8 meglepő dolog az orrunkkal kapcsolatban

Az orrunk egy igazán különös és összetett szerv, ami külsőnk egyik legmeghatározóbb eleme. Egyesek imádják az orrukat, míg mások, ahogy lehetőségük lenne azonnal megváltoztatnák a formáját. Sokan azonban nagyon könnyen elfelejtik, hogy az orrunk nem csak a vizuális identitásunk része, hanem fontos szerepet játszik testünk működésében is. Többek között kritikus életfunkciókat lát el, sőt, meglepően hangzik, de még a szexuális életünkért is felelős lehet.

Cikkünkben most az orrunkkal kapcsolatban gyűjtöttünk össze 8 érdekes dolgot, amik közül garantáltan nem ismertél néhányat!

1. Az orrunkon mindig levegő halad át

Lélegzés nélkül nem tudnánk sokáig életben maradni, az orrunk pedig elsődleges légzőjáratként jelenik meg a folyamatban. Sőt, orrunkon még akkor is levegő áramlik keresztül, amikor a szájlégzésünk válik dominánsabbá, mint például az intenzív edzések alkalmával. Az orron keresztül történő légzés különösen fontos az újszülöttek számára, akik még képesek egyszerre levegőt venni és szopni, fulladás nélkül. Az idősebb gyerekeknél és felnőtteknél ez a funkció már nem működik, nekik mindenképpen le kell állítaniuk a légzésüket, ha nyelni szeretnénk.

2. Az orrunk párásítja a belélegzett levegőt

Az orrunk nem csupán a levegő áthaladásáért felelős, de még annak minőségért is. Többek között fontos szerepet játszik a belélegzett levegő párásításáért, mivel a tüdő, illetve a torkunk rosszul tűrik a száraz levegőt. Végső soron az orrunk szabályozza a vízelvezetést és a nedvességet a rajta keresztül haladó levegő esetében, annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségben folytassa útját.

8 meglepő dolog az orrunkkal kapcsolatban
1. kép – 8 meglepő dolog az orrunkkal kapcsolatban

3. Az orrunk megtisztítja a belélegzett levegőt

Az orrunk nem csak a belélegzett levegő párásításáért felel, de még annak tisztaságáért is. Az általunk belélegezett levegő mindenféle anyagot tartalmaz, az oxigéntől kezdve a nitrogénen át a különböző porokig és akkor még nem is említettük a vírusokat, baktériumokat, illetve az allergéneket. A levegő tisztításának feladatát az orrban megtalálható csilló sejtek végzik, amelyek felfogják az említett szennyeződéseket, így azok nem jutnak be a tüdőnkbe.

Végső soron a szennyeződések a nyálkahártyában tárolódnak, majd lenyeljük őket, ami azért is előnyösebb, mivel a gyomrunk jobban tolerálja ezeket az anyagokat, mint a tüdőnk.

4. Az orrunk szabályozza a belélegzett levegő hőmérsékletét

Ahogyan a tüdőnk és torkunk nem szereti a szennyezett levegőt, ez ugyanúgy igaz a túl meleg, illetve a túl hideg levegőre is. Az orron áthaladó levegő esetében a testünkben lehetősége van arra, hogy a belélegezett levegő hőmérsékletét testhőmérséklet közelivé alakítsa, amit a szöveteink jobban tolerálnak.

Érdekesség, hogy a hideg levegő felmelegítése sokkal gyakrabban előforduló tevékenység az orrunkban, mint a meleg levegő lehűtése. Ennek egyszerűen annyi az oka, hogy sokkal több időt töltünk testhőmérséklet alatti környezetben, mint felette.

5. Az orrunk a szagláson keresztül véd bennünket

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mégis hogyan védene már meg minket az orrunk a szaglás segítségével? Egyáltalán mitől kell minket megvédeni? Az orrban rengeteg idegsejt található, amelyek érzékelik a szagokat, a szaglásunk pedig kulcs szerepet játszik az ízlelésben. Alapvetően 4 elsődleges ízt különböztetünk meg, ezek a savanyú, édes, keserű és sós. Ezeket az ízeket a testünk különböző illatokhoz és szagokhoz társítja, így finomítva az ízek élményét. Többek között ezért szokott előfordulni, hogy aki elveszíti a szaglását, annak az ételek is ízetlenné válnak.

De hogyan kapcsolódik ez a biztonsághoz? A különböző szagok akár vészhelyezeteket is előre jelezhetnek, amiről orrunknak azonnal tudnia kell. Ilyen szagok lehetnek a szúrós gázok, füst vagy a romlott ételek kellemetlen szaga. Gondolod csak végig, ha nem éreznéd ezeket a szagokat, úgy könnyen olyan helyzetbe találhatnád magad, amelyek akár az életedet is veszélyeztethetnék. Röviden: köszönd meg az orrodnak, hogy épségben és biztonságban tart.

6. A szaglás kihatással van a memóriára és az érzelmekre

A szaglás az agy elülső részében, közvetlenül az orrüreg felett található szaglóhagymával társul. Ez a rész az agyunk limbikus rendszeréhez tartozik, és többek között a memóriáért is felelős. Ezek után kicsit sem meglepő, hogy a különböző szagok, hogyan képesek hatni a memóriánkra, illetve az érzelmeinkre is. A szagok fontos szerepet játszanak az emberek megkülönböztetésében és a hozzájuk társított érzelmekben, például ha valakit kedvelünk és egy különös parfümöt használ, aminek az illatát szeretjük, úgy a memóriánkban ez az illat társulni fog az említett ember személyéhez.

7. Az orrunk segít társat találni

Testünk számos funkciója a szexuális aktivitásra és szaporodásra irányul és ebbe a csoportba az orrunk is beletartozik. Az ellenkező nem parfümjének, kölnijének vagy samponjának illatához gyakran társulhat szexuális izgalom, sőt akár egy adott ember izzadtsága is hasonló vonzalmat eredményezhet. Ennek az ellenkezőjét már kutatások is bebizonyították, miszerint a szaglás elvesztése csökkenő szexuális készséggel párosul.

8. Az orrunk alakítja a hangunkat

Amikor halljuk az embereket beszélni vagy énekelni az nagyrészt a torok és az orr rezonáló struktúrájához kapcsolódik. Az emberi hangok a gégében keletkeznek, azonban ezek a hangok inkább zümmögőek és gazdagságukat az határozza meg, hogy hogyan kerülnek feldolgozásra az orrban és a torokban.

Pontosan ebből kifolyólag az orrunk a torkunkkal együtt fontos szerepet játszik a hangok kialakításában.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az orrunk egy nagyon különleges és összetett szerv, ami nem csak a külső megjelenésünkben játszik fontos szerepet. Feladatai közé tartozik többek között a belélegzett levegő minőségének megtisztítása és fenntartása, megvédhet minket a potenciális veszélyektől, illetve még a társtalálásban is segítségünkre lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az omega-3 hiány tünetei – 5 jel, amit figyelned kell

csü márc 28 , 2024
Vajon mik lehetnek az omega-3 hiány tünetei? Egyáltalán mire való az omega-3? Az omega-3 zsírsavak fogyasztása rendkívül fontos, hiszen a sejtmembránok alkotóelemei. A szervezetünknek szüksége van erre a típusú zsírsavra az úgynevezett eikozanoidoknak nevezetű jelzőmolekulák előállításához, amelyek elősegítik az immun, […]
Az omega-3 hiány tünetei – 5 jel, amit figyelned kell

Ez is érdekelheti