elősegítheti a ketontermelést.

Az időszakos böjt a fokozott autofágia révén az agy egészségét is támogathatja.

Az autofágia a szervezet egy olyan állapota, mely során a sérült sejteket egészségesekkel helyetesíti. A kutatások szerint védelmet nyújthat az életkorral összefüggő mentális leépülés ellen.

Ezenkívül egy egereken végzett vizsgálat a kávét a jelentősen megnövekedett autofágiához kötötte.

Ezért különösen előnyös lehet, ha mérsékelt mennyiségű kávét is beiktat az időszakos böjtök során.

Időszakos böjt kávé fogyasztás – Csak üresen?

Bár a kávé önmagában valószínűleg nem töri meg a böjtöt, a hozzáadott összetevők igen.

Ha megtölti a csészét magas kalóriatartalmú adalékokkal, például tejjel és cukorral, az megzavarhatja az időszakos böjtöt, és korlátozza ennek az étrendnek az előnyeit.

A közvéelekdés szerint, az időszakos böjt nem törik meg, ha 50–75 kalória alatt maradunk minden böjti időszak alatt. Azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá ezt az állítást.

Ehelyett a lehető legkevesebb kalóriát kell fogyasztani böjt közben.

Például a tejeskávé, cappuccino és más magas kalóriatartalmú vagy édesített kávéitalok fogyasztása nem megengedett a böjt ideje alatt.

Bár a feketekávé a legjobb választás, ha hozzá kell adni valamit, 1 teáskanál (5 ml) zsíros tejszín vagy kókuszolaj jó választás lehet, mivel nem valószínű, hogy jelentősen megváltoztatják a vércukorszintet vagy a teljes kalóriabevitelt.

Egyéb megfontolások

Egy csésze (240 ml) kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz.

A kávéból származó túl sok koffein fogyasztása mellékhatásokhoz vezethet, beleértve a megemelkedeett szívdobogás érzését és a vérnyomás átmeneti emelkedését.

Egy tanulmány megállapította, hogy a magas kávéfogyasztás – akár napi 13 csésze (3,1 liter) – megnövekedett éhgyomri inzulinszintet eredményezett, ami az inzulinérzékenység rövid távú csökkenésére utal.

Ha időszakos koplalást alkalmaz az éhgyomori inzulinszint javítására vagy az inzulinérzékenység növelésére, mérsékelni kell a kávéfogyasztást.

Ezenkívül a túlzott koffeinbevitel károsíthatja az alvás minőségét. A rossz alvás idővel károsíthatja az anyagcsere egészségét, ami érvénytelenítheti az időszakos böjt előnyeit.

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a napi 400 mg koffein valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára. Ez körülbelül napi 3–4 csésze (710–945 ml) szokásos kávénak felel meg.

Kell-e kávét inni böjt közben?

A böjt alatti kávéfogyasztás végső soron személyes preferencián múlik.

Ha nem szereti a kávét, vagy éppen nem iszik, nem szükséges annak elkezdése. Ugyanolyan egészségügyi előnyökhöz juthat, ha teljes értékű, tápláló élelmiszerekben gazdag étrendet folytat.

Ha azonban úgy tűnik, hogy egy forró csésze kávé egy kicsit megkönnyíti a böjtöt, nincs ok arra, hogy abbahagyja. Ne feledje azonban a mértékletességet, és kerülje az extra összetevőket.

Ha úgy találja, hogy túlzott mértékben fogyasztja a kávét, vagy nehezen alszik, érdemes csökkentenie a mennyiséget, és kizárólag az időszakos böjtre összpontosítani.

Időszakos böjt alatt kávé fogyasztás – Összefoglaló

Böjt idején mérsékelt mennyiségű feketekávét ihat, mivel nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és nem valószínű, hogy megtöri a böjtöt.

Valójában a kávé fokozhatja az időszakos böjt előnyeit, amelyek közé tartozik a gyulladás csökkentése és az agyműködés javítása.

Ennek ellenére kerülje a magas kalóriatartalmú adalékanyagokat.

Érdemes odafigyelni a bevitelre is, mert a túlzott fogyasztás károsíthatja az egészségét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hasnyálmirigy diéta - hasnyálmirigy-gyulladás után

vas dec 19 , 2021
Mi az a hasnyálmirigy-gyulladás? Milyen hasnyálmirigy diéta javasolt a lábadozás alatt? Következő cikkünkben összeszedtük azokat a fontos információkat, amelyek segíthetnek a felépülésben. A hasnyálmirigy segít szabályozni a szervezet cukorfeldolgozási módját. Ezenkívül fontos szerepet játszik az enzimek felszabadításában és az élelmiszerek […]
hasnyálmirigy diéta

Ez is érdekelheti