Tojás – 7 ok, amiért muszáj fogyasztanod

A tojás azon kevés élelmiszerek egyike, amit bátran hívhatunk superfood-nak vagyis szuperélelmiszernek. Elképesztően egészséges, tápláló és még ára is igen kedvező, illetve könnyen beépíthető az étrendünkbe is. Cikkünkben most a rendszer tojásfogyasztás 7 egészségünkre gyakorolt hatása kerül bemutatásra.

1. Elképesztően tápláló

A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer, hiszen olyan tápanyagokban gazdag, mint az A-vitamin, folsav, B12-vitamin, foszfor és a szelén. Sőt, a lista itt még nem ér véget, mivel tartalmazz még D, E és B6-vitaminokat is, illetve kalciumot és cinket.

Ezek alapján kicsit sem meglepő, hogy a tojás miért nevezhetjük bátran a tökéletes élelmiszernek, hiszen minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire egy egészséges szervezetnek szüksége lehet.

2. Magas a koleszterintartalma

Az elmúlt években nagy figyelmet kapott a tojás és annak magas koleszterintartalma, sokan azonnal megkérdőjelezték, hogy valóban egészséges-e. Több kutatás is igazolta, hogy az étrendben megtalálható koleszterin nem feltétlenül befolyásolja a vér koleszterinszintjét vagy a szívbetegségek kockázatát.

Májunk nap mint nap nagy mennyiségű koleszterint termel és ha több koleszterint fogyasztunk, úgy a máj képes lesz szabályozni annak szintjét és kevesebbet fog előállítani az egyensúly megőrzésének érdekében. Nyilvánvalóan a tojás fogyasztására adott koleszterin változások egyénenként eltérőek lehetnek, azonban az emberek túlnyomó többségénél nem beszélhetünk drasztikus koleszterinszint emelkedésről.

Ráadásul a tojás a jó, HDL nevű koleszterinben gazdag, ami általában alacsonyabb szívbetegség, stroke és más egészségügyi problémák kockázatával jár együtt.

3. Kolin természetes forrása

Fogadjunk most azt kérdezed, hogy mi az a kolin? Teljesen jogos a kérdés, hiszen egy olyan tápanyagról beszélünk, aminek a létezéséről a legtöbben nem is tudunk, pedig hihetetlenül fontos. A B-vitmainok közé sorolják és a szervezetünk a sejtmembránok építésére használja őket, illetve az agyban megtalálható jelzőmolekulák előállításában is szerepet játszik.

Tojás – 7 ok, amiért muszáj fogyasztanod
1. kép – Tojás – 7 ok, amiért muszáj fogyasztanod

A kolin többek között még hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségéhez, az anyagcseréhez és a kognitív funkciók javulásához. A szervezetünk önállóan is képes előállítani, azonban a rendszeres tojásfogyasztás segíthet pótolni a további, szükséges mennyiséget.

4. Támogatja a szem egészségét

A tojás gazdag az úgynevezett lutein és zeaxantin nevezetű antioxidánsokban, amelyek bizonyítottan képesek ellensúlyozni a szemünket érintő degeneratív folyamatokat. Többek között ezeknek az anyagoknak a rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályog és a makuladegenráció kialakulásának kockázatát, amik leginkább az idősebb korosztályt érinthetik.

Sőt, a tojás még A-vitaminban is gazdag, ami szintén bizonyítottan támogathatja látásunk egészségét, így a rendszeres fogyasztás valóban hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez.

5. Csökkenti a vér trigliceridszintjét

A tojás gazdag omega-3-ban, amiről már kutatások bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vér trigliceridszintjét, amely a különböző szívbetegségek jól ismert rizikófaktora. Egy 2018-ban készült megfigyelés azt találta, hogy heti 5 db omega-3-al dúsított tojás elfogyasztása akár 17%-kal csökkentette a résztvevők trigliceridszintjét már 1 hónap elteltével. Sőt, egy hasonló kutatás is készült 2022-ben, ahol napi 2 db tojás elfogyasztása 5 héten keresztül 10%-kal csökkentette a már említett trigliceridszintet.

6. Jó minőségű fehérjét tartalmaz

A fehérjék szervezetünk építőkövei, többek között mindenféle szövet és molekula előállításánál szükség van rájuk. Pontosan ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy étrendünk jó minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon és egyre több tanulmány úgy találja, hogy a korábban ajánlott napi bevitel valójában nem fedezi megfelelően az emberek túlnyomó többségének a szükségletét.

Jó hír, hogy a tojás kiváló fehérjeforrás, 1 db tojás 6 gramm fehérjét tartalmaz, ami kimagaslónak számít az élelmiszerek között. Sőt, még az összes esszenciális aminosav is megtalálható benne, amik javíthatják a benne megtalálható fehérjék hasznosulását.

7. Segítheti a súlyvesztést

Nem meglepő, hogy számtalan diéta szerves részét képezi a tojás, hiszen nagyon laktató és kevés kalóriát tartalmaz, így ideális választás. 2017-ben a kutatók megvizsgáltak több élelmiszert is az úgynevezett jóllakottsági index alapján, amely azt méri, hogy bizonyos élelmiszerek mekkora mértékben képesek teltségérzetet keltetni és csökkenteni a későbbi kalóriabevitel lehetőségét. A tojás ezen a skálán messze a legtöbb pontot kapta, ami csak megerősítette azt a tényt, hogy valóban jó döntés lehet egy-egy diétás étrend részeként fogyasztani.

Összefoglaló

Végezetül kijelenthetjük, hogy az elérhető tanulmányok és kutatások egyértelműen igazolják, hogy a tojás rendszeres fogyasztása több módon is támogathatja egészségünket. Többek között rendkívül laktató és tápanyagdús, támogatja szemünk egészségét és még a súlyvesztésben is segítségünkre lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vizes hasmenés - így kezeld hatékonyan!

ked nov 14 , 2023
A hasmenés mindenki életében ismerős tünet lehet, de nem minden típusa azonos. A vizes hasmenés egy olyan jelenség, amely gyakran váratlanul ér bennünket, és kellemetlenségei miatt akár komoly problémát is okozhat. Azonban a megfelelő ismeretek és elővigyázatosság segíthetnek enyhíteni ezt […]
Vizes hasmenés - így kezeld hatékonyan!

Ez is érdekelheti