Az A-vitamin 6 jótékony élettani hatása

Az A-vitamin zsírban oldódó vegyületek csoportjának általános elnevezése, az emberi egészség szempontjából rendkívül fontos vitamin. Elengedhetetlen szerepet játszik a szervezetben, olyan folyamatokban, mint az egészséges látás megőrzése, az immunrendszer hatékony működésének biztosításába illetve szükséges a gyerekek fejlődéséhez és növekedéséhez.

Az A-vitamin vegyületek előfordulhatnak állati és növényi élelmiszerekben egyaránt, illetve pótlásukra lehetőség van táplálékkiegészítőkön keresztül is. A férfiaknak javasolt napi irányadó bevitel 900 mcg (mikrogramm), míg a nők esetében 700 mcg. A gyereknél és a serüdülőknél ez a szám 300-600 mcg között van.

Cikkünkben, most az A-vitamin hatása kerül bemutatásra 6 jótékony élettani hatásán keresztül!

1. Segít megvédeni szemünk egészségét

Az A-vitamin hatása kulcsfontosságú szerepet játszik látásunk egészségének megőrzésében. Erre a vitaminra azért van szükségünk, hogy a szemünk képes legyen a fényt elektromos jellé alakítani az agyunk számára.

Pontosan ezért, ennek a vitaminnak a hiánya egyik első tünete lehet az éjszakai vakság. Az ilyen betegségben szenvedők napközben normálisan látnak, azonban sötétben látásuk gyengébb lesz, mivel a szemük nehezebben veszi fel az alacsonyabb fényszintet.

Az éjszakai vakság megelőzése mellett az A-vitamin hatása segíthet lassítani az életkor előre haladtával felgyorsuló látásromlást is. Idősek körében magasabb az úgynevezett makuladegeneráció kialakulásának kockázata, ami a vakság egyik vezető oka napjainkban. Bár a pontos oka jelenleg nem ismert, a kutatók úgy gondolják, hogy ez az állapot a retina sejtkárosodásának eredménye, ami az oxidatív stressznek tulajdonítható.

Tehát ha Te is szeretnéd hosszú távon megőrizni látásod egészségét, akkor mindenképpen érdemes figyelmet fordítanod a szükséges napi A-vitamin bevitelre!

2. Csökkentheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát

A rákos megbetegedések akkor alakulnak ki, amikor a kóros sejtek kontrollálatlan módon növekedésnek vagy osztódásnak indulnak. Mivel ez a vitamin fontos szerepet játszik a növekedésben és fejlődésben, így a kutatók egyre gyakrabban gondolják úgy, hogy hatása a rákprevenció területén is segítséget nyújthat.

Megfigyelésekre támaszkodva, az A-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát mint például a méhnyakrák, tüdőrák vagy a húgyhólyag rák.

Tehát a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy a megfelelő mennyiségű bevitele segíthet bizonyos rákos betegségek kialakulásának megelőzésében, ami különösen akkor igaz, hogy ha az A-vitamin bevitele növények elfogyasztásából történik meg. 

3. Támogatja az immunrendszert

Az A-vitamin hatása létfontosságú szerepet játszik szervezetünk természetes védekezőképességének fenntartásában. Többek között támogatja a szem, belek és a nemi szervek nyálkahártyáit, amik segítenek megvédeni minket a különböző baktériumoktól.

Az A-vitamin 6 jótékony élettani hatása
1. kép – Az A-vitamin jótékony élettani hatása még az immunrendszerünket is erősítheti

Ezen kívül részt vesz a fehérvérsejtek termelésében és működésében, amelyek segítenek megtisztítani vérünket a különböző kórokozóktól. Kutatások már bebizonyították, hogy az A-vitamin hiánya pontosan a felsorolt tényezők miatt jelentősen növelheti a fertőzésre való hajlamot és késleltheti a gyógyulások idejét.

4. Csökkentheti az akne kialakulásának kockázatát

Az akne egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Ennél az állapotnál különböző fájdalmak foltok jelennek meg a bőr felületén, jellemzően az arcon, háton vagy a mellkason. Ezek a foltok akkor alakulnak ki, amikor a faggyúmirigyek eltömődnek az elhalt bőrtől és olajoktól.

Bár az akne fizikailag ártalmatlan, mégis súlyos hatásai lehetnek: negatívan befolyásolhatja az érintettek mentális egészségét, alacsony önbecsüléshez vezethet, sőt akár szorongást vagy enyhe depresszióit is okozhat.

Sajnos a vitamin hatása egyelőre nem pontosan tisztázott az akne kezelésével kapcsolatban, azonban egyre több A-vitamin alapú gyógyszer jelenik meg, ami segíthet az akne okozta kellemetlen tünetek kezelésében.

5. Támogatja a csontok egészségét

Az egészséges csontok megőrzéséhez az életkor előre haladtával egyre nehezebbé válik, azt azonban a kutatóvilág már többször is megerősítette, hogy az olyan tápanyagok mint a fehérje, kalcium és D-vitamin jelentősen hozzájárulhatnak csontjaink erősségéhez.

Azonban az A-vitamin elegendő fogyasztása szintén fontos szerepet játszik a csontok növekedésében és erősségében, hiszen nélkülözhetetlen a fejlődéshez. Tanulmányok már több alkalommal is megerősítették, hogy akár 34%-al nagyobb lehet a csonttörés kockázata azoknál, akiknek kevesebb A-vitamin mennyiség áll rendelkezésre a vérükben.

Röviden – ha szeretnéd megőrizni csontjaid egészségét, akkor ne felejtsd el fogyasztani az említett tápanyagok kombinációit!

6. Elősegíti az egészséges növekedését

Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges reproduktív rendszer fenntartásához férfiaknál és nőknél egyaránt, illetve rendkívül fontos szerepet játszik az embriók normális növekedésében és fejlődésében a terhesség alatt.

Az A-vitamin hiány a férfiak esetében gátolhatja a hímivarsejtek fejlődését, ami ritkább esetekben meddőséget is okozhat. A kutatások a nők esetében is hasonló megfigyeléseket tapasztaltak: az A-vitamin tartós hiánya negatívan befolyásolhatja a megtermékenyítést.

Sőt, a terhes nők esetében az A-vitamin a születendő gyermek fejlődésében és növekedésében is kulcsfontosságú szerepet játszik, beleértve a csontvázat, idegrendszert és a test különböző szerveit.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az A-vitamin túladagolása akár fejlődési rendellenességeket is okozhat, ezért is nagyon fontos odafigyelni, hogy semmiképpen se lépjék túl a várandós anyukák a javasolt napi mennyiséget.

Összegzés

Az A-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szervezetünkben. Többek között segíthet fenntartani látásunk egészségét, támogathatja immunrendszerünket, valamint a babák növekedésében és fejlődésében is szerepet játszhat. Azonban azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy a túl nagy mennyiségű A-vitamin legalább annyira káros lehet, mint tartós hiánya. Röviden: figyelj oda A-vitamin beviteledre, de soha ne lépd túl a javasolt napi mennyiséget!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Tojás – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért fogyasztani kell

csü febr 9 , 2023
Miért számít szuperélelmiszernek a tojás? Mutatunk 9 bizonyított egészségügyi előnyt, amely bizonyítja, hogy a tojást bizony érdemes fogyasztani, és nem csak azért, mert tele van a szervezet számára fontos tápanyagokkal. 1. Hihetetlenül tápláló A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer: egy […]
Tojás – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért fogyasztani kell

Ez is érdekelheti