Méhpempő Hatása – 12 Egészségügyi Előny

A méhpempő egy kocsonyás anyag, amelyet a méhek állítanak elő a méhkirálynő és az utódok táplálására. A méhpempő hatása jótékonyan is érintheti a szervezetet.

Gyakran értékesítik étrend-kiegészítőként különféle testi és krónikus betegségek kezelésére.

Míg a hagyományos orvoslásban régóta használják, alkalmazása a nyugati gyógyászatban továbbra is ellentmondásos.

Íme a méhpempő 12 lehetséges előnye.

méhpempő hatása
A méhpempő hatása pozitív lehet a szervezetre

1. Különféle tápanyagokat tartalmaz

A méhpempő vízből, szénhidrátból, fehérjéből és zsírból áll (1).

A méhpempő teljes kémiai összetétele nem ismert, de az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól azt gondolják, hogy egyedülálló fehérjéiből és zsírsavaiból fakad.

Ezek közé tartozik a kilenc glikoprotein, amelyek együttesen fő méhpempőfehérjék (MRJP) néven ismertek, valamint két zsírsav, a transz-10-hidroxi-2-decénsav és a 10-hidroxi-dekánsav.

A méhpempő számos B-vitamint és nyomelemeket is tartalmaz.

A tápanyag-összetétel azonban jelentősen eltér a méhpempőforrások között.

A méhpempőben tipikusan előforduló vitaminok közül néhány a következő:

 • Tiamin (B1)
 • Riboflavin (B2)
 • Pantoténsav (B5)
 • Piridoxin (B6)
 • Niacin (B3)
 • Folsav (B9)
 • Inozitol (B8)
 • Biotin (B7)

Ezek a tápanyagok biztosíthatják a méhpempő egyes lehetséges egészségügyi előnyeit, bár további kutatásra van szükség ezzel az egyedülálló anyaggal kapcsolatban.

2. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki

A méhpempőről széles körben azt állítják, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Több kutatás és kísérlet során a méhpempőben található specifikus aminosavak, zsírsavak és fenolvegyületek úgy tűnik, hogy erős antioxidáns hatással bírnak.

Ezenkívül számos laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a méhpempővel kezelt immunsejtekből felszabaduló gyulladást elősegítő vegyszerek csökkent mennyiségben jelennek meg.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, az emberi vizsgálatok azonban hiányoznak. További adatokra van szükség ahhoz, hogy végleges következtetéseket vonjunk le a gyulladások méhpempővel történő kezeléséről.

3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a koleszterinszint befolyásolásával

Állatokon és embereken végzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy a méhpempő hatása a szervezetre pozitívan befolyásolhatja a koleszterinszintet, és ezáltal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Bár a pontos mechanizmus továbbra is tisztázatlan, a méhpempőben lévő specifikus fehérjék segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.

Egy 12 hetes vizsgálat kimutatta, hogy a méhpempővel táplált nyulak esetében szignifikánsan, 28%-kal, illetve 23%-kal csökkent a „rossz” LDL-koleszterin szint. (8. Megbízható forrás).

Hasonlóképpen, egy egy hónapos humán vizsgálat 11%-kal és 4%-kal csökkentette a teljes és „rossz” LDL-koleszterinszintet azoknál az embereknél, akik naponta körülbelül 3 gramm méhpempőt fogyasztottak.

Ezzel szemben egy másik kisméretű emberi vizsgálat nem mutatott ki jelentős különbséget a koleszterinszintben a méhpempővel és a placebóval kezelt résztvevők között.

Bár ezek a tanulmányok ígéretesek, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a méhpempő szív egészségére gyakorolt hatását.

4. Segítheti a sebgyógyulást és a bőr helyreállítását

A méhpempő – mind fogyasztva, mind pedig helyileg alkalmazva – elősegítheti a sebgyógyulást és egyéb gyulladásos bőrbetegségeket.

Ismeretes, hogy antibakteriális hatása van, ami tisztán és fertőzésmentesen tudja tartani a sebeket.

Egy állatkísérletben méhpempő kivonattal kezelt patkányok kollagéntermelésének növekedését mutatták ki. A kollagén a bőr helyreállításához létfontosságú szerkezeti fehérje.

Egy laboratóriumban végzett vizsgálat szignifikánsan megnövekedett szövetjavító képességet mutatott méhpempővel kezelt emberi sejtekben.

Ezzel szemben egy újabb humán vizsgálat nem észlelt különbséget a sebgyógyulásban a kontrollcsoport és a diabéteszes lábfekélyt méhpempővel helyileg kezelt résztvevők között.

Végső soron további kutatásokra van szükség a méhpempőnek a sebgyógyulásra és a szövetek helyreállítására gyakorolt hatásairól.

5. Specifikus fehérjék csökkenthetik a vérnyomást

A méhpempő hatása megvédheti a szívet és a keringési rendszert a vérnyomás csökkentésével.

Számos vizsgálat azt mutatja, hogy a méhpempőben lévő specifikus fehérjék ellazítják a vénákban és artériákban lévő simaizomsejteket, ezáltal csökkentve a vérnyomást (15).

Egy nemrégiben végzett állatkísérletben a méhpempőt más méhekből származó anyagokkal kombináló kiegészítőt vizsgáltak, és jelentős vérnyomáscsökkenést találtak. Azonban a méhpempő pontos szerepe ebben a kiegészítésben nem világos.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a méhpempő kapcsolatát a vérnyomással.

6. Szabályozza a vércukorszintet az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésével

A méhpempő javíthatja a vércukorszint szabályozását és az inzulinérzékenységet az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésével.

Több állatkísérlet kimutatta a méhpempővel kezelt elhízott, cukorbeteg patkányok megnövekedett inzulinérzékenységét és a hasnyálmirigyre, a májra és a szaporodási szövetekre gyakorolt nyilvánvaló védőhatást.

Egy kisebb, hat hónapos humán vizsgálat kimutatta, hogy az éhgyomri vércukorszint 20%-kal csökkent egészséges embereknél, akik naponta méhpempőt fogyasztottak.

A témával kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak.

7. Az antioxidáns tulajdonságok támogathatják az egészséges agyműködést

A méhpempő hatása fokozhatja az agyműködést.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a méhpempővel kezelt, stressz által kiváltott egerek stresszhormonszintje alacsonyabb, és központi idegrendszerük erősebb, mint a kontrollcsoporté.

Egy másik tanulmány javította a memóriát és csökkentette a depresszió tüneteit posztmenopauzás patkányoknál, akik méhpempőt kaptak.

Egy további állatkísérlet kimutatta, hogy a méhpempővel kezelt patkányok jobban tudtak eltávolítani bizonyos, Alzheimer-kórhoz kapcsolódó kémiai lerakódásokat az agyban.

A legtöbb ilyen tanulmány a méhpempő antioxidáns kapacitásának tulajdonítja az agyra és az idegszövetekre gyakorolt ​​védő hatást.

Bár ezek az adatok biztatóak, emberi kutatásra van szükség.

8. Növelheti a könnykiválasztást és kezelheti a krónikus szemszárazságot

A méhpempő fogyasztása kezelheti a száraz szemet.

Egy állaton és egy kis emberen végzett vizsgálat javulást mutatott a krónikus szemszárazságban a méhpempővel kezelteknél. Az eredmények azt mutatják, hogy ez a méhekből származó anyag fokozhatja a könnyelválasztást a szemében lévő könnymirigyekből.

A humán vizsgálat során nem számoltak be káros hatásokról. Így a méhpempő alacsony kockázatú megoldásként szolgálhat a krónikus szemszárazság kezelésére.

Ne feledje, hogy ez a nagyon kis adatminta nem azt jelzi, hogy a méhpempő képes kezelni a legtöbb ember száraz szemét. Végső soron további kutatásokra van szükség.

9. Különféle eszközökkel öregedésgátló hatást fejthet ki

A méhpempő hatása többféleképpen is lassíthatja az öregedési folyamatot.

Néhány tanulmány megnövekedett élettartamot és jobb kognitív teljesítményt mutatott azoknál a patkányoknál, akiknek méhpempőt adtak.

A méhpempőt néha a bőrápoló termékekbe is beépítik, hogy elősegítsék az egészséges, fiatalabb bőr megjelenését.

Állatkutatások azt mutatják, hogy a méhpempő elősegítheti a fokozott kollagéntermelést és védelmet nyújthat az UV-sugárzás okozta bőrkárosodással szemben.

Mivel a méhpempő szájon át történő vagy helyi alkalmazásának öregedésgátló előnyeivel kapcsolatos humán kutatások nem elegendőek, további vizsgálatokra van szükség.

10. Támogathatja az egészséges immunrendszert

A méhpempő hatása fokozhatja a szervezet természetes immunválaszát az idegen baktériumokkal és vírusokkal szemben.

A méhpempőben található MRJP-k és zsírsavakról ismert, hogy elősegítik az antibakteriális aktivitást, ami csökkentheti a fertőzések előfordulását és támogatja az immunrendszer működését.

A legtöbb alkalmazható adat azonban az állatokon és laboratóriumokban végzett kutatásokra korlátozódik. Ezért több humán vizsgálatra van szükség e hatások megerősítéséhez.

11. Csökkenti a rákkezelés mellékhatásait

A kemoterápia és más rákkezelések jelentős negatív mellékhatásokkal járnak, beleértve a szívelégtelenséget, a gyulladást és a gyomor-bélrendszeri (GI) problémákat.

A méhpempő csökkentheti bizonyos rákkezelésekkel kapcsolatos negatív mellékhatásokat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a méhpempővel táplált patkányok szignifikánsan csökkentették a kemoterápia által kiváltott szívkárosodást.

Egy nagyon kicsi, embereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a helyileg alkalmazott méhpempő megelőzheti a nyálkahártyagyulladást, a rákkezelés mellékhatását, amely fájdalmas fekélyeket okoz az emésztőrendszerben.

Bár biztatóak, ezek a tanulmányok nem kínálnak végleges következtetéseket a méhpempő rákkezelésben betöltött szerepéről. További kutatások indokoltak.

12. Kezelheti a menopauza bizonyos tüneteit

A méhpempő a menopauzával kapcsolatos tüneteket is kezelheti.

A menopauza a keringő hormonok csökkenését okozza, ami fizikai és lelki mellékhatásokkal jár, mint például fájdalom, memóriazavar, depresszió és szorongás.

Egy tanulmány szerint a méhpempő hatékonyan csökkenti a depressziót és javítja a memóriát posztmenopauzás patkányokban.

Egy másik, 42 posztmenopauzás nő bevonásával végzett vizsgálat azt észlelte, hogy a napi 800 mg méhpempő 12 héten át történő kiegészítése hatékonyan csökkentette a hátfájást és a szorongást.

Ne feledje, hogy további kutatásra van szükség.

Adagolási és étrend-kiegészítő formák

Mivel a kutatások viszonylag korlátozottak, a méhpempő végleges ajánlott adagját nem állapították meg.

Étrend-kiegészítőként szedve a méhpempő elérhető természetes állapotában – gélszerű anyag – vagy por vagy kapszula formájában.

Étrend-kiegészítőként szedve a méhpempő természetes s formájában is elérhető. A jelenlegi kutatások alátámasztják a lehetséges előnyöket napi 300–6000 mg bevitelénél.

A méhpempő helyileg is alkalmazható a a bőrre kenve, és néha a kereskedelemben kapható bőrápoló termékekben is megtalálható.

Ha még soha nem használt méhpempőt, a legjobb, ha nagyon kis adaggal kezdi, hogy elkerülje a súlyos allergiás reakciókat és a mellékhatásokat.

Kockázatok és mellékhatások

Bár valószínűleg biztonságos a legtöbb számára, a méhpempő nem veszélytelen.

Mivel méhészeti termékről van szó, a méhcsípésre, pollenre vagy más környezeti allergénekre allergiásoknak óvatosnak kell lenniük.

Egyes környezeti szennyeződéseket, például peszticideket is találtak a méhpempőben, és allergiás reakciókat válthatnak ki.

Bár a méhpempő használata valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, esetenként súlyos mellékhatásokat jelentettek:

 • Asztma
 • Anafilaxia
 • Kontakt dermatitis

Ezen szélsőséges reakciók némelyike akár végzetes is lehet.

Méhpempő hatása – Összefoglaló

Míg a méhpempőt évszázadok óta használják az ősi gyógyászati gyakorlatokban, a nyugati orvosok nagyrészt elutasították a kutatás hiánya miatt.

Mindazonáltal ezt a méhészeti terméket – amely különbözik a méztől – továbbra is gyakran használják különféle testi és lelki betegségek alternatív gyógymódjaként.

A mai napig a méhpempőhöz kapcsolódó egészségre vonatkozó állítások közül sok nem bizonyított. A rendelkezésre álló kutatások nagy része állatokon és kémcsöveken végzett vagy nagyon kisméretű humán vizsgálatokra korlátozódik.

A méhpempő lenyelése nem 100%-ban kockázatmentes. Alkalmanként súlyos mellékhatásokat, például anafilaxiát jelentettek.

Bár a jelenlegi kutatások ígéretesek, további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a méhpempő hogyan illeszkedik az egészséges életmódhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fogínygyulladás kezelése? Van megoldás!

ked márc 8 , 2022
A fogínygyulladás kezelése sok esetben indokolt már a korai szakaszban is. Ilyenkor akár az otthoni gyógymódok is szóba kerülhetnek, hogy megpróbáljuk megszűntetni a fogínygyulladást. A fogkövek kialakulása ellen érdemes elsőnek a lepedéktől megszabadulni. A fogmosás gyakoriságának növelése és a fogselyem […]
Fogínygyulladás kezelése? Van megoldás!

Ez is érdekelheti